top of page

Alerji: Ev Tozu Akarı Alerjisi (Mite) Nedir?


Toz akarı alerjisi, genellikle ev tozunda yaşayan küçük böceklere karşı alerjik bir reaksiyondur. Toz akarı alerjisinin belirtileri, hapşırma ve burun akıntısı gibi saman nezlesinde yaygın olanları içerir.


Toz akarı alerjisi olan birçok insan, hırıltılı solunum ve nefes almada güçlük gibi astım belirtileri de yaşar.


Kenelerin ve örümceklerin yakın akrabaları olan toz akarları, mikroskop olmadan görülemeyecek kadar küçüktür. Toz akarları, insanların döktüğü deri hücrelerini yerler ve sıcak, nemli ortamlarda gelişirler.


Çoğu evde yatak takımı, döşemeli mobilya ve halı gibi eşyalar toz akarları için ideal bir ortam sağlar.


Evinizdeki toz akarlarının sayısını azaltmak için adımlar atarak, toz akarı alerjisini kontrol altına alabilirsiniz. Bazen semptomları hafifletmek ve astımı yönetmek için ilaçlar veya diğer tedaviler gereklidir.

Evde alerji belirtileri
  • Hapşırma

  • Burun akması

  • Kaşıntılı, kırmızı veya sulu gözler

  • Burun tıkanıklığı

  • Kaşıntılı burun, ağız çatısı veya boğaz

  • Geniz akıntısı

  • Öksürük

  • Yüzde baskı ve ağrı

  • Gözlerinin altında şişmiş, mavi renkli cilt

  • Çocukta burnun sık sık yukarı doğru ovulması

Toz akarı alerjisi hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Hafif bir toz akarı alerjisi vakası, ara sıra burun akıntısına, sulanmaya ve hapşırmaya neden olabilir. Şiddetli vakalarda, durum devam edebilir (kronik) ve sürekli hapşırma, öksürük, tıkanıklık, yüz baskısı veya şiddetli astım kriziyle sonuçlanabilir.


Burun akıntısı veya hapşırma gibi toz akarı alerjisinin bazı belirti ve semptomları, soğuk algınlığına benzer. Bazen soğuk algınlığınız mı yoksa alerjiniz mi olduğunu bilmek zordur. Belirtiler bir haftadan uzun sürerse, alerjiniz olabilir.


Belirti ve semptomlarınız şiddetli ise - şiddetli burun tıkanıklığı, hırıltılı solunum veya uyku güçlüğü gibi - doktorunuzu arayın. Hırıltılı solunum veya nefes darlığı hızla kötüleşirse veya minimum aktivite ile nefes darlığı çekiyorsanız acil yardım alın.

Alerji nedenleri

Alerjiler, bağışıklık sisteminiz polen, evcil hayvan tüyleri veya toz akarları gibi yabancı bir maddeye tepki gösterdiğinde ortaya çıkar. Bağışıklık sisteminiz, sizi hasta edebilecek veya enfeksiyona neden olabilecek istenmeyen istilacılardan koruyan, antikor olarak bilinen proteinler üretir.


Alerjiniz olduğunda, bağışıklık sisteminiz, belirli alerjeninizi zararlı olmasa bile zararlı bir şey olarak tanımlayan antikorlar üretir.


Alerjenle temas ettiğinizde, bağışıklık sisteminiz burun yollarınızda veya akciğerlerinizde iltihaplı bir yanıt üretir. Alerjene uzun süreli veya düzenli maruz kalma, astımla ilişkili devam eden (kronik) iltihaplanmaya neden olabilir.


Toz akarları, insanların döktüğü deri hücreleri gibi organik maddeleri yerler ve su içmek yerine atmosferdeki nemden suyu emer.


Toz aynı zamanda toz akarlarının dışkısını ve çürüyen gövdelerini de içerir ve toz akarı alerjisinde suçlu olan bu toz akarı "enkazında" bulunan proteinlerdir.

Yaşam tarzı ve evde yapılabilecekler
  • Toz akarlarına maruz kalmaktan kaçınmak, toz akarı alerjisini kontrol altına almak için en iyi stratejidir. Evinizden toz akarlarını tamamen ortadan kaldıramasanız da sayılarını önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:

  • Alerjene dayanıklı yatak örtüleri kullanın. Yatağınızı ve yastıklarınızı toz geçirmez veya alerjen bloke edici örtülerde saklayın. Sıkı dokunmuş kumaştan yapılan bu örtüler, toz akarlarının kolonize olmasını veya yatak veya yastıklardan kaçmasını önler. Kutu yaylarını alerjen geçirmez kapaklarda muhafaza edin.

  • Yatakları haftada bir yıkayın. Toz akarlarını öldürmek ve alerjenleri gidermek için tüm çarşafları, battaniyeleri, yastık kılıflarını ve yatak örtülerini en az 54,4 C (130 F) sıcak suda yıkayın.

  • Nemi düşük tutun. Evinizde bağıl nemi yüzde 50'nin altında tutun. Bir nem giderici veya klima, nemi düşük tutmaya yardımcı olabilir ve bir higrometre (donanım mağazalarında mevcuttur) nem seviyelerini ölçebilir.

  • Yatak takımını akıllıca seçin. Tozu kolayca tutan ve sık sık temizlenmesi zor olan yatak örtülerinden kaçının.

  • Yıkanabilir doldurulmuş oyuncaklar satın alın. Sık sık sıcak suyla yıkayın ve iyice kurulayın. Ayrıca doldurulmuş oyuncakları yataklardan uzak tutun.

  • Tozu temizleyin. Tozu temizlemek için kuru malzemeler yerine nemli veya yağlı bir paspas veya bez kullanın. Bu, tozun havada kalmasını ve yeniden yerleşmesini önler.

  • Düzenli olarak vakumlayın. Halıları ve döşemeli mobilyaları elektrikli süpürge ile temizlemek yüzeydeki tozu giderir, ancak vakumlama çoğu toz akarını ve toz akarı alerjenlerini gidermede etkili değildir. Temizleyiciden kaynaklanan ev tozu emisyonlarını azaltmaya yardımcı olmak için çift katmanlı bir mikro filtre torbası veya yüksek verimli partikül hava (HEPA) filtresine sahip bir elektrikli süpürge kullanın. Alerjiniz şiddetliyse, başka biri işi yaparken vakumlanan alandan uzak durun. Vakumlu odaya geri dönmeden önce yaklaşık iki saat bekleyin.

  • Dağınıklığı ortadan kaldırın. Toz toplarsa, toz akarlarını da toplar. Yatak odanızdan süs eşyalarını, masa üstü süslerini, kitapları, dergileri ve gazeteleri çıkarın.

  • Halıları ve diğer toz akarları yaşam alanlarını kaldırın. Halı, toz akarları için rahat bir yaşam alanı sağlar. Bu, özellikle halı, nemi kolayca tutan ve akarlar için nemli bir ortam sağlayan betonun üzerindeyse geçerlidir. Mümkünse, duvardan duvara yatak odası halılarını karo, ahşap, muşamba veya vinil döşeme ile değiştirin. Yatak odalarındaki döşemeli mobilyalar, yıkanamayan perdeler ve yatay panjurlar gibi diğer toz toplayan mobilyaları değiştirmeyi düşünün.

bottom of page