top of page

Aromaterapi Nedir?


Aromaterapi nedir?
Aromaterapi

Anksiyeteden uyku bozukluğuna kadar sağlık problemlerinde destekleyici uygulamalara ihtiyacınız varsa, aromaterapiyi düşünebilirsiniz. Bu tür bir tedavide, uçucu yağ denilen bitkilerden elde edilen özleri ya burnunuzdan soluyarak ya da cildinize sürerek kullanırsınız. Bazı insanlar masaj yaptıklarında veya banyo yaptıklarında yağları ciltlerine sürmeyi tercih ederler.

Uçucu Yağlar Nelerdir?

Uçucu yağlar çiçek, bitki ve ağaç kabuğu, kökler, kabuklar ve yapraklar gibi ağaç parçalarından yapılır. Bir bitkiye mis gibi kokusunu veren hücreler "özü" dür. Bir bitkiden bir öz çıkarıldığında uçucu bir yağ haline gelir.


Uçucu yağlar yapmak için çok fazla bitki ürünü gerekir. Sadece 1 kilogram lavanta esansiyel yağı yapmak için 200 kilogramdan fazla lavanta çiçeği kullanılır.


Bitki özüyle yapılan tüm ürünler uçucu yağlar değildir. Gerçek uçucu yağlar, diğer kimyasallar veya kokularla karıştırılmaz. Bitkinin kimyasını değiştirmeyen belirli bir işlem kullanılarak yapılırlar.


Limon, papatya, lavanta, sedir ağacı ve bergamot aromaterapide düzenli olarak kullanılan uçucu yağlardan birkaçıdır.

Aromaterapi Nasıl Etki Gösterir?

Uzmanlar, aromaterapinin burnunuzdaki koku reseptörleri adı verilen ve sinir sisteminiz aracılığıyla beyninize mesajlar gönderen alanları harekete geçirdiğini düşünüyor.


Yağlar, duygularınızda rol oynayan limbik sisteminiz gibi beyninizin belirli bölgelerini harekete geçirebilir. Ayrıca, serotonin gibi iyi hissettiren beyin kimyasalları oluşturarak yağa yanıt verebilen hipotalamusunuz üzerinde de etkisi olabilir.


Bazı uzmanlar, cildinize uçucu yağlar sürdüğünüzde cildinizde ve eklemleriniz gibi vücudunuzun diğer kısımlarında bir tepkiye neden olduğunu düşünüyor.

Aromaterapi Ne İçin Kullanılır?

Düzenli tıbbi tedaviniz yerine aromaterapi kullanmamalısınız. Ancak bazı koşullar için araştırmalar aromaterapinin sağlık açısından faydaları olabileceğini gösteriyor.

  • Stres, anksiyete ve depresyon

  • Uyku düzensizliği

  • Demans gibi uzun vadeli sağlık sorunları olan kişiler için yaşam kalitesini iyileştirmeye yardımcı olabilir

  • Bazı ağrı tipleri de dahil olmak üzere, ağrı ile ilgili böbrek taşı ve osteoartrit ve diz ağrıları

  • Mide bulantısı ve ağrı gibi kanser tedavisinin bazı yan etkilerini hafifletebilir.

Aromaterapi genellikle güvenlidir. Uçucu yağlar yan etkilere neden olabilir. Bazıları burnunuzdaki gözlerinizi, cildinizi veya mukozayı tahriş edebilir. Ayrıca hafif alerjik reaksiyonlara da neden olabilirler.


Bazı esansiyel yağları içerseniz böbreklerinize veya karaciğerinize zarar verebilirler. İnsanların uçucu yağları ağızdan almaları nadirdir ve doktorunuz sorun olmadığını söylemedikçe bunu yapmamalısınız.



bottom of page