Anafilaksi - alerjik şok, ciddi ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyondur. Yer fıstığı veya arı sokması gibi alerjik olduğunuz bir şeye maruz kaldıktan sonra saniyeler veya dakikalar içinde ortaya çıkabilir.
Anafilaksi, bağışıklık sisteminizin şoka girmenize neden olabilecek kimyasallar salmasına neden olur. Kan basıncınız aniden düşer ve solunum yollarınız daralarak nefes almayı engeller.
Anafilaksi hemen tedavi edilmezse ölümcül olabilir.
Anafilaksi belirtileri
Anafilaksi semptomları genellikle bir alerjene maruz kaldıktan birkaç dakika sonra ortaya çıkar. Ancak bazen temastan yarım saat veya daha uzun süre sonra ortaya çıkabilir. Semptomlar şunları içerir:
Kurdeşen, kaşıntı, kızarmış veya soluk cilt dahil cilt reaksiyonları
Düşük kan basıncı (hipotansiyon)
Solunum yollarınızın daralması ve şişmiş bir dil veya boğaz, hırıltıya ve nefes almada zorluğa neden olabilir
Zayıf ve hızlı nabız
Mide bulantısı, kusma veya ishal
Baş dönmesi veya bayılma
Siz, çocuğunuz veya birlikte olduğunuz başka biri şiddetli bir alerjik reaksiyon yaşıyorsa acil tıbbi yardım alın. Semptomların geçip geçmediğini görmek için beklemeyin.
Geçmişte siz veya çocuğunuz ciddi bir alerji krizi geçirdiyseniz veya anafilaksi belirti ve semptomları geçirdiyseniz, doktorunuzla görüşmek için randevu alın .
Anafilaksinin teşhisi ve uzun vadeli yönetimi karmaşıktır, bu nedenle muhtemelen alerji ve immünoloji konusunda uzmanlaşmış bir doktora görünmeniz gerekecektir.
Anafilaksinin nedenleri
Bağışıklık sisteminiz yabancı maddelere karşı savunma yapan antikorlar üretir. Bu, belirli bakteri veya virüsler gibi yabancı bir madde zararlı olduğunda iyidir. Ancak bazı insanların bağışıklık sistemleri normalde alerjik reaksiyona neden olmayan maddelere aşırı tepki verir.
Alerji semptomları genellikle yaşamı tehdit etmez, ancak şiddetli bir alerjik reaksiyon anafilaksiye neden olabilir. Siz veya çocuğunuz geçmişte sadece hafif bir anafilaktik şok geçirmiş olsanız bile, alerjiye neden olan maddeye bir kez daha maruz kaldıktan sonra daha şiddetli anafilaksi riski vardır.
Çocuklarda en sık görülen anafilaksi tetikleyicileri, yer fıstığı, ağaç yemişleri, balık, kabuklu deniz ürünleri ve süt gibi gıda alerjileridir. Yer fıstığı, fındık, balık ve kabuklu deniz ürünlerine alerjinin yanı sıra, yetişkinlerde anafilaksi tetikleyicileri şunları içerir:
Antibiyotikler, aspirin ve diğer reçetesiz satılan ağrı kesiciler dahil bazı ilaçlar ve bazı görüntüleme testlerinde kullanılan intravenöz (IV) kontrast
Arılar, yaban arısı ve ateş karıncalarının sokmaları
Lateks
Yaygın olmasa da, bazı insanlar koşu gibi aerobik egzersizden veya hatta yürüyüş gibi daha az yoğun fiziksel aktiviteden anafilaksi geliştirir. Egzersizden önce belirli yiyecekleri yemek veya hava sıcak, soğuk veya nemliyken egzersiz yapmak da bazı insanlarda anafilaksiye bağlanmıştır. Egzersiz yaparken alınması gereken önlemler hakkında doktorunuzla konuşun.
Alerji ataklarını neyin tetiklediğini bilmiyorsanız, bazı testler alerjeni belirlemenize yardımcı olabilir. Bazı durumlarda, anafilaksinin nedeni asla tespit edilmez (idiyopatik anafilaksi).
Anafilakside risk faktörleri
Önceki anafilaksi. Bir kez anafilaksi geçirdiyseniz, bu ciddi reaksiyona sahip olma riskiniz artar. Gelecekteki tepkiler ilk tepkiden daha şiddetli olabilir.
Alerjiler veya astım. Her iki koşulu da olan kişilerde anafilaksi riski yüksektir.
Bazı diğer koşullar. Bunlar arasında kalp hastalığı ve belirli bir tür beyaz kan hücresinin anormal birikimi (mastositoz) bulunur.
Anafilaksiyi önleme
Öncelikle bu şiddetli reaksiyona neden olan maddelerden kaçınmak gerekir. Ayrıca:
Belirli ilaçlara veya diğer maddelere alerjiniz olduğunu belirtmek için bir tıbbi uyarı kolyesi veya bilekliği takın.
Reçeteli ilaçların bulunduğu bir acil durum setini her zaman hazır bulundurun.
Sahip olduğunuz ilaç reaksiyonları konusunda doktorlarınızı uyardığınızdan emin olun .
Böceklere alerjiniz varsa, etraflarında dikkatli olun. Uzun kollu gömlek ve pantolon giyin; çimlerin üzerinde çıplak ayakla yürümeyin; parlak renklerden kaçının; parfüm, kolonya veya kokulu losyon kullanmayın.
Gıda alerjisi varsa, satın aldığınız ve yediğiniz tüm yiyeceklerin etiketlerini dikkatlice okuyun.
Dışarıda yemek yerken, her yemeğin nasıl hazırlandığını sorun ve hangi malzemeleri içerdiğini öğrenin. Alerjiniz olan küçük miktarlarda yiyecek bile ciddi bir reaksiyona neden olabilir.
Comments