top of page

Akupunktur Tedavisi ve Uygulama Alanları


Akupunktur Tedavisi ve Uygulama Alanları
Akupunktur Tedavisi ve Uygulama Alanları

Akupunktur, vücudunuzun stratejik noktalarında cildinize çok ince iğnelerin batırılmasını içerir. Geleneksel Çin tıbbının önemli bir bileşeni olan akupunktur en çok ağrıyı tedavi etmek için kullanılır. Giderek artan bir şekilde, stres yönetimi de dahil olmak üzere genel sağlık için kullanılmaktadır.


Geleneksel Çin tıbbı akupunkturu, vücudunuzdaki yollardan (meridyenler) geçtiğine inanılan chi veya qi olarak bilinen enerji veya yaşam gücünün akışını dengelemek için bir teknik olarak açıklar. Akupunktur uygulayıcıları, bu meridyenler boyunca belirli noktalara iğneler sokarak enerji akışınızın yeniden dengeleneceğine inanırlar.


Bunun aksine, birçok Batılı uygulayıcı, akupunktur noktalarını sinirleri, kasları ve bağ dokusunu uyaran yerler olarak görüyor. Bazıları bu uyarının vücudunuzun doğal ağrı kesicilerini güçlendirdiğine inanıyor.

Akupunktur çeşitli hastalıklar ve durumlarla ilişkili rahatsızlığı gidermek için kullanılır
  • Kemoterapiye bağlı ve postoperatif bulantı ve kusma

  • Diş ağrısı

  • Gerilim tipi baş ağrıları ve migren dahil baş ağrıları

  • Doğum ağrısı

  • Bel ağrısı

  • Boyun ağrısı

  • Kireçlenme

  • Menstrüel krampları

  • Alerjik rinit gibi solunum bozuklukları

Akupunktur uygulamalarında muhtemel riskler

Steril iğneler kullanan yetkin, sertifikalı bir akupunktur uygulayıcınız varsa akupunktur riskleri düşüktür. Yaygın yan etkiler, iğnelerin sokulduğu yerde ağrı ve küçük kanama veya morarmayı içerir. Tek kullanımlık, tek kullanımlık iğneler artık uygulama standardıdır, bu nedenle enfeksiyon riski minimumdur. Herkes akupunktur için iyi bir aday değildir. Aşağıdaki durumlarda komplikasyon riski altında olabilirsiniz:

  • Kanama bozukluğu. Kanama bozukluğunuz varsa veya kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız iğnelerden kanama veya morarma şansınız artar.

  • Kalp pili. İğnelere hafif elektrik darbeleri uygulanmasını içeren akupunktur, kalp pilinin çalışmasını engelleyebilir.

  • Hamilelik. Bazı akupunktur türlerinin doğumu uyardığı ve bunun da erken doğumla sonuçlanabileceği düşünülmektedir.

Akupunktur yaptırmayı düşünüyorsanız, bir doktor seçmek için atacağınız adımlar:

  • Güvendiğiniz kişilerden tavsiye isteyin.

  • Uygulayıcının eğitimini ve kimlik bilgilerini kontrol edin.

  • Uygulayıcıyla görüşün. Tedaviye neyin dahil olduğunu, durumunuza ne kadar yardımcı olabileceğini ve ne kadara mal olacağını sorun.

  • Sigortanızın tedaviyi kapsayıp kapsamadığını öğrenin.

Doktorunuza akupunktur yapmayı düşündüğünüzü söyleyin. Durumunuz için akupunktur kullanımının başarı oranı hakkında size bilgi verebilir veya bir akupunktur uygulayıcısı önerebilir.


Doktorunuz size en çok yardımcı olacak akupunktur tedavisinin türünü belirlemek için size semptomlarınız, davranışlarınız ve yaşam tarzınız hakkında sorular sorabilir.


İlk değerlendirme ve tedavi 60 dakikaya kadar sürebilir. Sonraki randevular genellikle yaklaşık yarım saat sürer. Tek bir şikayet için ortak bir tedavi planı tipik olarak haftada bir veya iki tedaviyi içerir. Tedavi sayısı, tedavi edilen duruma ve ciddiyetine bağlı olacaktır. Genel olarak, altı ila sekiz tedavi almak yaygındır.

Akupunktur nasıl yapılır?

Akupunktur noktaları vücudun her yerinde bulunur. Bazen uygun noktalar ağrınızın olduğu bölgeden çok uzaktadır. Akupunktur doktorunuz size planlanan tedavinin genel bölgesini ve herhangi bir giysiyi çıkarmanız gerekip gerekmediğini söyleyecektir. Bir önlük, havlu veya çarşaf sağlanacaktır. Tedavi için yastıklı bir masaya yatarsınız.

  • İğne yerleştirme. Akupunktur iğneleri vücudunuzun stratejik noktalarına çeşitli derinliklere yerleştirilir. İğneler çok incedir, bu nedenle yerleştirme genellikle çok az rahatsızlığa neden olur. İnsanlar çoğu zaman onları hiç takılı hissetmezler. Tipik bir tedavide beş ila 20 arasında iğne kullanılır. Bir iğne doğru derinliğe ulaştığında hafif bir ağrı hissedebilirsiniz.

  • İğne manipülasyonu. Uygulayıcınız yerleştirdikten sonra iğneleri nazikçe hareket ettirebilir veya döndürebilir veya iğnelere ısı veya hafif elektrik darbeleri uygulayabilir.

  • İğne çıkarma. Çoğu durumda, siz hareketsiz yatarken ve rahatlarken iğneler 10 ila 20 dakika yerinde kalır. İğneler çıkarıldığında genellikle rahatsızlık duyulmaz.

Bazı insanlar bir akupunktur tedavisinden sonra kendilerini rahat hissederler ve diğerleri ise enerji dolu hissederler. Ancak herkes akupunktura yanıt vermiyor. Belirtileriniz birkaç hafta içinde düzelmeye başlamazsa, akupunktur sizin için uygun olmayabilir.


Akupunkturun faydalarını ölçmek bazen zordur, ancak birçok insan bunu çeşitli ağrılı durumları kontrol etmenin bir yolu olarak yararlı bulmaktadır.


Bununla birlikte, birkaç çalışma, bazı simüle akupunktur türlerinin gerçek akupunktur kadar işe yaradığını göstermektedir. Akupunkturun işe yaramasını bekleyen insanlarda daha iyi sonuç verdiğine dair kanıtlar da var.


Akupunkturun çok az yan etkisi vardır, bu nedenle daha geleneksel yöntemlerle ağrıyı kontrol etmekte sorun yaşıyorsanız denemeye değer olabilir.

bottom of page