top of page

Antidepresan İlaçlar ve Olası Yan Etkileri


Antidepresan İlaçlar ve Olası Yan Etkileri
Antidepresan İlaçlar ve Olası Yan Etkileri

Antidepresanlar, depresyonu tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan ilaçlardır. Antidepresanlar ayrıca anksiyete, ağrı ve uykusuzluk gibi diğer sağlık durumları için de kullanılır. Antidepresanlar özellikle dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu - DEHB'yi tedavi etmek için bazen yetişkinlerde kullanılır.


En popüler antidepresan türleri, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar) olarak adlandırılır.


Diğer antidepresan türleri serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleridir (SNRI'ler). SNRI'ler SSRI'lara benzer ve venlafaksin ve duloksetini içerir.


Yaygın olarak kullanılan bir başka antidepresan bupropiyondur. Bupropion, SSRI'lardan veya SNRI'lardan farklı şekilde çalışan üçüncü bir antidepresandır. Bupropion ayrıca mevsimsel duygusal bozukluğu tedavi etmek ve insanların sigarayı bırakmalarına yardımcı olmak için kullanılır.


SSRI'lar, SNRI'ler ve bupropion popülerdir çünkü eski antidepresan sınıfları kadar çok yan etkiye neden olmazlar ve daha geniş bir depresif ve anksiyete bozukluğu grubuna yardımcı olurlar.

Vücudumuz antidepresanlara nasıl tepki verir?

New York Sağlık Araştırma Ajansı tarafından yapılan bir çalışmaya göre, tüm antidepresan ilaçlar, depresyon semptomlarını iyileştirmek ve depresyon semptomlarının geri gelmesini önlemek için birbirleri kadar iyi çalışır. Henüz iyi anlaşılmayan nedenlerden dolayı, bazı insanlar bazı antidepresan ilaçlara diğerlerinden daha iyi yanıt verir.


Bu nedenle, bazı kişilerin denedikleri ilk ilaçla kendilerini daha iyi hissetmeyeceklerini ve kendileri için işe yarayanı bulmak için birkaç ilacı denemeye ihtiyaç duyabileceklerini bilmek önemlidir. Bazıları ise bir ilacın kısa süreliğine yardımcı olduğunu görebilir, ancak zamanla semptomları geri gelebilir. İlacınızı yeterli dozda almak için doktorunuzun talimatlarını ve işe yaraması için uzun bir süre (genellikle 4 ila 6 hafta) dikkatlice takip etmeniz önemlidir.


Bazen antidepresan alan insanlar kendilerini daha iyi hissederler ve ilacı almayı çok erken bırakırlar ve depresyon geri gelebilir. İlacı bırakma zamanı geldiğinde, doktor kişiye dozu yavaş ve güvenli bir şekilde azaltmasına yardımcı olacaktır. Değişikliğe uyum sağlaması için vücuda zaman vermek önemlidir. İnsanlar bu ilaçlara bağımlı olmazlar (veya "bağlanmazlar"), ancak bunları aniden kesmek de yoksunluk belirtilerine neden olabilir.

Antidepresanların olası yan etkileri nelerdir?

Bazı antidepresanlar diğerlerinden daha fazla yan etkiye neden olabilir. Semptomlarınızı iyileştiren ve yönetebileceğiniz yan etkilere neden olanı bulmadan önce birkaç farklı antidepresan ilaç denemeniz gerekebilir. FDA tarafından listelenen en yaygın yan etkiler şunlardır:

  • Mide bulantısı ve kusma

  • Kilo almak

  • İshal

  • Uykululuk

  • Cinsel sorunlar

Aşağıdaki semptomlardan herhangi birine sahipseniz, kötüleşiyorsa veya sizi endişelendiriyorsa hemen doktorunuzu arayın:

  • İntihar veya ölmekle ilgili düşünceler

  • İntihar etme girişimleri

  • Yeni veya kötüleşen depresyon

  • Yeni veya kötüleşen kaygı

  • Çok heyecanlı veya huzursuz hissetmek

  • Panik ataklar

  • Uykusuzluk

  • Yeni veya kötüleşen sinirlilik

  • Agresif davranma, kızgınlık veya şiddet

  • Tehlikeli dürtülerle hareket etmek

  • Aktivite ve konuşmada aşırı artış

  • Davranış veya ruh halindeki diğer olağandışı değişiklikler

Yeni SSRI veya SNRI antidepresanların migren baş ağrılarını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan "triptan" ilaçlardan biriyle birleştirilmesi, "serotonin sendromu" adı verilen yaşamı tehdit eden bir hastalığa neden olabilir. Serotonin sendromu olan bir kişi heyecanlanabilir, halüsinasyonlara sahip olabilir (gerçek olmayan şeyleri görebilir veya duyabilir), yüksek ateşe sahip olabilir veya olağandışı tansiyon değişiklikleri olabilir. Serotonin sendromu genellikle MAOI adı verilen eski antidepresanlarla ilişkilidir, ancak yanlış ilaçlarla karıştırılırlarsa daha yeni antidepresanlarda da olabilir.


Antidepresanlar, bu listede yer almayan başka yan etkilere neden olabilir. Antidepresan ilaçların kullanımıyla ilişkili herhangi bir ciddi yan etkiyi mutlaka doktorunuzla paylaşın.

bottom of page