top of page

B12 Vitamin Eksikliğinin 9 Belirtisi



Kobalamin olarak da bilinen B12 vitamini suda çözünen önemli bir vitamindir.


Kırmızı kan hücrelerinizin ve DNA'nızın üretiminde ve ayrıca sinir sisteminizin düzgün çalışmasında önemli bir rol oynar.


B12 vitamini doğal olarak et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri dahil olmak üzere hayvansal gıdalarda bulunur. Bununla birlikte, bazı ekmek çeşitleri ve bitki bazlı süt gibi B12 ile güçlendirilmiş ürünlerde de bulunabilir.


Ne yazık ki, özellikle yaşlılarda B12 eksikliği yaygındır. Diyetinizden yeterince alamazsanız veya yediğiniz gıdalardan yeterince ememezseniz, eksiklik riskiniz vardır.


B12 eksikliği riski taşıyan kişiler:

  • Yaşlı

  • Bağırsağın B12'yi emen kısmını çıkaran ameliyat geçirenler

  • Diyabet için ilaç-metformin kullanan kişiler

  • Sıkı vegan bir diyet uygulayan insanlar

  • Mide ekşimesi için uzun süreli antiasit ilaçlar alanlar

B12 vitamini eksikliğinin 9 belirti ve semptomu.
  • 1. Soluk veya Sarılıklı Cilt

B12 eksikliği olan kişiler genellikle solgun görünürler veya ciltte ve gözlerin beyazlarında sarılık olarak bilinen bir durum olan hafif sarı bir belirti vardır.


Bu, B12 eksikliği vücudunuzun kırmızı kan hücresi üretiminde sorunlara neden olduğunda meydana gelir.


B12 vitamini, kırmızı kan hücrelerini yapmak için gerekli olan DNA'nın üretiminde önemli bir rol oynar. Onsuz, hücreleri inşa etme talimatları eksiktir ve hücreler bölünemez.


Bu, kemik iliğinizde üretilen kırmızı kan hücrelerinin büyük ve kırılgan olduğu megaloblastik anemi adı verilen bir tür anemiye neden olur.


Kırmızı kan hücreleri kemik iliğinizden çıkıp dolaşımınıza giremeyecek kadar büyüktür. Bu nedenle, vücudunuzda dolaşan çok fazla kırmızı kan hücreniz yoktur ve cildiniz soluk renkli görünebilir.


Bu hücrelerin kırılganlığı aynı zamanda çoğunun parçalanıp fazla bilirubine neden olduğu anlamına gelir.


Bilirubin, karaciğer tarafından eski kan hücrelerini parçaladığında üretilen hafif kırmızı veya kahverengi renkli bir maddedir.


Cildinize ve gözlerinize sarı bir renk veren şey büyük miktarda bilirubindir.

  • 2. Zayıflık ve Yorgunluk

Zayıflık ve yorgunluk, B12 vitamini eksikliğinin yaygın belirtileridir.


Vücudunuzun, vücudunuz boyunca oksijeni taşıyan kırmızı kan hücreleri yapmak için yeterli B12 vitamini olmaması nedeniyle oluşur.


Sonuç olarak, oksijeni vücudunuzun hücrelerine verimli bir şekilde taşıyamazsınız, bu da kendinizi yorgun ve zayıf hissetmenize neden olur.

  • 3. İğne Hissi

Uzun süreli B12 eksikliğinin en ciddi yan etkilerinden biri sinir hasarıdır.


Bunun yaygın bir işareti parestezi veya ellerinizde ve ayaklarınızda karıncalanma hissine benzeyen karıncalanma hissidir.


Bununla birlikte, karıncalanma hissi birçok nedeni olabilen yaygın bir semptomdur, bu nedenle bu belirti tek başına genellikle B12 eksikliğinin bir işareti değildir.


B12, sinirlerinizi yalıtan ve sinir sistemi fonksiyonunuz için kritik olan miyelin üretiminde önemli bir rol oynar. B12 eksikliğinde olası sinir hasarının yaygın bir işareti, karıncalanma hissidir.

  • 4. Hareketlerde Değişiklikler

Tedavi edilmezse, B12 eksikliğinden kaynaklanan sinir sisteminizdeki hasar, yürüme ve hareket etme şeklinizde değişikliklere neden olabilir.


Dengenizi ve koordinasyonunuzu bile etkileyerek sizi düşmeye daha yatkın hale getirebilir.


Bu belirti genellikle yaşlılarda tanı konulmamış B12 eksikliğinde görülür, çünkü 60 yaşın üzerindeki kişiler B12 eksikliğine daha yatkındır. Bununla birlikte, bu gruptaki eksiklikleri önlemek veya tedavi etmek hareketliliği artırabilir.

  • 5. Glossit ve Ağız Ülserleri

Glossit, iltihaplı bir dili tanımlamak için kullanılan bir terimdir.


Glossitiniz varsa, diliniz renk ve şekil değiştirerek ağrılı, kırmızı ve şişkin hale gelir.

İltihap, dilinizin üzerinde tat alma tomurcuklarınızı içeren tüm küçük çıkıntılar uzayıp kaybolduğu için dilinizin de pürüzsüz görünmesini sağlayabilir.


Ağrılı olmasının yanı sıra, glossit yeme ve konuşma şeklinizi değiştirebilir.


Çalışmalar, üzerinde uzun düz lezyonlar bulunan şişmiş ve iltihaplı bir dilin B12 vitamini eksikliğinin erken bir işareti olabileceğini göstermiştir.


Ek olarak, B12 eksikliği olan bazı kişiler, ağız ülseri, dilde karıncalanma hissi veya ağızda yanma ve kaşıntı hissi gibi başka ağız semptomları yaşayabilir.

  • 6. Nefes darlığı ve Baş dönmesi

B12 eksikliğinden dolayı anemik olursanız, özellikle kendinizi zorladığınızda nefes darlığı ve biraz baş dönmesi hissedebilirsiniz.


Bunun nedeni, vücudunuzun vücudunuzun hücrelerine yeterince oksijen alması için ihtiyaç duyduğu kırmızı kan hücrelerinden yoksun olmasıdır.


B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan anemi, bazı kişilerin nefessiz kalmasına ve baş dönmesine neden olabilir. Bu, vücut tüm hücrelerine yeterince oksijen taşıyamadığında ortaya çıkar.

  • 7. Görme Bozukluğu

B12 vitamini eksikliğinin bir semptomu bulanık veya bozuk görmedir.


Bu, tedavi edilmemiş bir B12 eksikliği, gözlerinize yol açan optik sinirde sinir sistemi hasarına neden olduğunda ortaya çıkabilir.


Hasar, gözünüzden beyninize giden sinir sinyalini bozarak görüşünüzü bozabilir. Bu durum optik nöropati olarak bilinir.

  • 8. Ruh Hali Değişiklikleri

B12 eksikliği olan kişiler genellikle ruh halindeki değişiklikleri bildirirler.


Aslında, düşük B12 seviyeleri, depresyon ve bunama gibi ruh hali ve beyin bozukluklarıyla ilişkilendirilmiştir.


Bazı araştırmalar, B12 eksikliği olan bazı kişilerde vitamin takviyesi almanın semptomları tersine çevirebileceğini göstermektedir.


Demans ve depresyon gibi ruh halindeki ve koşullardaki değişikliklerin çeşitli nedenleri olabileceğine dikkat etmek önemlidir.

  • 9. Yüksek Vücut Isısı

B12 eksikliğinin çok nadir fakat ara sıra ortaya çıkan bir semptomu yüksek ateştir.


Bunun neden meydana geldiği açık değil, ancak bazı doktorlar düşük seviyelerde B12 vitamini ile tedaviden sonra normale dönen ateş vakalarını bildirdiler.


Bununla birlikte, yüksek sıcaklıkların daha çok B12 eksikliğinden değil hastalıktan kaynaklandığını hatırlamak önemlidir.

Opmerkingen


Instagram

bottom of page