Her gün binlerce maddeye maruz kalıyorsunuz. Çoğu, bağışıklık sisteminizin tepki vermesine neden olmaz. Yine de bazı durumlarda, tipik olarak vücuda zararlı olmasalar bile, bağışıklık sistemi tepkisini tetikleyen belirli maddelerle temas kurabilirsiniz. Bu maddeler alerjen olarak bilinir. Vücudunuz bunlara tepki gösterdiğinde alerjik reaksiyona neden olur.
Alerjik reaksiyonun farklı formları olabilir. Bazı insanlar nefes almada güçlük çeker, öksürür, gözleri yaşarabilir. Diğer alerjik reaksiyonlar ciltte değişikliklere neden olur.
Alerjik egzama bir bir alerjenle temas ettiğinizde gelişen kaşıntılı bir deri döküntüsüdür. Bu durum genellikle alerjik reaksiyonu tetikleyen maddeye maruz kaldıktan saatler sonra ortaya çıkar.
Alerjik egzama
alerjik dermatit
kontakt dermatit
alerjik kontakt dermatit
temas egzaması
Alerjik egzamaya ne sebep olur?
Alerjik egzama, bir alerjenle doğrudan temas ettiğinizde ortaya çıkar. Durum, hemen bir alerjik reaksiyonu tetiklemediği için "gecikmiş alerji" olarak bilinir. Alerjik egzama semptomları, alerjenle temas kurduktan sonra 24 ila 48 saat içinde gelişebilir.
Alerjik egzama için bazı yaygın tetikleyiciler şunları içerir:
takılarda, kemer tokalarında ve kot üzerindeki metal düğmelerde bulunan nikel
kozmetikte bulunan parfümler
giyim boyaları
saç boyası
lateks
yapıştırıcılar
sabunlar ve temizlik ürünleri
zehirli sarmaşık ve diğer bitkiler
ciltte kullanılan antibiyotik kremler veya merhemler
Alerjik egzama, cilt güneş ışığına maruz kaldığında da gelişebilir. Örneğin güneş kremi kullandıktan ve güneşte vakit geçirdikten sonra alerjik bir reaksiyon meydana gelebilir.
Alerjik egzama belirtileri
Alerjik egzama semptomları kişiden kişiye değişebilir. Ayrıca zamanla değişebilir. Alerjenle temasın meydana geldiği yerde tipik olarak semptomlar gelişir. Nadir durumlarda semptomlar vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. Yaygın semptomlar şunları içerir:
kaşıntı
yanma hissi veya ağrı
sızan, akan veya kabuklanabilen kırmızı yumrular
sıcak, hassas cilt
pullu, kalınlaşmış cilt
kuru, kırmızı veya pürüzlü cilt
iltihap
döküntü
Alerjik egzama nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz önce alerjik egzamanız olup olmadığını belirlemek için cildinizi inceleyecektir. Testlere de ihtiyaç duyulabilir.
Yama testi Bu test sırasında sırtınıza yaygın alerjen içeren yamalar yerleştirilir. Bu yamalar 48 saat yerinde kalır. Doktorunuz yamaları çıkardığında, alerjik reaksiyon belirtilerini kontrol edeceklerdir. Gecikmiş alerjik reaksiyonunuz olup olmadığını görmek için doktorunuz iki gün sonra cildinizi tekrar kontrol edecektir.
Biyopsi Doktorunuz yama testine dayanarak tanı koyamazsa başka testler gerekecektir. Doktorunuz, başka bir sağlık durumunun cilt durumunuza neden olmadığından emin olmak için cilt lezyonu biyopsisi yapabilir. Biyopsi sırasında, doktorunuz etkilenen cildin küçük bir örneğini alacaktır. Daha sonra test için bir laboratuvara gönderecekler.
Alerjik egzama nasıl tedavi edilir?
Alerjik egzama tedavisi, semptomlarınızın şiddetine bağlıdır. Yine de her durumda, alerjen izlerini gidermek için etkilenen cildi bol su ile yıkamak önemlidir.
Belirtileriniz hafifse ve sizi rahatsız etmiyorsa ek tedaviye ihtiyacınız olmayabilir. Bununla birlikte, cildin nemli kalmasını sağlamak ve hasarı onarmak için nemlendirici krem kullanmak gerekebilir. Reçetesiz satılan kortikosteroid kremler kaşıntı ve iltihaplanmada yardımcı olabilir.
Belirtileriniz şiddetliyse doktorunuz reçeteli güçlü merhemler veya kremler önerebilir. Ayrıca gerekirse kortikosteroid hapları da yazabilirler.
Alerjik egzamalı insanlar için uzun vadeli tedavi
Doğru tedavi ile alerjik egzamanın iki ila üç hafta içinde geçmesini bekleyebilirsiniz. Bununla birlikte, alerjene tekrar maruz kalırsanız durum geri gelebilir. Egzamanıza neden olan alerjeni belirlemek ve bundan kaçınmak için adımlar atmak, gelecekteki reaksiyonları önlemede kritik öneme sahiptir.
Comentarios