top of page

Amniyosentez Nedir? Hamilelikte Amniyosentez Kararı


Amniyosentez Nedir? Hamilelikte Amniyosentez Kararı
Amniyosentez Nedir?

Amniyosentez, amniyotik sıvının test veya tedavi için rahimden çıkarıldığı bir prosedürdür. Amniyotik sıvı, hamilelik sırasında bebeği çevreleyen ve koruyan sıvıdır. Bu sıvı fetal hücreler ve çeşitli proteinler içerir.


Amniyosentez bebeğinizin sağlığı hakkında değerli bilgiler sağlasa da, amniyosentezin risklerini anlamak ve sonuçlara hazırlıklı olmak önemlidir.

Amniyosentez neden yapılır?
  • Genetik test. Genetik amniyosentez, bir amniyotik sıvı örneği almayı ve Down sendromu gibi belirli koşullar için test etmeyi içerir.

  • Fetal akciğer testi. Fetal akciğer olgunluk testi, bir amniyotik sıvı örneği almayı ve bir bebeğin akciğerlerinin doğum için yeterince olgun olup olmadığını belirlemek için test etmeyi içerir.

  • Fetal enfeksiyon teşhisi. Bazen amniyosentez, bir bebeği enfeksiyon veya diğer hastalıklar açısından değerlendirmek için kullanılır.

  • Tedavi. Hamilelik sırasında çok fazla amniyotik sıvı biriktirirseniz (polihidramniyos), fazla amniyotik sıvıyı uterustan boşaltmak için amniyosentez yapılabilir.

  • Babalık testi. Amniyosentez, fetustan DNA toplayabilir ve daha sonra potansiyel babanın DNA'sıyla karşılaştırılabilir.

Genetik amniyosentez

Genetik amniyosentez, bebeğinizin genetik yapısı hakkında bilgi sağlayabilir. Genetik amniyosentez genellikle, test sonuçlarının gebeliğin yönetimi veya gebeliğe devam etme arzunuz üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceği durumlarda önerilir.


Genetik amniyosentez genellikle gebeliğin 15. ve 20. haftaları arasında yapılır. Gebeliğin 15. haftasından önce yapılan amniyosentez, daha yüksek komplikasyon oranı ile ilişkilendirilmiştir.


Aşağıdaki durumlarda genetik amniyosentezi düşünebilirsiniz:

  • Doğum öncesi tarama testinden pozitif sonuç alınması. İlk trimester taraması veya doğum öncesi hücresiz DNA taraması gibi bir tarama testinin sonuçları pozitif veya endişe vericiyse, bir tanıyı doğrulamak veya ekarte etmek için amniyosentezi tercih edebilirsiniz.

  • Önceki hamilelikte bir kromozom rahatsızlığınız veya nöral tüp sorunu yaşandı. Önceki bir hamilelik, Down sendromu veya nöral tüp defekti gibi durumlardan (bebeğin beynini veya omuriliğini etkileyen ciddi bir durum) etkilendiyse, sağlık uzmanınız bu bozuklukları doğrulamak veya ortadan kaldırmak için amniyosentez önerebilir.

  • 35 yaşında veya daha büyükseniz. 35 yaş ve üstü kadınlardan doğan bebeklerde Down sendromu gibi kromozomal koşullar riski daha yüksektir. Sağlık uzmanınız bu koşulları ekarte etmek için amniyosentez önerebilir.

  • Ailenizde belirli bir genetik durum var veya siz veya eşiniz bilinen bir genetik hastalık taşıyıcısısınız.

  • Anormal ultrason bulgularınız varsa. Sağlık uzmanınız, anormal ultrason bulguları ile ilişkili genetik durumları teşhis etmek veya dışlamak için amniyosentez önerebilir.

Amniyosentez çeşitli riskler taşıyabilir
  • Sızan amniyotik sıvı. Nadiren amniyosentezden sonra amniyotik sıvı vajinadan sızar. Bununla birlikte, çoğu durumda kaybedilen sıvı miktarı azdır ve bir hafta içinde durur ve hamileliğin normal şekilde devam etmesi muhtemeldir.

  • Düşük. İkinci üç aylık amniyosentez, düşük yapma riski taşır - yaklaşık yüzde 0,1 ila 0,3. Araştırmalar, 15 haftalık hamilelikten önce yapılan amniyosentez için gebelik kaybı riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir.

  • İğne yaralanması. Amniyosentez sırasında bebek bir kolu veya bacağını iğne yoluna doğru hareket ettirebilir. Ancak ciddi iğne yaralanmaları nadirdir.

  • Rh hassaslaşması. Nadiren amniyosentez bebeğin kan hücrelerinin annenin kan dolaşımına girmesine neden olabilir. Rh negatif kanınız varsa ve Rh pozitif kana karşı antikor geliştirmediyseniz, amniyosentezden sonra size Rh immün globulin adı verilen bir kan ürünü enjeksiyonu yapılır. Bu, vücudunuzun plasentayı geçip bebeğinizin kırmızı kan hücrelerine zarar verebilecek Rh antikorları üretmesini önleyecektir. Antikor üretmeye başladığınız bir kan testi ile tespit edilebilir.

  • Enfeksiyon. Çok nadiren amniyosentez rahim enfeksiyonunu tetikleyebilir.

  • Enfeksiyon iletimi. Hepatit C, toksoplazmoz veya HIV / AIDS gibi bir enfeksiyonunuz varsa , enfeksiyon amniyosentez sırasında bebeğinize geçebilir.

Unutmayın, genetik amniyosentez tipik olarak test sonuçlarının gebeliğin yönetimi üzerinde önemli bir etkisi olabileceği durumlarda önerilir. Nihayetinde, genetik amniyosentez yaptırma kararı size bağlıdır. Sağlık uzmanınız veya genetik danışmanınız, karardaki tüm faktörleri tartmanıza yardımcı olabilir.

Amniyosentez nasıl yapılır?

İlk olarak, doktorunuz bebeğin rahminizdeki tam yerini belirlemek için ultrason kullanacaktır. Bir muayene masasına sırt üstü yatacak ve karnınızı ortaya çıkaracaksınız. Doktorunuz karnınıza bir jel uygulayacak ve ardından bebeğinizin konumunu monitörde göstermek için ultrason dönüştürücü olarak bilinen küçük bir cihaz kullanacaktır.


Ardından, sağlık uzmanınız karnınızı bir antiseptikle temizleyecektir. Genellikle anestezik kullanılmaz. Çoğu kadın, işlem sırasında yalnızca hafif bir rahatsızlık bildirir.


Ultrason eşliğinde, doktorunuz karın duvarınızdan ve uterusa ince, içi boş bir iğne sokacaktır. Bir şırıngaya az miktarda amniyotik sıvı çekilecek ve iğne çıkarılacaktır. Alınan spesifik amniyon sıvısı miktarı, gebeliğin ilerlediği hafta sayısına bağlıdır.


Amniyotik sıvı örneği bir laboratuvarda analiz edilecektir. Bazı sonuçlar birkaç gün içinde hazır olabilir. Diğer sonuçlar dört haftaya kadar sürebilir.


Genetik amniyosentez için test sonuçları, Down sendromu gibi çeşitli genetik koşulları güvenilir bir şekilde ekarte edebilir veya teşhis edebilir. Bununla birlikte, amniyosentez tüm genetik koşulları ve doğum kusurlarını belirleyemez.

bottom of page