top of page

Dental İmplant Nedir? Diş İmplantı Nasıl Uygulanır?


Dental İmplant Nedir? Diş İmplantı Nasıl Uygulanır?
Dental İmplant Nedir? Diş İmplantı Nasıl Uygulanır?

Dental implant cerrahisi, diş köklerini metal, vida benzeri malzemeyle değiştiren ve hasarlı veya eksik dişleri, gerçek dişlere çok benzeyen ve işlev gören yapay dişlerle değiştiren bir prosedürdür. Diş implantı cerrahisi, takma dişlere veya köprülere uymayan durumlarda iyi bir alternatif sunabilir ve doğal diş köklerinin eksikliği takma diş veya köprü diş değiştirmelerine izin vermediğinde bir seçenek sunabilir.

İmplant tedavisi

Dental implant ameliyatının nasıl yapılacağı, implantın tipine ve çene kemiğinizin durumuna bağlıdır. Dental implant ameliyatı birkaç prosedür içerebilir. İmplantların en büyük yararı, yeni dişleriniz için sağlam destektir - kemiğin implant çevresinde sıkıca iyileşmesini gerektiren bir süreçtir. Bu kemik iyileşmesi zaman gerektirdiği için süreç aylar sürebilir.


Diş implantları, eksik dişlerin kökü olarak görev yaptıkları çene kemiğinize cerrahi olarak yerleştirilir. İmplantlardaki titanyum çene kemiğinizle birleştiğinden, implantlar sabit köprü veya takma dişler gibi kaymaz, ses çıkarmaz veya kemik hasarına neden olmaz. Ve normal köprüyü destekleyen malzemeler kendi dişleriniz gibi çürümez.


Genel olarak, aşağıdaki durumlarda diş implantları sizin için doğru olabilir:

  • Bir veya daha fazla eksik dişin olması

  • İmplantları sabitlemek için yeterli kemiğe sahip olmak veya bir kemik greftine sahip olmak

  • Sağlıklı ağız dokularına sahip olmak

  • Kemik iyileşmesini etkileyecek sağlık sorunlarınız yoksa

  • Takma diş kullanmaya isteksiz

  • Tedaviye birkaç ay ayırmaya istekli

Diş implantı tedavisindeki riskler

Her ameliyat gibi, diş implantı ameliyatı da bazı sağlık riskleri oluşturur. Yine de sorunlar nadirdir ve ortaya çıktıklarında genellikle önemsizdir ve kolayca tedavi edilir. Riskler şunları içerir:

  • İmplant yerinde enfeksiyon

  • Diğer dişler veya kan damarları gibi çevreleyen yapılarda yaralanma veya hasar

  • Doğal dişlerinizde, diş etlerinizde, dudaklarınızda veya çenenizde ağrı, uyuşma veya karıncalanmaya neden olabilen sinir hasarı

  • Üst çeneye yerleştirilen diş implantları sinüs boşluklarınızdan birine çıkıntı yaptığında sinüs problemleri

Diş implantları için planlama süreci

Ağız, çene ve yüz koşullarında uzmanlaşmış bir doktor (ağız ve çene-yüz cerrahı), diş etleri ve kemikler gibi dişleri destekleyen yapıların tedavisinde uzmanlaşmış bir diş hekimi dahil olmak üzere çeşitli uzmanları içerebilir. Periodontist, yapay dişler tasarlayan ve takan bir diş hekimi (prostodontist) veya bazen bir kulak, burun ve boğaz (KBB) uzmanı.


Diş implantları bir veya daha fazla cerrahi prosedür gerektirdiğinden, sürece hazırlanmak için aşağıdakileri içeren kapsamlı bir değerlendirmeye sahip olmanız gerekir:

  • Kapsamlı diş muayenesi. Diş röntgenleri ve 3 boyutlu görüntüler çektirebilir, dişleriniz ve çene modelleriniz olabilir.

  • Tıbbi geçmişinizin gözden geçirilmesi. Doktorunuza reçeteli ve reçetesiz satılan ilaçlar ve takviyeler dahil olmak üzere aldığınız her türlü tıbbi durum ve ilaçlar hakkında bilgi verin. Belirli kalp rahatsızlıklarınız veya ortopedik implantlarınız varsa, doktorunuz enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için ameliyattan önce antibiyotik verebilir.

  • Tedavi planı. Durumunuza özel olarak hazırlanan bu plan, kaç diş değiştirmeniz gerektiği, çene kemiğinizin durumu ve kalan dişler gibi faktörleri hesaba katar.

Ağrıyı kontrol etmek için ameliyat sırasında anestezi seçenekleri arasında lokal anestezi, sedasyon veya genel anestezi bulunur. Sizin için en iyi seçeneğin hangisi olduğu konusunda diş uzmanınızla konuşun.

İmplant tedavisinden ne bekleyebilirsiniz?

Diş implantı ameliyatı genellikle aşamalar halinde gerçekleştirilen ve prosedürler arasında iyileşme süresi olan bir ayakta tedavi ameliyatıdır. Bir diş implantı yerleştirme süreci, aşağıdakiler dahil birçok adımı içerir:

  • Hasarlı diş çıkarma

  • Gerektiğinde çene kemiği hazırlığı

  • Dental implant yerleştirme

  • Kemik iyileşmesi

  • Yapay diş yerleştirme

Tüm süreç baştan sona kadar aylar sürebilir. O zamanın büyük bir kısmı iyileşmeye ve çenenizde yeni kemiğin büyümesini beklemeye ayrılmıştır. Durumunuza, yapılan özel prosedüre veya kullanılan malzemelere bağlı olarak bazen belirli adımlar birleştirilebilir.

Kemik grefti

Çene kemiğiniz yeterince kalın değilse veya çok yumuşaksa, diş implantı ameliyatı yaptırmadan önce kemik grefti yapmanız gerekebilir. Bunun nedeni, ağzınızın güçlü çiğneme hareketinin kemiğiniz üzerinde büyük bir baskı oluşturması ve implantı destekleyememesi durumunda ameliyatın başarısız olması muhtemeldir. Bir kemik grefti, implant için daha sağlam bir temel oluşturabilir.


Bir çene kemiğini yeniden oluşturmak için kullanılabilecek birkaç kemik grefti malzemesi vardır. Seçenekler, vücudunuzdaki başka bir yerden doğal bir kemik grefti veya yeni kemik büyümesi için destek yapıları sağlayabilen kemik ikame materyali gibi sentetik bir kemik grefti içerebilir. Sizin için en uygun olan seçenekler hakkında doktorunuzla konuşun.


Nakledilen kemiğin bir diş implantını destekleyecek kadar yeni kemik oluşturması birkaç ayı alabilir. Bazı durumlarda, implant ameliyatı ile aynı anda yapılabilen sadece küçük kemik grefti işlemine ihtiyacınız olabilir. Çene kemiğinizin durumu, nasıl ilerlediğinizi belirler.

Dental implantın yerleştirilmesi

Diş implantını yerleştirmek için yapılan ameliyat sırasında, ağız cerrahınız diş etinizi açmak ve kemiği ortaya çıkarmak için bir kesi yapar. Dental implant metal direğin yerleştirileceği kemiğe delikler açılır. Direk diş kökü görevi göreceğinden kemiğin derinliklerine yerleştirilir.


Bu noktada, dişinizin eksik olduğu yerde hala bir boşluğunuz olacak. Gerekirse görünüm için bir tür kısmi, geçici protez yerleştirilebilir.


Metal implant postu çene kemiğinize yerleştirildiğinde, osseointegrasyon başlar. Bu işlem sırasında çene kemiği, diş implantının yüzeyine doğru büyür ve onunla birleşir. Birkaç ay sürebilen bu işlem, yeni yapay dişiniz için sağlam bir temel oluşturmaya yardımcı olur.


Diş etleriniz iyileştiğinde, ağzınız ve kalan dişlerinizle ilgili daha fazla izlenime sahip olacaksınız. Bu izlenimler, tacı - gerçekçi görünen yapay dişiniz yapmak için kullanılır. Çene kemiğiniz yeni dişin kullanımını destekleyecek kadar güçlü olana kadar taç yerleştirilemez.


Siz ve diş hekiminiz çıkarılabilir, sabitlenmiş veya her ikisinin bir kombinasyonu olan yapay dişleri seçebilirsiniz.

İmplant işleminden sonra

İster tek aşamada ister birden çok aşamada diş implantı ameliyatı geçiriyor olun, her tür diş cerrahisiyle ilişkili tipik rahatsızlıklardan bazılarını yaşayabilirsiniz, örneğin:

  • Diş etlerinizin ve yüzünüzün şişmesi

  • Cildinizde ve diş etlerinizde morarma

  • İmplant yerinde ağrı

  • Küçük kanama

Dental implant ameliyatından sonra ağrı kesici ilaçlara veya antibiyotiklere ihtiyacınız olabilir. Ameliyattan sonraki günlerde şişlik, rahatsızlık veya başka bir sorun daha da kötüleşirse ağız cerrahınızla görüşün.


Ameliyatın her aşamasından sonra, ameliyat bölgesi iyileşirken yumuşak yiyecekler yemeniz gerekebilir. Genellikle cerrahınız kendi kendine çözülen dikişler kullanır. Dikişleriniz kendi kendine çözülmüyorsa, doktorunuz dikişleri alır.


Çoğu diş implantı başarılıdır. Ancak bazen kemik, metal implanta yeterince kaynaşmaz. Örneğin sigara içmek implant başarısızlığına ve komplikasyonlara katkıda bulunabilir.


Kemik yeterince kaynaşmazsa implant çıkarılır, kemik temizlenir ve yaklaşık üç ay sonra işlemi tekrar deneyebilirsiniz.

bottom of page