top of page

Diş Eti Çekilmesi Nedir? Diş Bakımı İpuçları


Diş Eti Çekilmesi Nedir? Diş Bakımı İpuçları
Diş Eti Çekilmesi Nedir? Diş Bakımı İpuçları

Diş eti çekilmesi, dişleri çevreleyen diş eti dokusunun marjının aşındığı veya geri çekilerek dişin veya diş kökünün daha fazla açığa çıktığı süreçtir.


Diş eti çekilmesi meydana geldiğinde, dişler ve diş eti çizgisi arasında boşluklar oluşur. Bu durumda hastalığa neden olan bakterilerin oluşmasını kolaylaştırır. Tedavi edilmediği takdirde dişlerin destek dokuları ve kemik yapıları ciddi şekilde zarar görebilir ve sonuçta diş kayıplarına neden olabilir.


Diş eti çekilmesi yaygın bir diş problemidir. Çoğu insan diş eti çekilmesi olduğunu bilmez çünkü bu yavaş yavaş meydana gelir. Diş eti çekilmesinin ilk belirtisi genellikle diş hassasiyetidir veya bir dişin normalden daha uzun göründüğünü fark edebilirsiniz. Tipik olarak, diş eti çizgisinin yakınında bir çentik hissedilebilir.


Diş eti çekilmesi görmezden gelmek isteyeceğiniz bir şey değildir. Diş etlerinizin çekildiğini düşünüyorsanız, diş hekiminizden randevu alın. Diş etini onarabilen ve daha fazla hasarı önleyebilen tedaviler vardır.

Diş eti neden çekilir?

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere diş etlerinizin çekilmesine neden olabilecek bir dizi faktör vardır:

  • Periodontal hastalıklar. Bunlar dişeti dokusunu ve dişlerinizi yerinde tutan destekleyici kemiği yok eden bakteriyel diş eti enfeksiyonlarıdır. Diş eti çekilmesinin ana nedeni diş eti hastalığıdır.

  • Genler. Bazı insanlar diş eti hastalığına daha duyarlı olabilir. Aslında araştırmalar, dişlerine ne kadar iyi baksalar da, nüfusun %30'unun diş eti hastalığına yatkın olabileceğini gösteriyor.

  • Agresif diş fırçalama. Dişlerinizi çok sert veya yanlış şekilde fırçalarsanız, dişlerinizdeki mine tabakasının aşınmasına ve diş etlerinizin çekilmesine neden olabilir.

  • Yetersiz diş bakımı. Yetersiz fırçalama, diş ipi kullanma ve antibakteriyel gargara ile durulama, plağın diş taşı - tartar dişlerinizin üzerinde ve arasında biriken ve ancak profesyonel bir diş temizliği ile çıkarılabilen sert bir maddeye dönüşmesini kolaylaştırır. Diş eti çekilmesine yol açabilir.

  • Hormonal değişiklikler. Ergenlik, hamilelik ve menopoz gibi bir kadının yaşamı boyunca kadın hormon seviyelerindeki dalgalanmalar, diş etlerini daha hassas ve diş eti çekilmesine karşı daha savunmasız hale getirebilir.

  • Tütün ürünleri. Tütün kullanıcılarının dişlerinde çıkarılması zor olan ve diş eti çekilmesine neden olabilecek yapışkan plak bulunma olasılığı daha yüksektir.

  • Dişlerinizi gıcırdatmak ve sıkmak. Dişlerinizi sıkmak veya gıcırdatmak dişlere çok fazla kuvvet uygulayarak diş etlerinin çekilmesine neden olabilir.

  • Çarpık dişler veya yanlış hizalanmış bir ısırık. Dişler düzgün bir şekilde bir araya gelmediğinde, diş etlerine ve kemiğe çok fazla kuvvet uygulanarak diş etlerinin çekilmesine neden olabilir.

Diş eti çekilmesi nasıl tedavi edilir?

Hafif diş eti çekilmesi, diş hekiminiz tarafından etkilenen bölgeyi derinlemesine temizleyerek tedavi edilebilir. Derinlemesine temizlik sırasında (diş taşı temizliği) dişlerde ve diş eti çizgisinin altındaki kök yüzeylerinde biriken plak ve tartar dikkatlice çıkarılır ve açıkta kalan kök bölgesi, bakterilerin üremesini zorlaştırmak için düzleştirilir. Kalan zararlı bakterilerden kurtulmak için antibiyotikler de verilebilir.


Fazla kemik kaybı ve çok derindeki cepler nedeniyle diş eti çekilmesi derin temizlik ile tedavi edilemiyorsa diş eti çekilmesinin neden olduğu hasarı onarmak için diş eti ameliyatı gerekebilir.


Diş hekiminiz, bireysel ihtiyaçlarınıza göre sizin için kullanılacak en iyi prosedür tipini belirleyebilir.

Diş eti çekilmesini nasıl önleyebilirim?

Diş eti çekilmesini önlemenin en iyi yolu ağzınıza iyi bakmaktır. Dişlerinizi her gün fırçalayın ve diş ipi kullanın ve diş hekiminizi veya periodontistinizi yılda en az iki kez veya önerildiği şekilde görün. Diş eti çekilmesi varsa diş hekiminiz sizi daha sık görmek isteyebilir. Daima yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın ve diş hekiminizden dişlerinizi fırçalamanın doğru yolunu göstermesini isteyin.


Diş eti çekilmesinin nedeni yanlış hizalanmış bir ısırık veya diş gıcırdatma ise, sorunu nasıl düzelteceğiniz konusunda diş hekiminizle konuşun. Diş eti çekilmesini önlemenin diğer yolları şunlardır:

  • Sigara içiyorsanız sigarayı bırakın.

  • Dengeli ve sağlıklı beslenin.

  • Ağzınızda oluşabilecek değişiklikleri izleyin.

  • Dişlerinize iyi bakarak, sonsuza kadar sağlıklı bir gülümsemeye sahip olabilirsiniz.

bottom of page