Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Hastalarının Kaçınması Gereken Gıdalar

Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Hastalarının Kaçınması Gereken Gıdalar

Artrit, eklemlerinizdeki kronik iltihaplanmayı içeren yaygın bir sağlık durumudur. Türüne bağlı olarak eklemlerde, kemiklerde ve diğer vücut kısımlarında ağrı ve hasara neden olur. 

Enflamatuar olmayan osteoartrit en yaygın olanıdır - ancak 100'den fazla türü vardır. Aslında, erkeklerin% 40'ına ve kadınların% 47'sine yaşamları boyunca osteoartrit teşhisi konabilir. 

Bu arada, romatoid artrit (RA) ve psoriatik artrit, otoimmün hastalıklar olarak kabul edilen enflamatuar durumlardır. Gut, başka bir yaygın inflamatuar artrit türüdür. 

Araştırmalar, belirli yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi gibi diyet müdahalelerinin, enflamatuar artrit ve osteoartritli kişilerde semptom şiddetini azaltabileceğini ve genel yaşam kalitelerini artırabileceğini gösteriyor. 

Artritiniz varsa kaçınmanız gereken yiyecek ve içecekler:

  • Şeker

Ne olursa olsun şeker alımınızı sınırlamalısınız, ama özellikle artritiniz varsa. Eklenmiş şekerler, şekerleme, gazlı içecekler, dondurma gibi birçok gıdada bulunur. 

Romatoid artritli 217 kişide yapılan bir araştırma, 20 gıda arasında, şekerle tatlandırılmış soda ve tatlıların RA semptomlarını kötüleştirdiği en sık bildirilenler olduğunu belirtti. 

Dahası, şekerli içecekler artrit riskinizi önemli ölçüde artırabilir. 

Örneğin, 20-30 yaş arasındaki 1.209 yetişkinin katıldığı bir çalışmada, fruktozla tatlandırılmış içecekleri haftada 5 kez veya daha fazla içenlerin, fruktozla tatlandırılmış içecekleri çok az tüketen veya hiç tüketmeyenlere göre artrit olma olasılığı 3 kat daha yüksek tespit edildi. 

Ayrıca, yaklaşık 200.000 kadında yapılan büyük bir araştırma, düzenli olarak şekerli içecek alımını RA riskinin artmasıyla ilişkilendirdi. 

  • İşlenmiş ve kırmızı etler

Bazı araştırmalar kırmızı ve işlenmiş eti iltihapla ilişkilendirir ve bu da artrit semptomlarını artırabilir. 

RA'lı 217 kişide yapılan çalışma, kırmızı etin genellikle RA semptomlarını kötüleştirdiğini buldu. Ek olarak, 25.630 kişiden oluşan bir araştırma, yüksek kırmızı et alımının enflamatuar artrit için bir risk faktörü olabileceğini belirledi. 

Tersine, kırmızı eti azaltan bitki bazlı diyetlerin artrit semptomlarını iyileştirdiği gösterilmiştir. 

  • Gluten içeren yiyecekler

Gluten, buğday, arpa, çavdarda  bulunan bir protein grubudur. Bazı araştırmalar onu artan iltihaplanma ile ilişkilendirmekte ve glutensiz kalmanın artrit semptomlarını hafifletebileceğini öne sürmektedir. 

Dahası, çölyak hastalığı olan kişilerde RA geliştirme riski daha yüksektir.  

Özellikle, RA'lı 66 kişide yapılan bir çalışma, glütensiz, vegan bir diyetin hastalık aktivitesini önemli ölçüde azalttığını ve iltihabı iyileştirdiğini buldu. 

  •  Yüksek oranda işlenmiş gıdalar

Fast food, kahvaltılık gevrek ve unlu mamuller gibi aşırı işlenmiş ürünler tipik olarak rafine tahıllar, ilave şeker, koruyucular ve diğer potansiyel olarak enflamatuar bileşenlerde yüksektir ve bunların tümü artrit semptomlarını kötüleştirebilir. 

Araştırmalar, yoğun işlenmiş gıdalardan zengin Batı diyetlerinin, iltihaplanma ve obezite gibi risk faktörlerine katkıda bulunarak RA riskinizi artırabileceğini göstermektedir. 

  • Alkol

Alkol, artrit semptomlarını kötüleştirebileceğinden, enflamatuar artriti olan herkes alkolü kısıtlamalı veya önlemelidir. 

Çalışmalar ayrıca alkol alımının gut ataklarının sıklığını ve şiddetini artırabileceğini göstermiştir. 

  • Bazı bitkisel yağlar

Omega-6 yağlarında yüksek ve omega-3 yağlarında düşük diyetler, osteoartrit ve romatoid artrit semptomlarını kötüleştirebilir. 

Bu yağlar sağlık için gereklidir. Bununla birlikte, çoğu Batı diyetinde omega-6'nın omega-3'e dengesiz oranı iltihabı artırabilir. 

Yağlı balıklar gibi omega-3 açısından zengin yiyeceklerin alımını artırırken, bitkisel yağlar gibi omega-6 yağ oranı yüksek yiyeceklerin alımını azaltmak, artrit semptomlarını iyileştirebilir. 

  • Tuz oranı yüksek yiyecekler

Tuzu azaltmak, artritli insanlar için iyi bir seçim olabilir. Tuz içeriği yüksek yiyecekler arasında konserve çorba, pizza, belirli peynirler, işlenmiş etler ve diğer birçok işlenmiş ürün bulunur. 

HealthLine

SEPTİK ARTRİT NEDİR? NASIL TEDAVİ EDİLİR?

İLTİHAPLI EKLEM ROMATİZMASI NEDİR? ROMATİZMA BELİRTİLERİ, TEDAVİSİ


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK EĞİTİMLER