top of page

Çocuk Kardiyolojisi: Doğuştan Kalp Hastalıkları ve Tedavisi


Çocuk Kardiyolojisi: Çocuklarda Doğuştan Kalp Hastalıkları ve Tedavisi
Çocuk Kardiyolojisi: Çocuklarda Doğuştan Kalp Hastalıkları ve Tedavisi

Doğumsal - fetal anomali belirtileri


Ciddi doğuştan kalp kusurları genellikle doğumdan hemen sonra veya yaşamın ilk birkaç ayında ortaya çıkar. İşaretler ve semptomlar şunları içerebilir:

  • Soluk gri veya mavi ten rengi (siyanoz)

  • Hızlı nefes alma

  • Bacaklarda, karında veya göz çevresindeki bölgelerde şişlik

  • Beslenme sırasındaki nefes darlığı, zayıf kilo alımına neden olur

Daha az ciddi doğuştan kalp kusurları, çocukluğunuzun ilerleyen dönemlerine kadar teşhis edilemeyebilir, çünkü çocuğunuzda gözle görülür bir sorun belirtisi olmayabilir. Daha büyük çocuklarda belirti ve semptomlar görülüyorsa bunlar şunları içerebilir:

  • Egzersiz veya aktivite sırasında kolayca nefes darlığı

  • Egzersiz veya aktivite sırasında kolayca yorulma

  • Egzersiz veya aktivite sırasında bayılma

  • Ellerde, ayak bileklerinde veya ayaklarda şişme

Ciddi doğuştan kalp kusurları genellikle çocuğunuz doğmadan önce veya hemen sonra teşhis edilir. Bebeğinizin yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahip olduğunu fark ederseniz, çocuğunuzun doktorunu arayın.


Çocuğunuzda büyüdükçe daha az ciddi kalp kusurlarının herhangi bir belirti veya semptomu varsa, çocuğunuzun doktorunu arayın. Çocuğunuzun doktoru, çocuğunuzun semptomlarının bir kalp kusuru veya başka bir tıbbi durumdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını size bildirebilir.

Doğuştan kalp rahatsızlıkları nedenleri

Kalp, ikisi sağda ve ikisi solda olmak üzere dört odaya bölünmüştür. Kalp, vücuda kan pompalamak için sol ve sağ tarafını farklı görevler için kullanır.


Kalbin sağ tarafı, pulmoner arterler denilen damarlar yoluyla kanı akciğerlere taşır. Akciğerlerde kan oksijeni alır ve ardından pulmoner damarlar yoluyla kalbin sol tarafına döner. Kalbin sol tarafı daha sonra kanı aorttan ve vücudun geri kalanına pompalar.

Kalp kusurları nasıl gelişir

Hamileliğin ilk altı haftasında kalp şekillenmeye ve atmaya başlar. Kalbe giden ve kalbe giden ana kan damarları da gebelik sırasında bu kritik zamanda oluşmaya başlar.


Bebeğinizin gelişiminin bu noktasında kalp kusurları gelişmeye başlayabilir. Araştırmacılar bu kusurların çoğunun nedenini tam olarak bilmiyorlar, ancak genetik, belirli tıbbi durumlar, bazı ilaçlar ve sigara gibi çevresel faktörlerin rol oynayabileceğini düşünüyorlar.

Kalp anomalilerinin türleri

Esas olarak şu kategorilere giren birçok farklı türde doğuştan kalp kusuru vardır:


Kalpteki delikler. Kalp odaları arasındaki duvarlarda veya kalpten çıkan büyük kan damarları arasında delikler oluşabilir.


Bazı durumlarda, bu delikler oksijenden fakir kanın oksijenden zengin kanla karışmasına izin vererek çocuğunuzun vücuduna daha az oksijen taşınmasını sağlar. Deliğin boyutuna bağlı olarak, bu oksijen eksikliği çocuğunuzun cildinin veya tırnaklarının mavi görünmesine veya muhtemelen konjestif kalp yetmezliğine yol açabilir.


Engellenmiş kan akışı. Bir kalp kusuru nedeniyle kan damarları veya kalp kapakçıkları daraldığında, kalbin kan pompalamak için daha fazla çalışması gerekir. Sonunda bu, kalbin genişlemesine ve kalp kasının kalınlaşmasına yol açar. Bu tür kusurların örnekleri pulmoner stenoz veya aort stenozudur.


Anormal kan damarları. Kalbe giden ve kalbe giden kan damarları doğru şekilde oluşmadığında veya olması gerektiği gibi konumlanmadığında birçok doğuştan kalp kusuru meydana gelir.


Büyük arterlerin transpozisyonu adı verilen bir kusur, pulmoner arter ve aort kalbin yanlış taraflarında olduğunda ortaya çıkar.


Vücuda kan sağlayan ana kan damarı çok dar olduğunda aort koarktasyonu adı verilen bir durum ortaya çıkar. Toplam anormal pulmoner venöz bağlantı, akciğerlerden gelen kan damarlarının kalbin yanlış bölgesine yapışmasıyla ortaya çıkan bir kusurdur.


Kalp kapakçığı anormallikleri. Kalp kapakçıkları doğru bir şekilde açılıp kapanamazsa, kan sorunsuzca akamaz.


Bu tür kusurların bir örneği Ebstein anomalisidir. Ebstein anomalisinde, sağ atriyum ile sağ ventrikül arasında bulunan triküspit kapak yanlış biçimlidir ve sıklıkla sızıntı yapar.


Başka bir örnek, pulmoner kapağın eksik olduğu ve akciğerlere anormal kan akışına neden olduğu pulmoner atrezidir.


Az gelişmiş bir kalp. Bazen kalbin büyük bir kısmı düzgün bir şekilde gelişemez. Örneğin, hipoplastik sol kalp sendromunda, kalbin sol tarafı vücuda etkili bir şekilde yeterli kanı pompalamak için yeterince gelişmemiştir.

bottom of page