top of page

Ağız Kokusu Neden Olur? Nelere Dikkat Edilmeli?


Ağız Kokusu Neden Olur? Nelere Dikkat Edilmeli?
Ağız Kokusu Neden Olur? Nelere Dikkat Edilmeli?

Ağız kokusu olarak da adlandırılan nefesin kokması insanlarda rahatsızlık yaratan bir durumdur. Hatta bazı durumlarda endişeye neden olabilir.


Mağaza raflarının sakız, nane, gargaralar ve ağız kokusu ile mücadele etmek için tasarlanmış diğer ürünlerle dolup taşması şaşırtıcı değil. Ancak bu ürünlerin çoğu, sorunun nedenini çözmedikleri için yalnızca geçici önlemlerdir.


Ağız kokusunun nedenleri arasında bazı yiyecekler, sağlık koşulları ve alışkanlıklar yer alır. Çoğu durumda, tutarlı uygun diş hijyeni ile ağız kokusunu iyileştirebilirsiniz.


Basit kişisel bakım teknikleri sorunu çözmezse, daha ciddi bir durumun ağız kokusuna neden olmadığından emin olmak için diş hekiminize ve doktorunuza görünün.

Ağız kokusu semptomları

Ağız kokusu, kaynağa veya altta yatan nedene bağlı olarak değişir. Bazı insanlar ağız kokusu çok az olsa veya hiç olmasa da nefesleri için çok endişelenirken, diğerleri kötü bir nefes kokusuna sahipken bunu bilmiyor olabilir. Kendi nefesinizin nasıl koktuğunu değerlendirmek zor olduğu için, yakın bir arkadaşınıza veya akrabanıza ağız kokusu ile ilgili yardım isteyebilirsiniz.


Ağız kokusu varsa ağız hijyeni alışkanlıklarınızı gözden geçirin. Yemek yedikten sonra dişlerinizi ve dilinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı deneyin.


Bu tür değişiklikleri yaptıktan sonra ağız kokunuz devam ederse diş hekiminize görünün. Diş hekiminiz nefesinizin kötü kokmasına neden olan daha ciddi bir durumdan şüphelenirse, kokunun nedenini bulmak için sizi bir doktora sevk edebilir.

Ağız kokusunun nedenleri
  • Gıda. Dişlerinizin içindeki ve çevresindeki yiyecek parçacıklarının parçalanması bakterileri artırabilir ve kötü kokuya neden olabilir. Soğan, sarımsak ve baharat gibi belirli yiyecekleri yemek de ağız kokusuna neden olabilir. Bu yiyecekleri sindirdikten sonra kan dolaşımınıza girer, ciğerlerinize taşınır ve nefesinizi etkiler.

  • Tütün ürünleri. Sigara içmek kendi hoş olmayan ağız kokusuna neden olur. Sigara içenler ve ağızdan tütün kullananların da başka bir ağız kokusu kaynağı olan diş eti hastalığına yakalanma olasılığı daha yüksektir.

  • Kötü diş hijyeni. Günlük fırçalamaz ve diş ipi kullanmazsanız, yiyecek parçacıkları ağzınızda kalarak ağız kokusuna neden olur. Dişlerinizde renksiz, yapışkan bir bakteri tabakası (plak) oluşur. Fırçalanmazsa plak diş etlerinizi tahriş edebilir ve sonunda dişleriniz ve diş etleriniz arasında plak dolu cepler oluşturabilir (periodontitis). Diliniz ayrıca koku üreten bakterileri de yakalayabilir. Düzenli olarak temizlenmeyen veya tam oturmayan protezler kokuya neden olan bakterileri ve yiyecek parçacıklarını barındırabilir.

  • Kuru ağız. Tükürük, kötü kokulara neden olan parçacıkları uzaklaştırarak ağzınızı temizlemeye yardımcı olur. Ağız kuruluğu tükürük üretimi azaldığı için ağız kokusuna katkıda bulunabilir. Ağız kuruluğu uyku sırasında doğal olarak ortaya çıkar ve “sabah nefesi” ne yol açar ve ağzınız açık uyursanız kötüleşir. Kronik ağız kuruluğu, tükürük bezlerinizdeki bir sorundan ve bazı hastalıklardan kaynaklanabilir.

  • İlaçlar. Bazı ilaçlar dolaylı olarak ağız kuruluğuna katkıda bulunarak ağız kokusuna neden olabilir. Diğerleri, nefesinizde taşınabilecek kimyasalları serbest bırakmak için vücutta parçalanabilir.

  • Ağzınızdaki enfeksiyonlar. Ağız kokusu, ağız ameliyatından sonra diş çıkarma gibi cerrahi yaralardan veya diş çürüğü, diş eti hastalığı veya ağız yaralarının bir sonucu olarak ortaya çıkabilir.

  • Diğer ağız, burun ve boğaz rahatsızlıkları. Ağız kokusu bazen bademciklerde oluşan ve koku üreten bakterilerle kaplı küçük taşlardan kaynaklanabilir. Geniz akıntısına katkıda bulunabilen burun, sinüsler veya boğazdaki enfeksiyonlar veya kronik iltihaplanma da ağız kokusuna neden olabilir.

  • Diğer nedenler. Bazı kanserler gibi hastalıklar ve metabolik bozukluklar gibi durumlar ürettikleri kimyasalların bir sonucu olarak belirgin bir nefes kokusuna neden olabilir. Mide asitlerinin kronik reflüsü (gastroözofageal reflü hastalığı veya GERD) ağız kokusu ile ilişkilendirilebilir. Küçük çocuklarda ağız kokusu, burun deliğine takılan bir parça yiyecek gibi yabancı bir cisimden kaynaklanabilir.

Ağız kokusunda tedavi

Ağız kokusunu azaltmak için çürüklerden kaçınmaya çalışın. Diş eti hastalığı riskinizi azaltın, sürekli olarak ağız hijyeninize dikkat etmeniz gerekir. Ağız kokusu için daha ileri tedavi, nedene bağlı olarak değişebilir. Ağız kokunuzun altta yatan bir sağlık durumundan kaynaklandığı düşünülüyorsa, diş hekiminiz sizi büyük olasılıkla birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcınıza yönlendirecektir.


Ağız sağlığı ile ilgili nedenler için, diş hekiminiz bu durumu daha iyi kontrol etmenize yardımcı olmak için sizinle birlikte çalışacaktır. Dental önlemler şunları içerebilir:

  • Ağız gargaraları ve diş macunları. Ağız kokunuz dişlerinizde bakteri (plak) birikmesinden kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz bakterileri öldüren bir ağız çalkalama önerebilir. Diş hekiminiz ayrıca plak oluşumuna neden olan bakterileri öldürmek için antibakteriyel bir ajan içeren bir diş macunu önerebilir.

  • Diş hastalıklarının tedavisi. Diş eti hastalığınız varsa, bir diş eti uzmanına (periodontist) sevk edilebilirsiniz. Diş eti hastalığı, diş etlerinin dişlerinizden çekilerek kokuya neden olan bakterilerle dolu derin cepler bırakmasına neden olabilir. Bazen sadece profesyonel temizlik bu bakterileri yok eder. Diş hekiminiz, bakteriler için bir üreme alanı olan hatalı diş restorasyonlarının değiştirilmesini de önerebilir.

Ağız kokusunu azaltmak veya önlemek için
  • Yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalayın. Yemek yedikten sonra kullanmak için işte bir diş fırçası bulundurun. Özellikle yemeklerden sonra günde en az iki kez florür içeren bir diş macunu kullanarak fırçalayın. Antibakteriyel özelliklere sahip diş macununun ağız kokusunu azalttığı gösterilmiştir.

  • Günde en az bir kez diş ipi kullanın. Doğru diş ipi kullanmak, dişlerinizin arasındaki yiyecek parçacıklarını ve plağı temizleyerek ağız kokusunu kontrol etmeye yardımcı olur.

  • Dilinizi fırçalayın. Diliniz bakteri barındırır, bu nedenle dikkatlice fırçalamak kokuları azaltabilir. Önemli bir aşırı bakteri üremesinden (örneğin, sigara içmekten veya ağız kuruluğundan) kaplanmış bir dili olan kişiler, bir dil kazıyıcı kullanmaktan yararlanabilir. Veya yerleşik dil temizleyicisi olan bir diş fırçası kullanın.

  • Takma dişleri veya diş aletlerini temizleyin. Köprü veya takma diş takıyorsanız, günde en az bir kez veya diş hekiminizin söylediği şekilde iyice temizleyin. Diş tutucunuz veya ağız koruyucunuz varsa, ağzınıza koymadan önce her seferinde temizleyin. Diş hekiminiz en iyi temizlik ürününü tavsiye edebilir.

  • Ağız kuruluğundan kaçının. Ağzınızı nemli tutmak için tütünden kaçının ve bol su için - kahve, alkolsüz içecekler veya alkol değil, bu da ağzınızın daha kuru olmasına neden olabilir. Tükürüğü uyarmak için sakız çiğneyin veya şeker (tercihen şekersiz) emdirin. Kronik ağız kuruluğu için diş hekiminiz veya doktorunuz suni bir tükürük preparatı veya tükürük akışını uyaran oral bir ilaç yazabilir.

  • Diyetinizi ayarlayın. Soğan ve sarımsak gibi ağız kokusuna neden olabilecek gıdalardan kaçının. Çok fazla şekerli yiyecek yemek de ağız kokusuyla bağlantılıdır.

  • Düzenli olarak yeni bir diş fırçası alın. Diş fırçanızı yıprandığında, yaklaşık üç ila dört ayda bir değiştirin ve yumuşak kıllı bir diş fırçası seçin.

  • Düzenli diş muayeneleri planlayın. Dişlerinizi veya takma dişlerinizi muayene ettirmek ve temizlemek için düzenli olarak - genellikle yılda iki kez - diş hekiminizle görüşün.

bottom of page