top of page

Bebeklerde Sarılık, Yenidoğan Sarılığı Nedir?


Bebeklerde Sarılık, Yenidoğan Sarılığı Nedir?
Bebeklerde Sarılık, Yenidoğan Sarılığı Nedir?

Bebeğiniz doğduktan bir veya iki gün sonra fark edebileceğiniz bir şey, bebeğinizin yüzünün veya gözlerinin beyazlarının hafif sarı bir renkte görünmesidir. Bunu görürseniz, yeni doğan bebeğinizde sarılık olabilir.

Sarılık nedir?

Sağlıklı birçok yeni doğan bebek sarılık olur.


Yeni doğmuş bir bebekte sarılık genellikle endişelenecek bir şey değildir, ancak bazı nadir durumlarda altta yatan daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Bu nedenle, küçüğünüzde sarı cilt veya diğer sarılık belirtilerinden herhangi birini fark ederseniz hemen doktorunuza veya ebeye bildirmeniz önemlidir.


Yenidoğan sarılığının semptomları genellikle bebeğinizin doğumundan sonraki iki veya üç gün içinde ortaya çıkar. Çoğu durumda, çocuğunuz yaklaşık 2 haftalık olduğunda durum düzelir.

Sarılık belirtileri
  • Bebeğinizin cildinin veya gözlerinin beyazlarının sararması

  • Bebeğinizin ayak tabanlarının veya ellerinin avuç içlerinin sararması

  • Koyu sarı idrar (normal yenidoğan çişi renksizdir)

  • Soluk renkli kaka

  • Normalden daha az beslemek veya beslemek istememek.

  • Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz doktorunuza veya ebenize bildirin.

Yenidoğan bebeklerde sarılığın sebepleri nedir?

Sarılık olan yeni doğanlarda görülen sarı deri, bilirubin adı verilen sarı bir maddeden kaynaklanır. Bu, kan dolaşımındaki kırmızı kan hücrelerinin normal parçalanması sırasında üretilir.


İlk veya iki haftada, yeni doğan bebeğinizin karaciğeri hala gelişmektedir ve henüz bilirubini kan dolaşımından yeterince hızlı bir şekilde alamayabilir.


Bu durumda bilirubin bebeğinizin sisteminde birikebilir. Bu birikmeye hiperbilirubinemi denir ve sarılık belirtisi olabilecek karakteristik sarı cilde neden olan şey budur.

Sarılık tedavisi

Çoğu durumda sarılık, tedavi olmaksızın bir veya iki hafta içinde kendiliğinden geçer. Bilirubin bebeğinizin idrarı yoluyla vücudu terk ettiği için bu süre zarfında emzirmeyi veya mama beslemeyi düzenli olarak sürdürmek önemlidir.


Sarılık çocuğunuzu uyutuyorsa ve sonuç olarak daha az beslendiğini düşünüyorsanız, ebenizden veya doktorunuzdan tavsiye isteyin.


Doktorunuz bebeğinizin sarılık tedavisine ihtiyacı olduğunu belirlerse, aşağıdaki tedavilerden biri önerilebilir:

  • Işık tedavisi. Ayrıca fototerapi olarak da bilinen bu tür sarılık tedavisi, bilirubini parçalamak için yeni doğmuş bebeğinizin cildinde parlayan floresan ışığı kullanır. Bu, 'biliblanket' olarak bilinen özel bir ışık yayan örtü kullanılarak veya bazen baş üstü ışıklarla yapılabilir. Fototerapi genellikle yerel hastanenizin doğum sonrası bölümünde uygulanır, ancak bazı durumlarda tedavinin evinizde verilmesi mümkün olabilir.

  • Değişim transfüzyonu. Bilirubin seviyesi çok yüksekse, bilirubin içermeyen donör kanı ile kan transfüzyonu yapılabilir.

  • İntravenöz immünoglobulin (IVIg). Bebeğinizin sarılığı siz ve bebeğiniz arasındaki kan grubu uyumsuzluğuyla ilgiliyse, örneğin al yanaklı hastalığı gibi, yeni doğmuş bebeğinize immünoglobulin (IVIg) adı verilen bir antikor enjeksiyonu yapılabilir.

  • Diğer tedaviler. Bazen sarılık, enfeksiyon gibi başka bir altta yatan durumdan kaynaklanabilir. Bu durumlarda, doktorunuz bu altta yatan durum için uygun tedaviyi önerecektir.

bottom of page