top of page

Bebeklerde Sık Görülen Pamukçuk Nedir?


Bebeklerde Sık Görülen Pamukçuk Nedir?
Bebeklerde Sık Görülen Pamukçuk Nedir?

Pamukçuk - oral kandidiyaz olarak da adlandırılır - candida albicans mantarının ağzın iç yüzeyinde biriktiği bir durumdur. Candida, ağızda normal bir organizmadır, ancak bazen aşırı büyüyerek semptomlara neden olabilir.


Oral pamukçuk, genellikle dil veya yanakların iç kısmında kremsi beyaz lezyonlara neden olur. Bazen oral pamukçuk ağzın çatısına, diş etlerine veya bademciklere veya boğazın arkasına yayılabilir.


Pamukçuk herkesi etkileyebilse de, bağışıklığı azaldığı için bebeklerde ve yaşlı yetişkinlerde, bağışıklık sistemi baskılanmış diğer insanlarda veya belirli sağlık sorunları yaşayan veya belirli ilaçları alan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir. Sağlıklı kişilerde pamukçuk küçük bir sorundur, ancak bağışıklık sistemi zayıfsa semptomlar daha şiddetli ve kontrol edilmesi zor olabilir.

Ağızda pamukçuğun belirtileri
  • Dil, iç yanaklarda ve bazen ağzın çatısında, diş etlerinde ve bademciklerde kremsi beyaz lezyonlar

  • Süzme peynir benzeri görünüme sahip hafif kabarık lezyonlar

  • Yeme veya yutma güçlüğüne neden olacak kadar şiddetli kızarıklık, yanma veya ağrı

  • Lezyonlar ovulursa veya kazınırsa hafif kanama

  • Ağzın köşelerinde çatlama ve kızarıklık

  • Ağızda pamuksu bir his

  • Tat kaybı

  • Protezlerin altında kızarıklık, tahriş ve ağrı (protez stomatiti)

Genellikle kanser veya HIV / AIDS'ten zayıflamış bağışıklık sistemi ile ilgili olan ciddi vakalarda, lezyonlar aşağı doğru yemek borusuna yayılabilir. (Candida özefajiti). Bu meydana gelirse, yutma güçlüğü ve ağrı oluşabilir veya boğazda yiyecek sıkışmış hissi oluşabilir.

Bebekler ve emziren anneler

Belirgin beyaz ağız lezyonlarına ek olarak, bebekler beslenmede güçlük çekebilir veya telaşlı ve huzursuz olabilir. Emzirme döneminde enfeksiyonu annelerine bulaştırabilirler. Enfeksiyon daha sonra annenin göğüsleri ve bebeğin ağzı arasında gidip gelebilir.


Göğüsleri kandida ile enfekte olan kadınlar şu belirti ve semptomları yaşayabilir:

  • Alışılmadık derecede kırmızı, hassas, çatlak veya kaşıntılı meme uçları

  • Meme başı çevresindeki daha koyu, dairesel alanda parlak veya pul pul cilt (areola)

  • Emzirme sırasında olağandışı ağrı veya emzirme arasında ağrılı meme uçları

  • Memenin derinliklerinde bıçaklama ağrıları

Siz veya çocuğunuz ağzınızın içinde beyaz lezyonlar geliştirirse, doktora veya diş hekimine görünmekte fayda olacaktır.


Pamukçuk sağlıklı büyük çocuklarda, ergenlerde ve yetişkinlerde nadirdir, bu nedenle pamukçuk gelişirse, altta yatan bir tıbbi durumu veya başka bir nedeni kontrol etmek için daha fazla değerlendirme gerekip gerekmediğini belirlemek için tıbbi yardım alınması gerekir.

Ağızda pamukçuğun nedenleri

Normalde bağışıklık sistemi, vücutta bulunan "iyi" ve "kötü" mikroplar arasında bir denge sağlarken, virüsler, bakteriler ve mantarlar gibi zararlı istilacı organizmaları uzaklaştırmaya çalışır. Ancak bazen bu koruyucu mekanizmalar başarısız olur ve kandida mantarının sayısı artar ve ağızda pamukçuk enfeksiyonu oluşur.


En yaygın kandida mantarı türü Candida albicans'tır. Zayıflamış bağışıklık sistemi gibi çeşitli faktörler oral pamukçuk riskini artırabilir.

Pamukçuk tedavisi

Herhangi bir oral pamukçuk tedavisinin amacı mantarın hızlı yayılmasını durdurmaktır, ancak en iyi yaklaşım yaşa, genel sağlığa ve enfeksiyonun nedenine bağlı olabilir. Mümkün olduğunda altta yatan nedenleri ortadan kaldırmak, tekrarı önleyebilir.

  • Sağlıklı yetişkinler ve çocuklar. Antifungal ilaçlar, pastiller, tabletler veya gargara dahil olmak üzere çeşitli ilaçlar önerilebilir.

  • Bebekler ve emziren anneler. Enfeksiyonun anneden bebeğe, bebekten anneye tekrar tekrar önlenmesi için bebek için hafif bir mantar önleyici ilaç ve göğüsler için mantar önleyici bir krem ​​doktor tarafından önerilebilir.

  • Bağışıklık sistemi zayıflamış yetişkinler. Çoğu zaman doktor tarafından bağışıklık güçlendirici ve mantar önleyici ilaçları önerilir.

Kötü dezenfekte edilmiş protezler veya inhale steroid kullanımı gibi altta yatan neden ele alınmazsa, pamukçuk tedavi edildikten sonra bile geri dönebilir.

bottom of page