top of page

Aşil Tendonu Nedir? Tendon Yırtılması ve Kopması Tedavisi


Aşil Tendonu Nedir? Tendon Yırtılması ve Kopması Tedavisi
Aşil Tendonu Nedir? Tendon Yırtılması ve Kopması Tedavisi

Aşil tendon kopması, alt bacağınızın arkasını etkileyen bir yaralanmadır. Esas olarak eğlence amaçlı spor yapan insanlarda görülür, ancak herkesin başına gelebilir.


Aşil tendonu, baldırınızın arkasındaki kasları topuk kemiğinize bağlayan güçlü bir fibröz korddur. Aşil tendonunuzu aşırı gererseniz, tamamen veya kısmen yırtılabilir (kopabilir).


Aşil tendonunuz yırtılırsa, bir ses duyabilirsiniz, ardından ayak bileğinizin arkasında ve bacağınızın alt kısmında düzgün yürüme yeteneğinizi etkileyebilecek ani keskin bir ağrı duyabilirsiniz. Rüptürü onarmak için sıklıkla ameliyat yapılır. Ancak birçok insan için cerrahi olmayan tedavi de aynı şekilde işe yarar.

Aşil tendon yırtılmasının belirtileri

Aşil tendonu kopmasıyla hiçbir belirti veya semptom görülmemek mümkün olsa da, çoğu insanda şunlar vardır:

  • Muhtemelen şiddetli ağrı ve topuk yakınında şişlik

  • Yürürken ayağı aşağı doğru bükememe veya yaralı bacağı “itememe”

  • Yaralı bacak üzerinde ayak parmaklarının üzerinde duramama

  • Yaralanma meydana geldiğinde bir patlama veya çatırtı sesi

Topuğunuzda bir çatırtı duyarsanız, özellikle de sonrasında düzgün yürüyemiyorsanız, derhal tıbbi yardım alın.

Tendon yırtılmasının nedenleri

Aşil tendonunuz ayağınızı aşağı doğrultmanıza, ayak parmaklarınız üzerinde yükselmenize ve yürürken ayağınızı itmenize yardımcı olur. Neredeyse her yürüdüğünüzde ve ayağınızı hareket ettirdiğinizde ona güveniyorsunuz.


Kopma genellikle tendonun topuk kemiğine bağlandığı noktanın 2 1/2 inç (yaklaşık 6 santimetre) yakınında bulunan bölümünde meydana gelir. Kan akışı zayıf olduğu için bu bölüm yırtılmaya eğilimli olabilir ve bu da iyileşme yeteneğini bozabilir.


Kırılmalara genellikle Aşil tendonunuzdaki ani bir stres artışı neden olur. Yaygın örnekler şunları içerir:

  • Özellikle atlama içeren sporlarda spora katılım yoğunluğunu artırmak

  • Yüksekten düşmek

  • Bir boşluğa adım atmak

Aşil tendonu kopması riskinizi artırabilecek faktörler
  • Yaş. Aşil tendon kopması için en yüksek yaş 30 ila 40’tır.

  • Cinsiyet. Aşil tendonu kopması erkeklerde kadınlardan beş kat daha fazladır.

  • Eğlence sporları. Aşil tendonu yaralanmaları, futbol, ​​basketbol ve tenis gibi koşma, atlama ve ani başlangıç ​​ve duruşları içeren sporlarda daha sık görülür.

  • Steroid enjeksiyonları. Doktorlar bazen ağrı ve iltihabı azaltmak için ayak bileği eklemine steroid enjekte ederler. Bununla birlikte, bu ilaç yakındaki tendonları zayıflatabilir ve Aşil tendon kopmaları ile ilişkilendirilmiştir.

  • Bazı antibiyotikler. Siprofloksasin (Cipro) veya levofloksasin (Levaquin) gibi florokinolon antibiyotikleri Aşil tendon kopması riskini artırır.

  • Obezite. Fazla kilo tendonu daha fazla zorlar.

Tendon yırtılmasını önleme
  • Baldır kaslarını gerin ve güçlendirin. Baldırınızı belirgin bir çekiş hisseden ancak ağrı hissetmeyene kadar gerin. Bir esneme sırasında zıplamayın. Baldır güçlendirici egzersizler ayrıca kas ve tendonun daha fazla kuvvet emmesine ve yaralanmayı önlemesine yardımcı olabilir.

  • Egzersizlerinizi çeşitlendirin. Yürüme, bisiklete binme veya yüzme gibi düşük etkili sporlarla birlikte koşma gibi alternatif yüksek etkili sporlar. Tepe koşusu ve atlama aktiviteleri gibi Aşil tendonlarınıza aşırı baskı uygulayan aktivitelerden kaçının.

  • Koşu yüzeylerini dikkatli seçin. Sert veya kaygan yüzeylerde koşmaktan kaçının veya sınırlandırın. Soğuk havada antrenman için uygun şekilde giyin ve topuklarda uygun yastıklama ile tam oturan atletik ayakkabılar giyin.

  • Egzersiz yoğunluğunu yavaşça artırın. Aşil tendonu yaralanmaları genellikle egzersiz yoğunluğunda ani bir artıştan sonra ortaya çıkar. Egzersizinizin mesafesini, süresini ve sıklığını haftada en fazla yüzde 10 artırın.

Aşil tendonu yırtılmasının tedavisi

Aşil tendonu kopması tedavisi genellikle yaşınıza, aktivite seviyenize ve yaralanmanızın ciddiyetine bağlıdır. Genel olarak, daha genç ve daha aktif insanlar, özellikle sporcular, tamamen yırtılmış bir Aşil tendonunu onarmak için ameliyatı seçme eğilimindeyken, yaşlıların ameliyatsız tedaviyi tercih etme olasılığı daha yüksektir.


Bununla birlikte, son çalışmalar, hem cerrahi hem de cerrahi olmayan tedavinin oldukça eşit etkililiğini göstermiştir.

bottom of page