top of page

Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Nedir?


Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Nedir?
Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Nedir?

Zaman zaman endişeli hissetmek normaldir. Ancak günlük yaşamınızı bozan anksiyete bir bozukluğun göstergesi olabilir.


Anksiyete, tipik olarak yakın bir tehdidin yokluğunda ortaya çıkan bir gerginlik, huzursuzluk veya endişe hissidir. Vücudun acil tehlikeye karşı doğal tepkisi olan korkudan farklıdır.


Anksiyete, vücudun strese karşı doğal tepkisinin bir parçasıdır. Bu nedenle zaman zaman

yardımcı olabilir, sizi daha uyanık ve harekete geçmeye hazır hale getirir.


Anksiyete bozuklukları ve normal kaygı duyguları iki farklı şeydir. Çoğumuz, stresli bulduğumuz belirli durumlarla karşılaştığımızda endişeleniriz, ancak bu duygular azalmazsa, kaygı daha kronik olabilir. Korku veya sinirlilik duyguları aşırı hale geldiğinde, kontrol edilmesi zorlaştığında veya günlük yaşamı etkilediğinde, bir anksiyete bozukluğu mevcut olabilir. Anksiyete bozuklukları, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yaygın ruhsal bozukluklar arasındadır.


Kaygıyı, onun üstesinden gelme yeteneğimizi engelleyecek şekilde düşünmek yaygındır. Psikolog Noah Clyman, "Kaygı hakkındaki en büyük yanılgı, korkulması ve her ne pahasına olursa olsun kaçınılmasıdır" diyor.


"Danışanlarıma üzüntü, öfke ve korku gibi olumsuz duyguların hayatta kalmamız için önemli olduğunu ve duygusal rahatsızlığın çok normal, evrensel bir insan deneyimi olduğunu öğretiyorum" diyor.

Anksiyete bozukluklarının belirtileri

Kalbiniz hızlı atıyor ve nefesiniz hızlanıyor. Göğsünüz sıkışabilir ve terlemeye başlayabilirsiniz. Daha önce hissettiyseniz, anksiyetenin zihinsel durum kadar fiziksel bir durum olduğunu da bilirsiniz. Bunun nedeni, stresli bir olayla karşılaştığımızda veya gelecekte potansiyel tehlikeler hakkında endişelenmeye başladığımızda ortaya çıkan çok güçlü bir biyolojik zincirleme reaksiyon olmasıdır. Diğer fiziksel semptomlar arasında baş ağrısı ve uykusuzluk bulunur. Psikolojik belirtiler arasında huzursuzluk veya gerginlik hissi, korku hissi veya takıntılı düşünceler olabilir.

Anksiyete bozukluklarının en yaygın semptomlarından bazıları şunlardır:

  • Kaygı duyguları

  • En kötüsünü tahmin etmek

  • Sinirlilik

  • Titreme veya seğirme

  • Sık idrara çıkma veya ishal

  • Mide bulantısı veya mide rahatsızlığı

Anksiyete bozuklukları ne zaman tedavi gerektirir?

Kaygı semptomları ve ilişkili davranışlar hayatınız ve günlük işleyişiniz üzerinde zararlı bir etkiye sahip olduğunda, yardım almak önemlidir.


Psikiyatrist Suma Chand, panik bozukluğu olan bir kişinin tetikleyebilecek birçok durumdan çok uzak durduğunu söylüyor. "Düzenli olarak işe gitme, alışverişe gitme ve benzeri becerilerini etkiliyor. Bu durumlarda işlev görme yeteneği de olumsuz etkilenir. Kaygınızı tetikleyen durumlardan kaçınıyorsanız veya çok büyük bir rahatsızlık hissediyorsanız ve bu durumlarda etkili bir şekilde çalışamıyorsanız, tedavi görmeniz gerekir."

Anksiyete bozukluklarının nedenleri ve risk faktörleri

Araştırmacılar, çeşitli faktörlerin kaygıya katkıda bulunabileceğini düşünüyor. Dr. Chand, bir bireyin sahip olduğu risk faktörleri ne kadar fazlaysa, anksiyete bozukluğu geliştirme olasılığının da o kadar yüksek olduğunu belirtiyor.

  • Aile öyküsü Anksiyeteli bir aile üyesine sahip olmak, anksiyete bozukluğu geliştirme olasılığını artırır. Bu, genetik geçişi düşündürse de, Chand, "kaygılı aile üyelerinden endişeli tepkiler öğrenme olasılığı da olduğunu" açıklıyor.

  • Davranışsal engelleme mizaçları, olumsuz duygulanım ve anksiyete duyarlılığı Chand'a göre, bebeklikten başlayarak, davranışsal engelleme mizacına sahip insanlar, yeni ve farklı durumlara ve uyaranlara tepkilerini artırdı. Bu onların yaşlandıkça yeni veya alışılmadık sosyal durumlardan çekilmelerine neden olur.

  • Travmatik olaylar İstismara (fiziksel, duygusal veya cinsel) veya diğer travmatik deneyimlere maruz kalan çocuklar, anksiyete bozuklukları geliştirme eğilimindedir. Travmatik deneyimlere maruz kalan yetişkinler de kaygı geliştirebilir.

  • Stres, ciddi bir hastalık gibi büyük bir stres unsuru veya iş sorunları, mali ve aile çatışmaları ve kronik sağlık sorunlarının neden olduğu devam eden stres gibi anksiyetenin gelişmesiyle ilişkilendirilebilir. Ulusal Ruh Sağlığı Enstitüsü'ne göre, tiroid sorunları veya kalp aritmileri anksiyete semptomları üretebilir veya şiddetlendirebilir.

  • Uyuşturucu veya alkol kullanımı, kötüye kullanım veya geri çekilme kaygıya neden olabilir.

  • Beyin yapısı Stres ve kaygıyı düzenleyen alanlardaki değişiklikler bozukluğa katkıda bulunabilir.

bottom of page