top of page

Aromaterapide Kullanılan Esansiyel Uçucu Yağlar


Aromaterapide Kullanılan Esansiyel Uçucu Yağlar
Aromaterapide Kullanılan Esansiyel Uçucu Yağlar

Uçucu yağlar, sağlıklı bir bedeni desteklemek için bitki özleri kullanan bir tamamlayıcı tıp türü olan aromaterapide sıklıkla kullanılır.

Uçucu yağlar nelerdir?

Uçucu yağlar, bitkilerden elde edilen bileşiklerdir.


Yağlar bitkinin kokusunu ve tadını veya "özünü" yakalar.


Eşsiz aromatik bileşikler, her uçucu yağa karakteristik özünü verir.


Uçucu yağlar, damıtma (buhar yoluyla) veya soğuk presleme gibi mekanik yöntemlerle elde edilir.


Aromatik kimyasallar çıkarıldıktan sonra, kullanıma hazır bir ürün oluşturmak için bir taşıyıcı yağ ile birleştirilir.


Kimyasal işlemlerle elde edilen uçucu yağlar gerçek uçucu yağlar olarak kabul edilmediğinden, yağların üretilme şekli önemlidir.

Uçucu yağların kullanım alanları

Uçucu yağlar en çok çeşitli yöntemlerle solundukları aromaterapi uygulamalarında kullanılır.


Uçucu yağların içilmesi uygun değildir.


Uçucu yağlardaki kimyasallar vücudunuzla çeşitli şekillerde etkileşime girebilir.


Cildinize uygulandığında bazı bitki kimyasalları emilir.


Isı ile veya vücudun farklı bölgelerine uygulama gibi belirli uygulama yöntemlerinin emilimi artırabileceği düşünülmektedir.


Esansiyel yağlardan gelen aromaları solumak, beyninizin duygu, davranış, koku alma duyusu ve uzun süreli hafızada rol oynayan bir parçası olan limbik sisteminizin alanlarını uyarabilir.


İlginç bir şekilde, limbik sistem, anıların oluşturulmasına büyük ölçüde dahil olur. Bu, tanıdık kokuların neden hatıraları veya duyguları tetiklediğini kısmen açıklayabilir.


Limbik sistem ayrıca solunum, kalp atış hızı ve kan basıncı gibi çeşitli bilinçsiz fizyolojik fonksiyonların kontrolünde rol oynar. Bu nedenle, bazı insanlar esansiyel yağların vücudunuz üzerinde fiziksel bir etki yaratabileceğini iddia ediyor.


Uçucu yağlar solunabilir veya seyreltilerek cilde uygulanabilir. Emildiklerinde koku alma duyunuzu harekete geçirebilir veya tıbbi etkileri olabilir.

Uçucu yağ çeşitleri

Her biri kendine özgü kokusu ve potansiyel sağlık yararları olan 90'dan fazla uçucu yağ türü vardır. İşte 10 popüler uçucu yağın bir listesi ve sağlığa yatkıları:

  • Nane: enerjiyi artırmak ve sindirime yardımcı olmak için kullanılır.

  • Lavanta: stresi azaltmak için kullanılır.

  • Sandal ağacı: sinirleri yatıştırmak ve odaklanmaya yardımcı olmak için kullanılır.

  • Bergamot: stresi azaltmak ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarını iyileştirmek için kullanılır.

  • Gül: ruh halini iyileştirmek ve kaygıyı azaltmak için kullanılır.

  • Papatya: ruh halini ve rahatlamayı iyileştirmek için kullanılır.

  • Çay Ağacı: enfeksiyonlarla savaşmak ve bağışıklığı artırmak için kullanılır.

  • Yasemin: depresyon, doğum ve libidoya yardımcı olur.

  • Limon: sindirime, ruh haline, baş ağrılarına ve daha fazlasına yardımcı olmak için kullanılır.

Uçucu yağların sağlığa faydaları

Yaygın kullanımlarına rağmen, uçucu yağların belirli sağlık koşullarını tedavi etme yeteneği hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.


Uçucu yağların ve aromaterapinin tedavi etmek için kullanıldığı bazı yaygın sağlık sorunları:


Stres ve kaygı Stres ve anksiyetesi olan kişilerin% 43'ünün semptomlarını hafifletmek için bir çeşit alternatif terapi kullandığı tahmin edilmektedir.


Aromaterapi ile ilgili olarak, ilk çalışmalar oldukça olumlu bulgulara ulaşmıştır. Birçoğu, bazı uçucu yağların kokusunun, anksiyete ve stresi tedavi etmek için geleneksel terapi ile birlikte çalışabileceğini göstermiştir.


Baş ağrısı ve migren 90'larda, iki küçük çalışma, bir nane yağı ve etanol karışımının katılımcıların alınlarına ve şakaklarına sürülmesinin baş ağrısını hafiflettiğini buldu.


Son zamanlarda yapılan araştırmalar, cilde nane ve lavanta yağı uyguladıktan sonra baş ağrısının azaldığını da gözlemlemiştir.


Uyku ve uykusuzluk Lavanta yağı kokusunun doğumdan sonra kadınların yanı sıra kalp hastalığı olan hastaların uyku kalitesini artırdığı gösterilmiştir.


Enflamasyonu azaltmak Uçucu yağların iltihaplı durumlarla savaşmaya yardımcı olabileceği öne sürülmüştür. Bazı testler antiinflamatuar etkileri olduğunu göstermektedir.


Antibiyotik ve antimikrobiyal Antibiyotiğe dirençli bakterilerin yükselişi, bakteriyel enfeksiyonlarla savaşabilecek başka bileşikler arayışına olan ilgiyi artırdı.


Bazı çalışmalar, nane ve çay ağacı yağı gibi uçucu yağların antimikrobiyal etkilerini araştırmıştır. Bazı olumlu sonuçlar gözlemlemiştir.


Uçucu yağların bazı ilginç sağlık uygulamaları olabilir. Bununla birlikte, insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

bottom of page