Şeker Yerine Kullanılan Yapay Tatlandırıcıların Güvenliği

Şeker Yerine Kullanılan Yapay Tatlandırıcıların Güvenliği

Yapay tatlandırıcılar, yiyecek ve içeceklere tatlı bir tat katan ve sıradan şekerlere alternatif olarak kullanılan insan yapımı şekerlerdir. Gıda endüstrisinde süt ürünleri, içecek karışımı tozları, işlenmiş gıdalar ve diğer yiyecek ve içeceklerin hazırlanmasında yaygın olarak kullanılırlar. Ayrıca evde yemek pişirme ve fırınlamada kullanım için kabul edilirler.

Yapay tatlandırıcılar iki türe ayrılır: 

Kalorisiz tatlandırıcılar - bunlar gıdalara kalori eklemez. Yapay olarak doğal şekerlerden elde edilirler. Yaygın olarak kullanılan kalorisiz tatlandırıcılar sakarin ve aspartamdır.

Şeker alkolleri - bunlar alkolsüzdür ve doğal şekerlerle aynı miktarda kaloriye sahiptirler. Yaygın olarak kullanılan şeker alkolleri sorbitol ve mannitoldür.

Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan yapay tatlandırıcılar sakarin, sukraloz, aspartam, asesülfam-K, neotam ve tagatozdur. FDA onaylı olmayan tatlandırıcılar alitam (Aclamate) ve siklamattır. 

Yapay Şekerlerin Sağlık Faydaları

Yapay tatlandırıcılar besleyici değildir, ihmal edilebilir düzeyde kaloriye sahiptir, vücuttaki kalori düzeyini yükseltmez, normal şekerden daha tatlıdır ve herhangi bir karbonhidrat yokluğundan dolayı kan şekerini yükseltmez. Ayrıca diş çürüğü oluşumunu ve diş çürümesini engeller. 

Reaktif hipoglisemili hastalarda fazla insülin salgılanmasını önlerler; bu, kan şekerini vücudun fizyolojik operasyonları gerçekleştirmek için ihtiyaç duyduğu minimum miktarın altına düşürebilir. 

Yapay şeker tüketmenin diğer sağlık avantajları aşağıdaki gibidir. 

Sakarin, diyet yapan insanlar için önemli bir şeker ikamesidir ve tüketiminin diğer yapay şekerlerin kullanımına kıyasla daha sağlıklı olduğu düşünülmektedir.

Sukraloz, kan şekeri, karbonhidrat sindirimi ve insülin salgılanmasını etkilemez. Normal kan şekeri seviyelerine sahip kişiler ile Tip 1 ve Tip 2 şeker hastaları üzerinde yapılan deneyler, kandaki kısa ve uzun vadeli glikoz seviyelerinde hiçbir değişiklik göstermedi.

Aspartam şekeri, insanların tatlı yiyeceklere olan bağımlılıklarını gidermelerine yardımcı olur. Ayrıca kan şekeri ve şeker hastalarının seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur. Diş çürümesine neden olan asitlerin oluşumu için başlıca inhibitörlerdir. Aspartam şekersiz sakız üretiminde kullanılır ve yemek yedikten sonra kullanılması tavsiye edilir.

Yapay Şekerlerin Neden Olabileceği Sağlık Sorunları

Genel olarak, yapay şekerler sıradan şekerden daha tatlıdır ve bu nedenle düzenli kullanımları tat tomurcuklarının değişmesine yol açar ve daha tatlı yiyecekler için özlemle sonuçlanabilir. Pretoria Üniversitesi, yapay şeker tüketimi konusunda çok sayıda araştırma yaptı. Bu insan yapımı şekerlerin aşırı kullanımının birçok akıl hastalığına ve beynin parçalanmasına yol açacağı sonucuna vardılar. 

İnsan yapımı şekerlerin Tavsiye Edilen Günlük Alım (ADI) seviyesinin ötesinde tüketimi sağlık sorunlarına neden olacaktır. 

Sakarin alımına dayalı olarak laboratuar fareleri üzerinde yapılan çalışmalar, özellikle erkek sıçanlarda mesane tümörlerinin büyümesini ortaya çıkarmıştır. Bu nedenle FDA, sakarin kullanımının halka açık bir şekilde yasaklandığını duyurdu. Bununla birlikte, daha sonraki çalışmalar insanlarda tümör geliştirme riski olmadığını ortaya koydu ve bu nedenle sakarin kullanımı yasağı kaldırıldı. Sakarin tüketimi ayrıca insanlarda baş ağrısı, solunum problemleri, cilt problemleri ve ishal gibi çeşitli alerjik reaksiyonlara neden olabilir. 

Sukraloz vücutta tamamen emilmez. Tüketilen toplam sukralozun yaklaşık% 8 ila% 20'si kanda emilir ve idrarla atılır. Bilimsel Gıda Komitesi (SCF) tarafından yapılan bir araştırma, sürekli sukraloz tüketiminin, vücutta başka yan etkilere yol açan kimyasalların artmasına neden olduğunu belirtti. 

Aspartamın bileşenleri fenilalanin (% 50), aspartik asit (% 40) ve metanoldür (% 10). Aspartamın klinik analizi, genetik fenilketonüri (PKU) ve karaciğer hastalığı olan hastaların, vücutta amino asit birikimine yol açan fenilalanin metabolizmasının bazı alerjik etkilere neden olan bozulmuş olduğunu ortaya koymuştur. Yüksek düzeyde fenilalanin varlığı beyin hasarına yol açar. Aspartam, serbest durumda olan ve vücut tarafından kolayca emilen sindirim sürecinde az miktarda metanol açığa çıkarır. Sürekli aspartam tüketimi vücutta metanol birikmesine yol açarak körlüğe ve hatta ölüme neden olabilir. Aspartam ayrıca sinir hücrelerinin artan yaralanma belirtilerinden ve hatta ölümünden sorumludur. 

Neotam, iki amino asitten oluşan bir dipeptid bileşiminden elde edilir: Aspartik asit ve fenilalanin ve küçük miktarlarda metanolden oluşur. Bu nedenle neotamın insan sağlığı üzerindeki etkisi aspartamınki ile aynıdır. 

Tagatoz, önerilen alım seviyelerinin ötesinde tüketildiğinde ishal, mide bulantısı ve şişkinliğe neden olabilir. 

Şeker alkollerinin aşırı tüketimi ishale, şişkinliğe, bağırsak gazı birikimine ve gevşeme etkisine neden olabilir. 

Yapay Şekerlerin Güvenliği

Yapay şekerin güvenliği, alım miktarına bağlıdır. FDA tarafından her bir yapay şeker için kabul edilebilir günlük alım (ADI) seviyeleri belirlendi. Bu şekerler, ADI seviyesinin ötesine alındığında birçok olumsuz sonuca yol açabilir. Bu nedenle, bu insan yapımı şekerlerin tüketimi, sağlık sorunlarını ve diğer yan etkileri önlemek için kontrol altında tutulmalıdır.

News Medical

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK EĞİTİMLER

SAĞLIK KURUMLARINDA HİJYEN YÖNETİMİ

Türkiye Sağlık Vakfı Onaylı Sertifikalı Eğitim

OPTİK HİZMETLERİ ASİSTANI

Türkiye Sağlık Vakfı Onaylı Sertifikalı Eğitim

DİŞ HEKİMLİĞİ ASİSTANLIĞI SERTİFİKALI UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMI

Türkiye Sağlık Vakfı Onaylı Sertifikalı Eğitim