top of page

Diş Hekimliğinde Yeni Teknolojiler


Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA) ne göre, hastaların yüzde 20'sinden fazlası son birkaç yılda diş hekimine gitmemiştir. Yüzde elli dokuzu düzenli ziyaretleri karşılayamayacaklarını söylerken, yüzde 22'si diş bakımı korkusuna işaret ediyor ve yüzde 19'u uygun bir yer veya zaman bulma ile ilgili sorunları vurguluyor.


Bununla birlikte, hem pandemik baskılar hem de değişen hasta tercihleri, diş hekimlerinin daha iyi bakım sağlamasına ve hastalarla daha iyi bağlantılar kurmasına yardımcı olmak için yeni diş teknolojisi çözümlerinin geliştirilmesini sağladı. Diş hekimliği teknolojisindeki son dört gelişme bu değişimin ön saflarında yer alıyor: Teledentistry, sanal gerçeklik (VR), yapay zeka (AI) ve 3D baskı.

Teledentistry Bakıma Erişimi Genişletiyor

Diğer birçok tıbbi hizmet gibi, diş hekimliği klinikleri de COVID-19'un ilk aşamalarında genel bakım nedeniyle kapanmak zorunda kaldı.


Teledentistry (senkron veya asenkron video gibi dijital araçlar kullanılarak diş danışmanlığı veya temel muayenelerin sağlanması) bu boşluğu doldurmaya yardımcı olacak bir yol sunar.


ITC Secure'da kamu sektörü çözümleri lideri ve ISACA danışmanı ve yeni ve gelişmekte olan teknolojiler için medya sözcüsü Neil Lappage, “Telesağlıkta gördüğümüz gibi, salgın teledişçilik teknolojilerinin benimsenmesini büyük ölçüde artırdı” diyor. "Bu teknolojiler hem viral bulaşma riskini azaltıyor hem de diş hekimlerinin yerel sağlık önlemlerine uymasına yardımcı oluyor.”


Lappage, teledentistry araçlarının gerçek bir acil durum olup olmadığını ve diş hekimine acil bir ziyaretin gerekli olup olmadığını veya bir hastanın düzenli kontrollerine kadar bekleyip bekleyemeyeceğini belirlemeye de yardımcı olabileceğini söylüyor.


Diş hekimlerinin kullandıkları herhangi bir teletıp teknolojisinin sağlık düzenlemelerine uygun olduğundan emin olmaları gerekir.

Sanal Gerçeklik Hastaların Dikkatini Dağıtıyor

VR, uygulayıcıların hastalara daha iyi bakım sunmalarına yardımcı olabilecek, gelişmekte olan bir başka diş teknolojisidir.


Bir diş muayenehanesi ortamında, sanal veya artırılmış gerçeklik (AR), dijital dikkat dağıtıcılar sağlamak için hastalar tarafından takılan kulaklıklar şeklini alabilir. Birçok yönden, şu anda diş hekimliği kliniklerinde hastalara odaklanacak başka bir şey veren tavana monte televizyonlar tarafından doldurulan işlevin bir uzantısıdır.


Yakın tarihli bir çalışmaya göre, sanal gerçekliğin ağrı yönetimi üzerinde istatistiksel olarak önemli etkileri de var: VR kullanıcıları, VR kullanırken algılanan ağrıda tutarlı bir düşüş bildirdi. Bu aynı zamanda diş hekimi ve hasta arasında empati kurulmasına yardımcı olabilir ve bu da daha iyi bakıma yol açar.


Lappage, "VR hastayı rahatlatmak ve ağrıyı azaltmak için kullanıldığından, diş hekimi hastanın gözünde empati sağlayan bir kişi olarak görülüyor" diyor.

Teşhiste Yapay Zeka Yardımcıları

Dentistry Today'de belirtildiği gibi, yapay zeka araçları artık diş çürümelerini ısırma ve periferik radyograflardan teşhis etmede diş hekimlerinden daha tutarlıdır. Yapay zeka algoritmaları, mevcut kanıtlara dayalı kararlar vermek için milyarlarca veri noktası kullanılarak eğitilir ve belirli koşulların belirlenmesi söz konusu olduğunda insan kararlarından daha isabetli olabilmektedir.

3D Baskı Hastalar ve Uygulayıcılar için Uygun Maliyetli

Düşük maliyetli, yüksek hızlı 3D yazıcıların ortaya çıkışı, diş hekimliği uygulamalarının hem toplam masrafları azaltmasını hem de genel hasta memnuniyetini artırmasını mümkün kılıyor.


Lappage diş implantlarının kullanımına işaret ediyor: “Diş implantlarına bakarsanız, üretim için bir laboratuvar inşa etmek yaklaşık 100.000 dolara mal olabilir” diyor. “Bu arada bir üst model 3D yazıcı 20.000 dolar civarında. O dişi üretmenin maliyetini düşürerek hastaya maliyetini düşürüyoruz.”


Diş hekimliğinde 3D baskı için diğer uygulamalar, tıbbi modelleme ve diş splintlerini içerir. Yakın tarihli bir Nature makalesine göre, hasta diş yapılarının koni ışınlı bilgisayarlı tomografi (CBCT) verileri artık diş hekimliği uygulamalarında yaygın olarak mevcuttur ve daha sonra hastanın çenelerinin 3 boyutlu bir modelini oluşturmak için kullanılan hacimsel bir görüntü oluşturmak için kullanılabilir. Bu model, tedavilerin etkisini değerlendirmek veya spesifik cerrahi müdahaleleri planlamak için kullanılabilir.


Bu arada, 3D baskı, diş gıcırdamasını önlemek için kullanılan diş splintlerini oluşturmak için daha hızlı ve daha ucuz bir yol sunuyor . Yakın zamana kadar, kırık ateller, yedeklerin maliyetli olması anlamına geliyordu. Artık yeni ateller bir saatten biraz fazla bir sürede oluşturulabilir.

Diş Teknolojisi ve Siber Güvenlik

Yeni dental teknolojiler, erişim kolaylığının artması, hasta stresinin azalması, tanısal doğruluğun artması ve malzeme maliyetlerinin düşürülmesi gibi faydalar sunarken, Lappage, “bu teknolojileri ne kadar çok kullanırsak, sahip olduğumuz bilgi o kadar zengin olur. Sonuç olarak, sağlık hizmeti kayıtlarının değeri artıyor ve diş hekimlerine yönelik fidye yazılımı ve kimlik avı saldırılarının sayısı artıyor.” Bir vakada, bir veri ihlali operasyonları felç ettikten sonra bir dişhekimi muayenehanesi üç gün içinde neredeyse 60.000 dolar kaybetti.


Güvenlik riskini sınırlamaya ve hasta güvenini artırmaya yardımcı olmak için Lappage, tasarım gereği gizliliğe öncelik verilmesini önerir. Pratikte bu, dijital veriler için sağlık hizmetleri veya ortaklar arasında paylaşılmadan önce güvenlik ve erişim kontrolleri oluşturmak, böylece saldırıların gerçekleşmesi durumunda veri ihlali olasılığının önemli ölçüde azaltılmasını sağlamak anlamına gelir.

bottom of page