top of page

Çocuk Gelişiminde D Vitamini


Çocuk Gelişiminde D Vitamini
Çocuk Gelişiminde D Vitamini

D vitamini, çocuğunuzun güçlü kemikler oluşturmasına ve raşitizmi önlemesine yardımcı olur. Raşitizm, büyümekte olan çocuklarda ortaya çıkabilen kemiklerin yumuşaması durumudur.

Çocuğum ne kadar D vitaminine ihtiyaç duyar?

Tüm çocukların doğumdan kısa bir süre sonra başlayan D vitaminine ihtiyacı vardır.

  • 12 aylıktan küçük çocukların her gün 400 IU D vitaminine ihtiyacı vardır.

  • 12 ila 24 aylık çocukların her gün 600 IU D vitaminine ihtiyacı vardır.

Anne sütü alan bebekler için:


Anne sütü genellikle bir bebeğin ihtiyaç duyduğu tüm D vitaminini sağlamaz, bu nedenle anne sütüyle beslenen bebeklerin ek bir kaynağa ihtiyacı olacaktır. Çocuğunuza reçetesiz D vitamini damlası verilmesi konusunda çocuğunuzun doktoru veya hemşiresi ile konuşun. Bu damlalar yeterli D vitamini içerir (her gün 400 IU).


Bebek maması alan bebekler için:


Çocuğunuzun günlük tükettiği bebek maması miktarı çocuğunuzun yaşına bağlı olabilir.


Günde 32 ons standart bebek maması 400 IU D vitamini içerir. Bebeğiniz günde bu miktardan daha az içiyorsa, D vitamini takviyesine ihtiyaç duyabilir.


Çocuğunuzun kullandığınız bebek formülünden yeterince D vitamini aldığından emin olmak için yardım istiyorsanız, çocuğunuzun doktoru veya hemşiresi ile konuşun.


Katı yiyecekler yemeye başlayan çocuklar için :


Çocuğunuzun diyetinde D vitamini içeren yiyecekler olduğundan emin olun. D vitamini içeren yiyeceklerin bazı örnekleri şunları içerir:

  • Biraz balık (örneğin, somon veya hafif konserve ton balığı).

  • Yumurtalar.

  • D vitamini takviyeli inek sütü (12 aylık ve daha büyük çocuklar için), yoğurt, tahıllar ve bazı meyve suları gibi ürünler.

D vitamini takviyeleri, çocukların her gün yeterince D vitamini almalarına yardımcı olmanın başka bir yoludur. Sorularınız varsa, çocuğunuzun bir sonraki muayenesinde doktorunuz veya hemşirenizle D vitamini hakkında konuşun.


Bebeğiniz için D vitamini ve güneş ışığı hakkında daha fazla bilgi edinmenizde yarar olacaktır.

bottom of page