top of page

Biberon Diş Çürümesi: Nedenleri, Belirtileri Ve Önlenmesi


Biberon Diş Çürümesi
Biberon Diş Çürümesi

Biberon diş çürüğü veya emzirme çürüğü, yetersiz diş hijyeni ve biberonun süt veya meyve suları gibi doğal veya ilave şekerli sıvıları tüketmek için uzun süre kullanılması nedeniyle oluşabilecek erken çocukluk çağı çürüklerinin bir türüdür.


Bebeklik dönemindeki çürükler süt dişlerine zarar verebilir ve kalıcı dişlerin sürmesini etkileyebilir. Bir önlem olarak, ilk dişin sürmesinden sonraki altı ay içinde diş muayenesi yapılması tavsiye edilir.

Biberon diş çürümesinin nedenleri

Biberon çürüğü, ağız içindeki asit üreten bakterilerin diş minesine zarar vermesiyle oluşur. Biberon diş çürüğünün en yaygın nedenlerinden bazıları aşağıdadır.

  • Ebeveynler, kardeşler veya bakıcılar, kaşık, bardak ve diğer kapları paylaşarak asit üreten bakterileri bebeğin ağzına bulaştırabilir.

  • Bebeği biberonla yatırmak veya biberonu emzik olarak kullanmak, dişlerin süt gibi sıvılara uzun süre maruz kalmasına neden olur. Biberonla uyuyan bir bebeğin ağzında süt birikintisi olabilir.

  • Asit üreten bakteriler, anne sütü de dahil olmak üzere sütte bulunan doğal şekerlerle beslenir. Bakteriler, şeker parçalanmasının bir ürünü olarak asit üretirler. Asit, diş minesine (dişlerin dış kısmına) zarar vererek biberon diş çürümesine yol açar.

  • Formül sütü, anne sütü ve meyve sularının tümü doğal ve ilave şeker kaynaklarıdır. İnek sütü ve katı yiyecekler, daha büyük bebekler ve küçük çocuklar için ek kaynaklar olabilir.

  • Fırçalama eksikliği gibi kötü diş hijyeni, bakterilerin ağız içinde gelişmesine ve çürük riskinin artmasına neden olabilir.

  • Hamile annelerde D vitamini eksikliği, çocukları gelişimsel diş kusurlarına yatkın hale getirerek dişleri çürümeye karşı daha duyarlı hale getirir.

Bir bebeğin dişinin minesi yumuşak ve incedir, bu da onu asit üreten bakterilerden zarar görmeye meyilli hale getirir.

Biberon diş çürümesinin belirtileri
  • Diş yüzeyindeki donuk renkli beyaz noktalar veya çizgiler, mine erozyonunu gösterir. Bunlar diş çürüğünün ilk belirtileridir ve ebeveynler için fark edilmesi zor olabilir.

  • Diş yüzeyinde diş etlerine yakın sarı, kahverengi veya siyah renkli bantlar veya çizgiler çürümenin ilerlediğini gösterir.

  • Kahverengimsi-siyah çukurlar veya çizgiler ileri diş çürüğünün göstergesidir.

Biberon Diş Çürümesinin Potansiyel Komplikasyonları

  • Beslenme ve çiğnemeyi engelleyen kronik ağrı. Bebeğin beslenmesini de etkileyebilir.

  • Diş etlerinin altında kalan kalıcı dişlerde hasar. Kalıcı dişler çıkarsa, yanlış hizalanmış olabilirler.

  • Çürük veya yanlış hizalanmış daimi dişler, alt çenenin hizasını değiştirerek yüzün şeklini etkileyebilir.

  • Diş problemleri bebeğin konuşma gelişimini engelleyebilir ve dil becerilerinin kazanılmasında gecikmeye neden olabilir.

  • Zamanında tedavi edilmeyen çürükler, pulpitis ve bakterilerin dişin en iç kısmı olan pulpayı istila ettiği ciddi diş apsesi gibi ciddi diş problemlerine yol açabilir.

Biberon diş çürümesi nasıl önlenir?

Biberon diş çürüğü genellikle biberonun yanlış kullanımından kaynaklanır. Bebeğinizin biberonla uyumasına izin vermemek ve erken yaşlardan itibaren iyi ağız sağlığı alışkanlıklarını gözlemlemek, bu durumdan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Bebek ilk dişini çıkardığında, önleyici bir diş muayenesi planlayın.


Pediatrik diş hekimi, bebeğinizin dişleriyle ilgili olası sorunları değerlendirip belirleyebilir ve erken tedavi ve önleme stratejileri önerebilir.

bottom of page