Birçok kişi bazı çamaşır deterjanlarında bulunabilen toksik bileşenlerin sayısını keşfettiğinde şaşırır. Günümüzün önde gelen çamaşır deterjanları genellikle kanserojenler, toksinler ve diğer zararlı bileşikler içerir. Evinizin güvenliğini artırmanıza yardımcı olmak istiyoruz. Bugün, çamaşır deterjanlarında bulunan en yaygın toksinlerden bazılarını vurguluyoruz:
Kokulu Çamaşır Deterjanı Tehlikeli Kimyasallar Yayabilir
Washington Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırma, birçok popüler çamaşır deterjanının toksinle dolu olduğunu buldu. Kokulu çamaşır deterjanları özellikle sorunluydu. Çamaşır deterjanlarında koku oluşturmak için kullanılan kimyasalların çoğu kanserojen olarak kabul ediliyor.
Raporda ayrıca kokulu çamaşır ürünlerinin, kurutma makinesi havalandırma deliklerinden tehlikeli kimyasallar yaydığı ve bunun da evinizin ve çevrenizin her tarafına toksinlerin yayılmasına neden olabileceği belirtildi.
Kokulu çamaşır deterjanları hoş kokabilir. Ancak birçok şirket bu kokuları yaratmak için yüzlerce kimyasalı birleştirir. Çamaşır deterjanınızın doğal portakal veya lavanta gibi koktuğunu varsayabilirsiniz - ancak gerçekte hastalık ve rahatsızlıkla bağlantılı kimyasallarla dolu olabilir.
Yüzey Aktif Maddeler Mukus Zarlarına ve Akciğerlere Zarar Verebilir
Birçok çamaşır deterjanı petrol distilatı veya nafta gibi yüzey aktif maddeler kullanır. Bu yüzey aktif maddeler çamaşır deterjanının temizleme gücünü artırabilir. Ancak, aynı zamanda mukoza zarlarına ve akciğerlere zarar verebilir ve bu da ciddi solunum sorunlarına yol açabilir. Bu yüzey aktif maddeler akciğerlerdeki iltihabı artırır ve hatta astım ve kanser riskinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir.
Diğer çamaşır deterjanları yüzey aktif madde olarak fenol kullanır. Fenol, petrol damıtıklarından veya naftadan bile daha zararlı görünmektedir. Birçok kişi fenole alerjisi vardır. Aslında, fenol maruziyeti bazı kişilerde ölüme neden olabilir. Cildinizle temas ettiğinde, vücudunuza nüfuz ederek organlarınızı, sinir sisteminizi ve diğer kritik bileşenleri etkileyebilir.
1,4-dioksan Kanser Riskini Artırabilir
1,4-dioksan, etoksillenmiş yüzey aktif maddeler kullanıldığında her zaman eser miktarda bulunan bilinen bir insan kanserojeni ve nörotoksindir. Etoksillenmiş yüzey aktif maddeler, etilen oksidin diğer kimyasallarla reaksiyona girerek bir yüzey aktif madde oluşturduğu bir kimyasal işlemle yapılır. Sorun, bu işlemin yan ürün olarak 1,4-dioksan oluşturabilmesidir.
1,4-dioksan etiketlerde asla listelenmez çünkü bilerek eklenen bir bileşen değildir, ancak bundan kaçınmak için bazı kolay numaralar vardır. Etoksillenmiş yüzey aktif maddeler genellikle birkaç adlandırma kuralını takip eder. Bileşen "-eth" ile bitiyorsa, örneğin laureth-6 veya sodyum laureth sülfat (SLES), seteareth veya steareth, etoksillenmiştir.
Ftalatlar Endokrin Bozukluğu ve Hormon Dengesizliğiyle Bağlantılıdır
Ftalatlar kokuların daha uzun süre kalıcı olmasını sağlar. Birçok üretici artık ürünlerinin ftalat içermediğini iddia ederken, diğerleri ürünlerinde gizlice ftalat kullanmaya devam ediyor. Etiketlerinde sadece "koku" yazıyor, ancak bu etiketin altına ftalatları da dahil ediyorlar.
Bazı araştırmalar ftalatların endokrin sistemini bozarak hormonları etkileyebileceğini, kanser riskini artırabileceğini ve doğurganlığı etkileyebileceğini ve bunun gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ortaya koymuştur.
Çamaşır Suyu Alternatif İsimler Altında Gizli ve Cilt Sorunlarına Neden Olabilir
Çamaşır suyunun insan sağlığına zararlı olduğu bir sır değil. Ancak, genellikle kıyafetleri parlatmak için kullanılır.
Günümüzde birçok üretici, çamaşır suyunu "sodyum hipoklorit", "optik parlatıcı" veya "UV parlatıcı" gibi terimlerin arkasına saklıyor.
Adına ne derseniz deyin, çamaşır suyu insan sağlığına zararlı olabilir. Çamaşır suyu cildinize temas ettiğinde alerjik reaksiyona neden olabilir. Ayrıca gözleri ve akciğerleri tahriş edebilir.
Formaldehit Cildi, Gözleri ve Akciğerleri Tahriş Edebilir
Formaldehit düşük maliyetli bir koruyucu ve antibakteriyel madde olarak kullanılır. Çamaşır deterjanlarında ve bulaşık deterjanlarında bulunur.
Formaldehit etkili bir antibakteriyel madde olabilir, ancak aynı zamanda gözlerinizi, akciğerlerinizi ve solunum sisteminizin diğer kısımlarını tahriş edebilir. Bazı çalışmalar formaldehiti egzama ile ilişkilendirirken, diğerleri formaldehiti kanserojen olarak değerlendirmektedir.
Diğer Zararlı Maddeler
Ortalama bir çamaşır deterjanı zararlı toksinler ve maddelerle doludur. Çamaşır deterjanınızda potansiyel olarak bulunabilecek diğer zararlı bileşenler şunlardır:
Boyalar
Benzil asetat
Diklorobenzen (P-diklorobenzen / benzen)
Amonyum sülfat
Etilendiamintetraasetik asit (EDTA)
Çamaşır Deterjanı Toksinlerine Maruz Kalmanın Belirtileri
Çamaşır deterjanındaki toksinlere maruz kaldıysanız, döküntüden enerji düşüklüğüne kadar çeşitli semptomlar yaşayabilirsiniz.
Çamaşır deterjanlarındaki toksinlerle bağlantılı bazı belirtiler şunlardır:
Döküntüler ve kızarıklıklar dahil cilt sorunları
Baş ağrıları
Hormon bozulması
Solunum problemleri
Bağışıklık sistemi bozukluğu
Sinir sistemi sorunları, kısırlık, görme kaybı, organ hasarı, kanser ve diğer sağlık sorunları
Genel olarak, çamaşır deterjanındaki toksik maddelere maruz kalmak enerji sorunlarından kansere kadar ciddi sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi artırabilir.
Comments