top of page

Bebeklerde Ateş


Bebeklerde ateş
Bebeklerde ateş

Zaman zaman bebeklerin ateşi olabilir. Bu, çocukluğun ve ebeveynliğin doğal bir parçasıdır.


Ancak bu durum bebeğiniz için sıkıntılı ve ayrıca bir ebeveyn olarak sizin için stresli olabilir. Özellikle de ateşe neyin neden olduğundan emin değilseniz.


Hangi ateş belirtilerine dikkat etmeniz gerektiğini, bebeklerde hangi sıcaklığın yüksek ateş olarak kabul edildiğini ve bebeğinizin ateşini nasıl düşürmeye ve onu rahat ettirmeye çalışabileceğinizi öğrenmek bebek bakımında önemlidir.

Bebeklerde ateş nedir?

Yüksek vücut ısısı kendi başına bir hastalık değildir. Ateş, bebeğinizin bakteriyel veya viral enfeksiyonla savaşmasının doğal yoludur. Sıcaklıktaki artış, vücudun hastalığa neden olan bakteri veya virüsle savaşma yollarından biridir.


Bebeklerde ateş her türlü enfeksiyonla ortaya çıkabilir. Kulak enfeksiyonu, nezle, boğaz ağrısı, grip gibi daha ciddi durumlar pnömoni veya menenjit (nadir ama çok ciddi beyin ve omurilikte enfeksiyon) gibi.


Aşılar veya aşırı giyinme nedeniyle aşırı ısınma gibi diğer bazı şeyler bebeğinizin vücut ısısını normalden daha yüksek hale getirebilir.

Bebeklerde ateşin belirtileri

Bebeğinizin ateşi olup olmadığını anlamak zor olabilir, ancak normalden daha sıcak hissediyorsa, özellikle karnına, sırtına veya alnına dokunduğunuzda, ateşini ölçmek mümkündür.


Bebeğinizdeki diğer ateş veya yüksek ateş belirtileri arasında terleme veya nezle, kızarmış yanaklar veya küçük çocuğunuzun biraz neşesiz görünmesi sayılabilir.

Normal Bebek Sıcaklığı Nedir?

Bebekler ve çocuklar için normal vücut sıcaklığı yaklaşık 36,4 santigrat derecedir, ancak bunun çocuklar arasında değişmesi normaldir. 38 derece veya daha yüksek bir ateş, ateş olarak kabul edilir.


Sıcaklık okumalarının şunlardan da etkilenebileceğini unutmayın:

  • Çok fazla kıyafet giymek veya sıcak bir battaniyeye sarılmak

  • Çok sıcak bir odada olmak

  • Sıcak bir banyo sonrası

  • Aktif olmak.

Eğer bunun gibi bir şeyin sıcaklık okumasını etkilediğini düşünüyorsanız, çocuğunuza soğuması için birkaç dakika verin (üşümeden) ve ateşini tekrar ölçmeyi deneyin.

Bebeğinizin vücut sıcaklığını nasıl ölçersiniz?

Bebeğinizin ateşi olduğundan şüpheleniyorsanız, ateşini ölçmek için dijital bir termometre kullanmak en iyisidir. Çocuğunuzun alnına bir el koymak ateşi ölçmek için iyi bir yol değildir.


Uzmanlar, 5 yaşından küçük çocuklar için sıcaklık ölçümü yapmak için düzenli olarak termometreyi rektal (altta) veya ağızdan (ağızda) kullanmamalarını tavsiye ediyorlar.


Bebeğinizin ateşini ölçmenin önerilen yolu, koltuk altında dijital bir termometre kullanmaktır.


Farklı ürünler farklı çalışabileceğinden, her zaman termometrenin talimatlarını okuyun.


Genel bir kural olarak, temel teknik şudur:

  • Termometrenin ince ucunu (ampul) bebeğinizin koltuk altı boşluğuna yerleştirin

  • Talimatlarda listelenen süre boyunca termometreyi yerinde tutmak için kolu nazikçe kapatın ve vücudun yan tarafına doğru tutun.

  • Termometreyi çıkarın ve talimatlarda belirtilen sürenin sonunda ekranı okuyun. Bazı termometreler hazır olduklarında bip sesi çıkarabilir.

Bebeğinizin alnına yerleştirilen kulak termometreleri ve şerit tipi termometreler dahil olmak üzere başka termometre türleri de mevcuttur. Bu cihazları kullanarak doğru bir okuma elde etmeyi daha zor bulabilirsiniz.

Bebeğinizin ateşi varsa ne yapmalısınız?

Genellikle bebeğinizin vücut ısısı üç veya dört gün içinde normale dönmelidir.


Bebeğinizin ateşini tedavi etmek, ona neden olan altta yatan enfeksiyonu iyileştirmez, ancak onu rahatlatmak ve dehidrasyon gibi ateşle ilişkili belirli komplikasyonları önlemek için yapabileceğiniz şeyler vardır.


Bebeğinizin ateşi varsa yapmanız gerekenler şunlardır:

  • Bol sıvı verin. Küçük çocuğunuzun mümkün olduğunca çok içmesini sağlayın. Ağız kuruluğu, soğuk ve lekeli eller ve ayaklar, hızlı nefes alma veya uyku hali gibi dehidratasyon belirtilerine dikkat edin. Bebeğinizin susuz kalmış olabileceğini düşünüyorsanız, doktorunuzu arayın.

  • Çocuğunuzu fazla giydirmeyin. Bebeğinizi normal kıyafetlerle giydirin. Giysileri çıkarmanıza veya bebeğinizi fazladan battaniyeye sarmanıza gerek yoktur.

  • Çocuğunuzu geceleri düzenli olarak kontrol edin. Bebeğinizin ateşini ölçün ve genel durumunu gece boyunca sık sık değerlendirin.

Ateş, grip veya suçiçeği gibi bulaşıcı bir durumun sonucuysa, bebeğinizi diğer çocuklardan, yaşlılardan ve bağışıklık sistemi zayıf olan herkesten uzak tutmak en iyisidir.


Bebeğiniz rahatsız olmadıkça ateş veya yüksek ateş ilaç gerektirmeyebilir. Doktorunuza ateş düşürücü ilaca ihtiyaç olup olmadığını sorun ve kullanım talimatlarını dikkatlice izleyin.


bottom of page