
Akne, kıl kökleri yağ ve ölü deri hücreleriyle tıkandığında ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığıdır. Beyaz noktalara, siyah noktalara veya sivilcelere neden olur. Akne her yaştan insanı etkilese de en çok gençler arasında görülür.
Etkili akne tedavileri mevcuttur, ancak akne kalıcı olabilir. Sivilceler ve yumrular yavaş yavaş iyileşir.
Akne şiddetine bağlı olarak duygusal sıkıntıya neden olabilir ve ciltte iz bırakabilir. Tedaviye ne kadar erken başlarsanız, bu tür sorunlara yakalanma riskiniz o kadar düşük olur.
Akne - sivilce belirtileri
Akne belirtileri, durumunuzun ciddiyetine bağlı olarak değişir:
Kapalı tıkalı gözenekler
Siyah noktalar (açık tıkalı gözenekler)
Küçük kırmızı, hassas yumrular (papüller)
Uçlarında irin olan papüller olan sivilceler (püstüller)
Deri altında büyük, sert, ağrılı yumrular (nodüller)
Deri altında ağrılı, irin dolu topaklar (kistik lezyonlar)
Akne genellikle yüz, alın, göğüs, sırt üstü ve omuzlarda görülür.
Bakım ilaçları sivilcenizi temizlemiyorsa, birinci basamak doktorunuza görünün. Daha güçlü ilaçlar yazabilir. Akne devam ederse veya şiddetliyse, cilt konusunda uzmanlaşmış bir doktordan (dermatolog veya pediatrik dermatolog) tıbbi tedavi almak isteyebilirsiniz.
Birçok kadın için, adet kanamasından bir hafta önce görülen alevlenmelerle sivilce on yıllarca sürebilir. Bu tip akne, doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda tedavi olmaksızın iyileşme eğilimindedir.
Yaşlı yetişkinlerde, ani bir şiddetli akne başlangıcı, tıbbi müdahale gerektiren altta yatan bir hastalığa işaret edebilir.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) bazı popüler reçetesiz akne losyonlarının, temizleyicilerin ve diğer cilt ürünlerinin ciddi bir reaksiyona neden olabileceği konusunda uyarıyor. Bu tür bir reaksiyon oldukça nadirdir, bu nedenle ilaçları veya ürünleri uyguladığınız bölgelerde meydana gelen kızarıklık, tahriş veya kaşıntı ile karıştırmayın.
Bir cilt ürününü kullandıktan sonra aşağıda yer alan belirtileri yaşarsanız acil tıbbi yardım isteyin :
Baygınlık
Nefes almada güçlük
Gözlerin, yüzün, dudakların veya dilin şişmesi
Boğazda şişme
Sivilce neden olur?
Fazla yağ (sebum) üretimi
Yağ ve ölü deri hücreleriyle tıkanmış saç kökleri
Bakteri
İltihap
Akne tipik olarak yüzünüzde, alnınızda, göğsünüzde, sırtınızın üst kısmında ve omuzlarınızda görülür, çünkü bu cilt bölgeleri en fazla yağ bezine sahiptir. Saç kökleri yağ bezlerine bağlanır.
Folikül duvarı şişebilir ve beyaz bir nokta oluşturabilir. Veya fiş yüzeye açılıp koyulaşarak siyah noktaya neden olabilir. Siyah nokta, gözeneklere sıkışmış kir gibi görünebilir. Ama aslında gözenek, havaya maruz kaldığında kahverengiye dönen bakteri ve yağ ile tıkanır.
Sivilceler, tıkalı saç kökleri iltihaplandığında veya bakterilerle enfekte olduğunda gelişen beyaz bir merkezli kırmızı lekelerdir. Saç köklerinin derinlerindeki tıkanmalar ve iltihaplanma, cildinizin yüzeyinin altında kist benzeri topaklar oluşturur. Cildinizdeki ter bezlerinin açıklıkları olan diğer gözenekler genellikle sivilceyle ilgili değildir.
Bazı şeyler sivilceyi tetikleyebilir veya kötüleştirebilir:
Hormonal değişiklikler. Androjenler, ergenlik döneminde kız ve erkek çocuklarda artan ve yağ bezlerinin büyümesine ve daha fazla sebum yapmasına neden olan hormonlardır. Özellikle kadınlarda olmak üzere orta yaştaki hormon değişiklikleri de kırılmalara neden olabilir.
Bazı ilaçlar. Örnekler, kortikosteroid, testosteron veya lityum içeren ilaçları içerir.
Diyet. Araştırmalar, ekmek, simit ve patates kızartması gibi karbonhidrat açısından zengin yiyecekler de dahil olmak üzere belirli yiyecekleri tüketmenin sivilceyi kötüleştirebileceğini göstermektedir. Akneli kişilerin belirli diyet kısıtlamalarına uyup uymayacağını incelemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Stres. Stres sivilceye neden olmaz, ancak zaten sivilcen varsa stres daha da kötüleştirebilir.
Akneye neden olan risk faktörleri
Yaş. Her yaştan insanda sivilce görülebilir, ancak en çok gençlerde görülür.
Hormonal değişiklikler. Bu tür değişiklikler ergenlik veya hamilelik sırasında yaygındır.
Aile öyküsü. Genetik sivilcede rol oynar. Ebeveynlerinizin her ikisinde de sivilce varsa, muhtemelen siz de geliştireceksiniz.
Yağlı veya yağlı maddeler. Cildinizin yağ veya yağlı losyonlar ve kremlerle temas ettiği yerde akne geliştirebilirsiniz.
Cildinizde sürtünme veya baskı. Buna telefon, cep telefonu, kask, dar yaka ve sırt çantası gibi eşyalar neden olabilir.
Akne tedavisi
Reçetesiz satılan (reçetesiz) akne ürünlerini birkaç hafta denediyseniz ve yardımcı olmadıysa, doktorunuza reçeteli ilaçları sorun. Bir dermatolog size şu konularda yardımcı olabilir:
Sivilcenizi kontrol edin
Cildinizde yara izi veya diğer hasarlardan kaçının
Yara izlerini daha az fark edilir hale getirin
Akne ilaçları, yağ üretimini ve şişmeyi azaltarak veya bakteriyel enfeksiyonu tedavi ederek çalışır. Çoğu reçeteli akne ilacıyla, sonuçları dört ila sekiz hafta boyunca göremeyebilirsiniz. Aknenizin tamamen düzelmesi aylar veya yıllar alabilir.
Doktorunuzun önerdiği tedavi, yaşınıza, sivilcenizin tipine ve şiddetine ve ne yapmaya istekli olduğunuza bağlıdır. Örneğin, etkilenen cildi birkaç hafta boyunca günde iki kez yıkamanız ve uygulamanız gerekebilir. Ağızdan aldığınız topikal ilaçlar ve ilaçlar (ağızdan alınan ilaçlar) genellikle birlikte kullanılır. Yan etki riski nedeniyle hamile kadınlar için tedavi seçenekleri sınırlıdır.