top of page

Beyin Tümörü Belirtileri, Türleri ve Tedavisi


Beyin Tümörü Belirtileri, Türleri ve Tedavisi
Beyin Tümörü Belirtileri, Türleri ve Tedavisi

Beyin tümörü, beyinde oluşan anormal hücre kütlesi ve büyümesidir.


Pek çok farklı beyin tümörü vardır. Bazı beyin tümörleri kanserli değildir (iyi huylu) ve bazı beyin tümörleri kanserlidir (kötü huylu). Beyin tümörleri beyninizde başlayabilir (birincil beyin tümörleri) veya kanser vücudunuzun diğer bölümlerinde başlayıp beyninize yayılabilir (ikincil veya metastatik beyin tümörleri).


Bir beyin tümörünün ne kadar hızlı büyüdüğü büyük ölçüde değişebilir. Büyüme hızı ve beyin tümörünün yeri, sinir sisteminizin işlevini nasıl etkileyeceğini belirler.


Beyin tümörü tedavi seçenekleri, sahip olduğunuz beyin tümörünün türüne, boyutuna ve konumuna bağlıdır.

Beyin tümörü türleri

Akustik nöroma - Astrositom - Beyin metastazları - Koroid pleksus karsinomu - Kraniofaringiyom - Embriyonal tümörler - Ependimoma - Glioblastoma - Glioma - Medulloblastoma - Menenjiyom - Oligodendroglioma - Pediatrik beyin tümörleri - Pineoblastoma - Hipofiz tümörleri

Beyin tümörünün belirtileri

Bir beyin tümörünün belirti ve semptomları büyük ölçüde değişir ve beyin tümörünün boyutuna, konumuna ve büyüme hızına bağlıdır.


Beyin tümörlerinin neden olduğu genel belirti ve semptomlar şunları içerebilir:

  • Baş ağrısı düzeninde yeni başlangıç ​​veya değişiklik

  • Yavaş yavaş daha sık ve daha şiddetli hale gelen baş ağrıları

  • Açıklanamayan mide bulantısı veya kusma

  • Bulanık görme, çift görme veya periferik görme kaybı gibi görme sorunları

  • Bir kol veya bacakta kademeli his veya hareket kaybı

  • Denge zorluğu

  • Konuşma zorlukları

  • Günlük konularda kafa karışıklığı

  • Kişilik veya davranış değişiklikleri

  • Nöbetler, özellikle nöbet geçmişi olmayan kişilerde

  • İşitme sorunları

Beyin tümörünün nedenleri

Birincil beyin tümörleri, beynin kendisinde veya beyni örten zarlar (meninksler), kraniyal sinirler, hipofiz bezi veya epifiz bezi gibi ona yakın dokulardan kaynaklanır.


Birincil beyin tümörleri, normal hücreler DNA’larında hatalar (mutasyonlar) aldığında başlar. Bu mutasyonlar, hücrelerin artan oranlarda büyümesine ve bölünmesine ve sağlıklı hücreler öleceği zaman yaşamaya devam etmesine izin verir. Sonuç, bir tümör oluşturan anormal hücre kütlesidir.


Yetişkinlerde, birincil beyin tümörleri, kanserin başka yerlerde başlayıp beyne yayıldığı ikincil beyin tümörlerinden çok daha az yaygındır.


Birçok farklı tipte birincil beyin tümörü mevcuttur. Her biri adını ilgili hücre türünden alır.

Başka yerde başlayan ve beyne yayılan kanser

İkincil (metastatik) beyin tümörleri, vücudunuzun başka bir yerinde başlayan ve sonra beyninize yayılan (metastaz yapan) kanserden kaynaklanan tümörlerdir.


İkincil beyin tümörleri en sık kanser öyküsü olan kişilerde görülür. Ancak nadir durumlarda, metastatik bir beyin tümörü, vücudunuzun başka bir yerinde başlayan kanserin ilk belirtisi olabilir.


Yetişkinlerde ikincil beyin tümörleri, birincil beyin tümörlerinden çok daha yaygındır.


Herhangi bir kanser beyne yayılabilir, ancak yaygın türleri şunları içerir:

  • Meme kanseri

  • Kolon kanseri

  • Böbrek kanseri

  • Akciğer kanseri

  • Melanom

Beyin tümörünün teşhisi

Beyin tümörünüz olduğundan şüpheleniliyorsa, doktorunuz aşağıdakiler dahil bir dizi test ve prosedür önerebilir:

  • Nörolojik bir muayene. Nörolojik muayene, diğer şeylerin yanı sıra görme, işitme, denge, koordinasyon, kuvvet ve reflekslerinizi kontrol etmeyi içerebilir. Bir veya daha fazla bölgedeki zorluk, beyninizin bir beyin tümöründen etkilenebilecek kısmı hakkında ipuçları sağlayabilir.

  • Görüntüleme testleri. Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), beyin tümörlerinin teşhisine yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılır. Bazı durumlarda, MRI çalışmanız sırasında kolunuzdaki bir damardan bir boya enjekte edilebilir.

  • Vücudunuzun diğer bölgelerinde kanser bulmaya yönelik testler. Beyin tümörünüzün vücudunuzun başka bir bölgesinden yayılan kanserin bir sonucu olabileceğinden şüpheleniliyorsa, doktorunuz kanserin nereden kaynaklandığını belirlemek için testler ve prosedürler önerebilir. Bir örnek , akciğer kanseri belirtilerini aramak için bir CT veya PET taraması olabilir .

  • Anormal doku örneğinin alınması ve test edilmesi (biyopsi). Beyin tümörünü çıkarmak için yapılan bir operasyonun parçası olarak biyopsi yapılabilir veya iğne kullanılarak biyopsi yapılabilir.

Beyin tümörünün tedavisi

Bir beyin tümörü tedavisi, tümörün türüne, boyutuna ve konumuna, genel sağlığınıza ve tercihlerinize bağlıdır.


Ameliyat

Beyin tümörü bir ameliyat için erişilebilir kılan bir yerde bulunuyorsa, cerrahınız beyin tümörünün olabildiğince fazlasını çıkarmak için çalışacaktır.


Radyasyon tedavisi

Radyasyon tedavisi, tümör hücrelerini öldürmek için X ışınları veya protonlar gibi yüksek enerjili ışınlar kullanır. Radyasyon tedavisi vücudunuzun dışındaki bir makineden gelebilir (harici ışın radyasyonu) veya çok nadir durumlarda, radyasyon vücudunuzun içine beyin tümörünüzün yakınına yerleştirilebilir (brakiterapi).


Kemoterapi

Kemoterapi, tümör hücrelerini öldürmek için ilaçlar kullanır. Kemoterapi ilaçları hap şeklinde ağızdan alınabilir veya bir damara enjekte edilebilir (intravenöz olarak). Beyin tümörlerini tedavi etmek için en sık kullanılan kemoterapi ilacı hap olarak alınan temozolomiddir (Temodar). Diğer birçok kemoterapi ilacı mevcuttur ve kanser türüne bağlı olarak kullanılabilir.

bottom of page