Buğday alerjisi, buğday içeren yiyeceklere karşı alerjik bir reaksiyondur. Alerjik reaksiyonlar buğday/unlu mamüller yemekten ve ayrıca bazı durumlarda buğday ununu solumaktan kaynaklanabilir.
Buğday alerjisinin birincil tedavisi buğdaydan kaçınmaktır, ancak bu her zaman göründüğü kadar kolay değildir. Buğday, soya sosu, dondurma ve sosisli sandviç gibi şüphelenmeyebileceğiniz birçok gıdada bulunur. Yanlışlıkla buğday yerseniz, alerjik reaksiyonları yönetmek için ilaçlar gerekli olabilir.
Buğday alerjisi bazen çölyak hastalığı ile karıştırılır. Buğday alerjisi, vücudunuz buğdayda bulunan proteinlere karşı antikor ürettiğinde ortaya çıkar. Çölyak hastalığında, buğdaydaki spesifik bir protein - glüten - farklı türde bir anormal bağışıklık sistemi reaksiyonuna neden olur.
Alerji belirtileri
Buğday alerjisi olan bir çocuk veya yetişkin, buğday içeren bir şeyi yedikten sonra dakikalar ila saatler içinde belirti ve semptomlar geliştirebilir. Buğday alerjisi semptomları şunları içerir:
Ağızda veya boğazda şişme, kaşıntı veya tahriş
Kurdeşen, kaşıntılı kızarıklık veya ciltte şişme
Burun tıkanıklığı
Baş ağrısı
Nefes almada güçlük
Kramplar, bulantı veya kusma
İshal
Anafilaksi
Bazı insanlar için buğday alerjisi, anafilaksi adı verilen yaşamı tehdit eden bir reaksiyona neden olabilir. Buğday alerjisinin diğer belirti ve semptomlarına ek olarak, anafilaksi şunlara neden olabilir:
Boğazın şişmesi veya gerginliği
Göğüs ağrısı veya gerginliği
Nefes almada şiddetli zorluk
Yutma sorunu
Soluk, mavi ten rengi
Baş dönmesi veya bayılma
Alerjinin nedenleri
Buğday alerjiniz varsa, buğday proteinine maruz kalmak, bağışıklık sisteminizi alerjik reaksiyona hazırlar. Dört sınıf buğday proteini - albümin, globulin, gliadin ve glüten - herhangi birine alerji geliştirebilirsiniz.
Ekmek gibi bazı buğday proteini kaynakları açıktır, ancak tüm buğday proteinleri - ve özellikle glüten - birçok hazır gıdada ve hatta bazı kozmetiklerde, banyo ürünlerinde ve oyun hamurlarında bulunabilir. Buğday proteinlerini içerebilecek yiyecekler şunları içerir:
Ekmekler ve ekmek kırıntıları
Pastalar, kekler ve kurabiyeler
Kahvaltılık tahıllar
Makarna
Kuskus
İrmik
Kraker
Hidrolize bitkisel protein
Soya sosu
Sosisli sandviç gibi et ürünleri
Dondurma gibi süt ürünleri
Doğal tatlandırıcılar
Jelatinleştirilmiş nişasta
Değiştirilmiş gıda nişastası
Buğday alerjiniz varsa, arpa, yulaf ve çavdara da alerjiniz olabilir. Buğday dışındaki tahıllara alerjiniz olmadıkça, önerilen buğdaysız diyet glütensiz bir diyetten daha az kısıtlayıcıdır.
Alerjinin teşhisi
Fiziksel bir muayene, ayrıntılı tıbbi geçmiş ve bazı testler doktorunuzun teşhis koymasına yardımcı olacaktır. Testler veya teşhis araçları şunları içerebilir:
Cilt testi. Buğday proteini özleri de dahil olmak üzere, saflaştırılmış alerjen özlerinden küçük damlalar, cildinizin yüzeyine ya ön kolunuza ya da sırtınızın üst kısmına batırılır. 15 dakika sonra doktorunuz veya hemşireniz alerjik reaksiyon belirtileri arar. Buğday protein özünün cildinize batırıldığı yerde kırmızı, kaşıntılı bir yumru geliştirirseniz, buğdaya alerjiniz olabilir. Bu cilt testlerinin en sık görülen yan etkisi kaşıntı ve kızarıklıktır.
Kan testi. Bir cilt rahatsızlığı veya bazı ilaçlarla olası etkileşimler cilt testi yaptırmanızı engelliyorsa, doktorunuz buğday proteinleri de dahil olmak üzere yaygın alerjenlere karşı spesifik alerjiye neden olan antikorları tarayan bir kan testi isteyebilir.
Gıda günlüğü. Doktorunuz sizden neyi, ne zaman yediğiniz ve semptomların bir süre ne zaman geliştiğinin ayrıntılı bir kaydını tutmanızı isteyebilir.
Eliminasyon diyeti. Doktorunuz, özellikle yaygın alerjenler olan yiyecekleri diyetinizden çıkarmanızı tavsiye edebilir. Doktorunuzun talimatına göre, yiyecekleri yavaş yavaş geri ekleyecek ve semptomlar geri geldiğinde not alacaksınız.
Gıda zorluk testi. Alerji semptomları için izlenirken, alerjiye neden olduğundan şüphelenilen yiyecekleri yiyorsunuz. Gözetim altında, az miktarda yiyecekle başlarsınız ve yavaş yavaş tükettiğiniz miktarı artırırsınız.
Alerji tedavisi
Buğday alerjisi için en iyi tedavi, buğday proteinlerinden kaçınmaktır. Hazır gıdalarda buğday proteinleri bulunduğundan, ürün etiketlerini dikkatlice okuyun.
Antihistaminikler, küçük buğday alerjisinin belirti ve semptomlarını azaltabilir. Bu ilaçlar, reaksiyonunuzu kontrol altına almak ve rahatsızlığı gidermeye yardımcı olmak için buğdaya maruz kaldıktan sonra alınabilir. Doktorunuza reçeteli veya reçetesiz satılan bir alerji ilacının sizin için uygun olup olmadığını sorun.
Epinefrin, anafilaksi için acil bir tedavidir. Buğdaya şiddetli tepki verme riskiniz varsa, her zaman yanınızda enjekte edilebilir iki doz epinefrin (EpiPen, Adrenaclick, diğerleri) taşımanız gerekebilir. Acil bakım sağlanmadan önce anafilaktik semptomların geri dönmesi ihtimaline karşı, hayati tehlike oluşturan anafilaksi riski yüksek olan kişiler için ikinci bir kalem önerilir.
Bilim adamları, gıda alerjilerini tedavi etmek için çeşitli immünoterapi türleri üzerinde çalışıyorlar. İmmünoterapi sizi küçük miktarlarda alerjik maddeye maruz bırakır ve daha sonra bu maruziyeti zamanla artırır. Umut, vücudunuzun alerjene karşı duyarsızlaşması ve semptomlarınızın daha az olması veya hiç olmamasıdır.
Comentários