Süt Alerjisi Nedir?

Süt Alerjisi Nedir?

Süt alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminin süt ve süt içeren ürünlere verdiği anormal tepkidir. Çocuklarda en sık görülen gıda alerjilerinden biridir. İnek sütü, süt alerjisinin olağan nedenidir, ancak koyun, keçi, manda ve diğer memelilerin sütü de reaksiyona neden olabilir.

Alerjik reaksiyon genellikle siz veya çocuğunuz süt tükettikten hemen sonra ortaya çıkar. Süt alerjisinin belirti ve semptomları hafif ila şiddetli arasında değişir ve hırıltılı solunum, kusma, kurdeşen ve sindirim problemlerini içerebilir. Süt alerjisi ayrıca anafilaksiye neden olabilir - şiddetli, hayatı tehdit eden bir reaksiyon.

Süt ve süt ürünlerinden kaçınmak, süt alerjisinin birincil tedavisidir. Neyse ki çoğu çocuk süt alerjisini aşıyor. Büyümeyenlerin süt ürünlerinden kaçınmaya devam etmesi gerekebilir.

Süt Alerjisi Belirtileri

Kişiden kişiye farklılık gösteren süt alerjisi semptomları, siz veya çocuğunuz süt içtikten veya süt ürünlerini yedikten birkaç dakika ila birkaç saat sonra ortaya çıkar.

Süt alerjisinin hemen belirti ve semptomları şunları içerebilir:

  • Kurdeşen
  • Hırıltı
  • Dudak veya ağız çevresinde kaşıntı veya karıncalanma hissi
  • Dudakların, dilin veya boğazın şişmesi
  • Öksürük veya nefes darlığı
  • Kusma

Gelişmesi daha fazla zaman alabilecek süt alerjisi belirtileri şunları içerir:

  • Kan içerebilen sıvı kıvamlı dışkı veya ishal
  • Karın krampları
  • Burun akması
  • Göz sulanması
  • Bebeklerde kolik

Süt alerjisi mi yoksa süt intoleransı mı?

Gerçek bir süt alerjisi, süt proteini intoleransı ve laktoz intoleransından farklıdır. Süt alerjisinin aksine, hoşgörüsüzlük bağışıklık sistemini içermez. Süt intoleransı, gerçek süt alerjisinden farklı bir tedavi gerektirir.

Süt proteini intoleransının veya laktoz intoleransının yaygın belirti ve semptomları, süt veya süt içeren ürünleri tükettikten sonra şişkinlik, gaz veya ishal gibi sindirim problemlerini içerir.

Anafilaksi

Süt alerjisi, solunum yollarını daraltan ve nefes almayı engelleyen, hayatı tehdit eden bir reaksiyon olan anafilaksiye neden olabilir. Süt, anafilaksiye neden olan en yaygın üçüncü besindir - yer fıstığı ve ağaç yemişlerinden sonra -.

Siz veya çocuğunuzun süte reaksiyonu varsa, reaksiyon ne kadar hafif olursa olsun doktorunuza söyleyin. Testler, süt alerjisinin doğrulanmasına yardımcı olabilir, böylece gelecekte ve potansiyel olarak daha kötü reaksiyonlardan kaçınabilirsiniz.

Anafilaksi, tıbbi bir acil durumdur ve epinefrin (adrenalin) iğnesi ile tedavi ve acil servise gitmeyi gerektirir. Belirtiler ve semptomlar süt tüketiminden hemen sonra başlar ve şunları içerebilir:

  • Nefes almayı zorlaştıran şişmiş bir boğaz dahil olmak üzere hava yollarının daralması
  • Yüz kızarması
  • Kaşıntı
  • Kan basıncında belirgin bir düşüş

Ne zaman doktora görünmeli

Siz veya çocuğunuz sütü içtikten kısa süre sonra süt alerjisi semptomları yaşıyorsanız, doktorunuza veya bir alerji uzmanına görünün. Mümkünse, alerjik reaksiyon sırasında doktorunuzun tanı koymasına yardımcı olmak için doktorunuza görünün. Siz veya çocuğunuz anafilaksi belirti veya semptomları geliştirirseniz acil yardım alın.

Süt alerjisi nedenleri

Tüm gerçek gıda alerjilerine bir bağışıklık sistemi arızası neden olur. Süt alerjiniz varsa, bağışıklık sisteminiz belirli süt proteinlerini zararlı olarak tanımlar ve proteini (alerjen) nötralize etmek için immünoglobulin E (IgE) antikorlarının üretimini tetikler. Bu proteinlerle bir sonraki temasa geçtiğinizde, IgE antikorları onları tanır ve bağışıklık sisteminize histamin ve diğer kimyasalları salması için sinyal vererek bir dizi alerjik belirti ve semptomlara neden olur.

İnek sütünde alerjik reaksiyona neden olabilecek iki ana protein vardır:

  •  Kazein, pıhtılaşan sütün katı kısmında (lor) bulunur

  • Peynir altı suyu, sütün kesilmesinden sonra kalan sıvı kısmında bulunur.

Siz veya çocuğunuz yalnızca bir süt proteinine veya her ikisine birden alerjiniz olabilir. Bu proteinlerden kaçınmak zor olabilir çünkü bazı işlenmiş gıdalarda da bulunurlar. Ve inek sütüne tepki gösteren çoğu insan koyun, keçi ve manda sütüne tepki verecektir. Daha az yaygın olarak, inek sütüne alerjisi olan kişilerin soya sütüne de alerjisi vardır.

Gıda proteinine bağlı enterokolit sendromu (FPIES)

Bir gıda alerjeni, bazen gecikmiş gıda alerjisi olarak adlandırılan duruma da neden olabilir. Herhangi bir yiyecek tetikleyici olabilse de, süt en yaygın olanlardan biridir. Tepki, genellikle kusma ve ishal, genellikle dakikalar yerine tetikleyiciyi yedikten sonraki saatler içinde ortaya çıkar.

Bazı gıda alerjilerinin aksine, FPIES genellikle zamanla düzelir. Süt alerjisinde olduğu gibi, FPIES reaksiyonunun önlenmesi süt ve süt ürünlerinden kaçınmayı içerir.

Risk faktörleri

Bazı faktörler süt alerjisi gelişme riskini artırabilir:

  • Diğer alerjiler. Süte alerjisi olan birçok çocuğun başka alerjileri de vardır. Diğer alerjilerden önce süt alerjisi gelişebilir.
  • Atopik dermatit. Yaygın, kronik bir cilt iltihabı olan atopik dermatiti olan çocukların gıda alerjisi geliştirme olasılığı çok daha yüksektir.
  • Aile öyküsü. Bir kişinin gıda alerjisi riski, ebeveynlerden birinin veya her ikisinin de gıda alerjisi veya saman nezlesi, astım, kurdeşen veya egzama gibi başka türde bir alerji veya alerjik hastalığı varsa artar.
  • Yaş. Süt alerjisi çocuklarda daha yaygındır. Yaşlandıkça, sindirim sistemleri olgunlaşır ve vücutlarının süte tepki verme olasılığı azalır.

Komplikasyonlar - Süt alerjisi yan etkileri

Süte alerjisi olan çocukların, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bazı başka sağlık sorunları geliştirme olasılığı daha yüksektir:

  •  Yumurta, soya, yer fıstığı ve hatta sığır eti gibi diğer yiyeceklere karşı alerjiler
  • Saman nezlesi - evcil hayvan kepeği, toz akarları, çimen poleni ve diğer maddelere karşı yaygın bir reaksiyon

Önleme

Bir gıda alerjisini önlemenin kesin bir yolu yoktur, ancak bunlara neden olan yiyeceklerden kaçınarak reaksiyonları önleyebilirsiniz. Siz veya çocuğunuzun süte alerjiniz olduğunu biliyorsanız, süt ve süt ürünlerinden uzak durun.

Yiyecek etiketlerini dikkatlice okuyun. Konserve ton balığı, sosis veya süt dışı ürünler gibi beklenmedik yerlerde bulunabilen bir süt türevi olan kazeini arayın. Restoranlarda sipariş verirken malzemeleri sorgulayın.

Süt kaynakları

Süt ürünlerinde alerjiye neden olan süt proteinlerinin bariz kaynakları bulunur.

  • Tam yağlı süt, az yağlı süt, yağsız süt, ayran
  • Tereyağı
  • yoğurt
  • Dondurma
  • Peynir ve peynir içeren her şey

Süt, unlu mamuller ve işlenmiş etler de dahil olmak üzere işlenmiş gıdalarda bir bileşen olarak kullanıldığında belirlenmesi daha zor olabilir. Gizli süt kaynakları şunları içerir:

  • Kesilmiş sütün suyu
  • Kazein
  • Laktoz ve laktat gibi "lakt" ön ekiyle yazılan içerikler
  • Çikolata, nuga ve karamel gibi şekerler
  • Protein tozları
  • Yapay tereyağı aroması
  • Yapay peynir aroması
  • Hidrolizatlar

Bir yiyecek "sütsüz" veya "süt içermeyen" olarak etiketlenmiş olsa bile, alerjiye neden olan süt proteinleri içerebilir - bu nedenle etiketi dikkatlice okumanız gerekir. Şüpheniz olduğunda, bir ürünün süt bileşenleri içermediğinden emin olmak için üreticiyle iletişime geçin.

Dışarıda yemek yerken, yiyeceklerin nasıl hazırlandığını sorun. Bifteğinizin üzerinde erimiş tereyağı var mı? Deniz ürünleriniz pişirmeden önce süte batırıldı mı?

Ciddi bir alerjik reaksiyon riski altındaysanız, acil epinefrin (adrenalin) taşıma ve kullanma konusunda doktorunuzla konuşun. Zaten şiddetli bir reaksiyon geçirdiyseniz, başkalarının sizin bir gıda alerjiniz olduğunu bilmesini sağlayan bir tıbbi uyarı bileziği veya kolye takın.

Bebekler için süt alternatifleri

Süte alerjisi olan çocuklarda emzirme ve hipoalerjenik formül kullanımı alerjik reaksiyonları önleyebilir.

Emzirmek , bebeğiniz için en iyi beslenme kaynağıdır. Özellikle bebeğinizin süt alerjisi geliştirme riski yüksek ise, mümkün olduğu kadar uzun süre emzirmeniz önerilir.

Hipoalerjenik formüller, kazein veya peynir altı suyu gibi süt proteinlerini parçalamak (hidrolize etmek) için enzimler kullanılarak üretilir. Diğer işlemler, ısı ve filtrelemeyi içerebilir. İşleme düzeylerine bağlı olarak ürünler, kısmen veya büyük ölçüde hidrolize olarak sınıflandırılır. Ya da temel formüller olarak da adlandırılabilirler.

Bazı hipoalerjenik formüller süt bazlı değildir, bunun yerine amino asitler içerir. Kapsamlı hidrolize ürünlerin yanı sıra, amino asit bazlı formüllerin alerjik reaksiyona neden olma olasılığı en düşük olanlardır.

Soya bazlı formüller , süt yerine soya proteinine dayanır. Soya formülleri beslenme açısından eksiksiz olacak şekilde güçlendirilmiştir - ancak maalesef süt alerjisi olan bazı çocuklar da soyaya karşı alerji geliştirir.

Emziriyorsanız ve çocuğunuzun süte alerjisi varsa, anne sütünüzden geçen inek sütü proteinleri alerjik reaksiyona neden olabilir. Süt içeren tüm ürünleri diyetinizden çıkarmanız gerekebilir. Çocuğunuzun süt alerjisi olduğunu ve emzirmeden sonra alerji belirti ve semptomları geliştirdiğini biliyorsanız veya şüpheleniyorsanız, doktorunuzla konuşun.

 Siz veya çocuğunuz sütsüz bir diyet uyguluyorsanız, doktorunuz veya diyetisyeniniz beslenme açısından dengeli öğünler planlamanıza yardımcı olabilir. Siz veya çocuğunuzun, sütte bulunan kalsiyum ve D vitamini ve riboflavin gibi besinleri değiştirmek için takviyeler almanız gerekebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK EĞİTİMLER

YAŞLI VE HASTA BAKIMI KURSU - SERTİFİKALI UZAKTAN EĞİTİM

Türkiye Sağlık Vakfı Onaylı Sertifikalı Eğitim

İLGİLİ DOKTORLAR/UZMANLAR

Prof.Dr. Serhat FINDIK

Göğüs Hastalıkları, Alerji hastalıkları

Uzm.Dr. Kürşat EPÖZTÜRK

Göğüs Hastalıkları, İmmünoloji, Alerji hastalıkları