Keto Diyeti Bağırsak Mantarlarını Düzenleyerek Alzheimer Riskini Azaltabilir

Keto Diyeti Bağırsak Mantarlarını Düzenleyerek Alzheimer Riskini Azaltabilir

Bilim adamları, bağırsakta yaşayan mantarlar ile Alzheimer hastalığına yol açabilecek hafif bilişsel bozukluklar arasında ilişki buldular. Ketojenik diyetin bağırsakta daha sağlıklı bir mikroorganizma dengesi oluşturarak hastalığı önlemeye yardımcı olabileceğini öne sürüyorlar.

Ketojenik diyet, bağırsak mikroorganizmaları popülasyonunu etkileyerek Alzheimer riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Amerikan Alzheimer Derneği , 65 yaşın üstündeki kişilerin % 15-20'sinin hafızada bir düşüş ve net düşünme yeteneğini etkileyen hafif bilişsel bozukluk (MCI) yaşadığını bildirmektedir .

Doktorlar, hafif bilişsel bozukluğu bir tür demans olarak görmezler çünkü bu insanlar nispeten kendi işlerini görebilir ve bağımsız olarak yaşayabilirler. Bununla birlikte, hafif bilişsel bozukluk Alzheimer hastalığı riskinde artış veya yaşamın ilerleyen dönemlerinde başka bir demansı tetikleyebilir.

Erken başlatılabilecek önleyici stratejiler geliştirmek bu nedenle bir önemlidir. Ancak onlarca yıllık araştırmalara rağmen, Alzheimer'da görülen beyin değişikliklerini tersine çeviren veya önleyen hiçbir tedavi bulunamamıştır.

Bilim adamlarının yeni keşfetmeye başladığı bir yol ise bağırsaktaki mikrobiyal toplulukları etkilemek için diyetin değiştirilmesidir.

Bağırsak mikrobiyomu (florada yaşayan mikroorganizmalar) ve merkezi sinir sistemi arasında yakın bir ilişki vardır ve son araştırmalar, belirli bakteri toplulukları ile bilişsel bozukluk, demans ve Alzheimer dahil nörolojik bozukluklar arasında ilişki bulunduğunu iddia etmektedir.

Yakın zamanda yapılan bir çalışmada , NC, Winston-Salem'deki Wake Forest School of Medicine'deki bilim adamları, bilişsel bozukluk yaşayan kişilerde ayırt edici bir bağırsak bakterisi "imzası" buldular.

Ayrıca, modifiye Akdeniz tarzı ketojenik diyet adı verilen bir diyetin, gönüllülerin bağırsaklarındaki bakteri topluluklarını değiştirdiğini ve hastaların beyin omurilik sıvısında Alzheimer hastalığının belirtilerini azalttığını keşfettiler. 

Bu diyet, sınırlı sayıda karbonhidrat ve fazla miktarda yağ içerir. Bunlar esas olarak zeytinyağı ve balıktan gelen tekli ve çoklu doymamış yağlardır.

Bir ketojenik veya “Keto” diyet çok az karbonhidrat içermektedir. Karbonhidrat yetersiz olduğunda vücut, alternatif bir enerji kaynağı olarak keton adı verilen molekülleri üretmek için yağ rezervlerini parçalamaya başlar.

Aynı araştırmacı grubu şimdi, bağırsaktaki mantar toplulukları, diyet ve MCI (bilişsel bozukluk) riski arasındaki benzer ilişkileri rapor ediyor.

Bulgularını EBioMedicine dergisinin son sayısında bildiriyorlar .

Mantarlar ve beyin sağlığı

"Bu mantarların Alzheimer hastalığına nasıl katkıda bulunduğunu tam olarak anlamasak da, bu çalışma, akıl sağlığımızdaki rollerini ortaya çıkaran türünün ilk çalışmasıdır ve Alzheimer hastalığına karşı bilim insanlarını bu konuda düşünmeye sevk edeceğini umuyoruz.” diyor Wake Forest'ta moleküler tıpta yardımcı doçent olan baş araştırmacı Hariom Yadav.

"Aynı zamanda, ketojenik diyet yemek gibi beslenme alışkanlıklarının bağırsaktaki zararlı mantarları azaltabileceğini ve bunun da beyindeki Alzheimer hastalığı süreçlerini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor" diye açıklıyor.

Araştırmacılar, 6 hafta boyunca Akdeniz tarzı ketojenik diyet (MMKD) ve nispeten düşük yağ ve karbonhidrat oranı yüksek olan Amerikan Kalp Derneği diyetini yemeleri için 17 yaşlı yetişkini rastgele seçti . 

Katılımcılardan onbirinin bilişsel sorunları varken diğer altısının bilişsel sorunları yoktu. Ortalama yaşları 65'ti.

Ekip, ketojenik diyetle beslenecek olan katılımcıları 2 litre sızma zeytinyağı, balık, yağsız et ve besin açısından zengin yiyecekler yemeye teşvik etti.

Katılımcıların düzenli diyetlerini sürdürdükleri 6 haftalık bir "arınma" döneminden sonra, 6 hafta boyunca çalışma tarafından belirlenen diyetlerine geçtiler.

Bilim adamları, beyin omurilik sıvısı örneklerini, dışkı örneklerini ve Alzheimer biyobelirteçlerindeki değişiklikleri analiz ederek katılımcıların mikobiyomlarındaki değişiklikleri izlediler.

Mantar ve diyet

Çalışmanın başlangıcında, bilişsel bozukluğu bulunan katılımcıların mikobiyomlarının, diğer katılımcılara kıyasla, belirli mantar türlerinden daha fazlasını ve diğerlerinden daha azını içeren ayırt edici bir imzası vardı.

Beklendiği gibi, bilişsel bozukluk beyin omurilik sıvısındaki Alzheimer biyobelirteçlerinin yüksek risk profiliyle ilişkilendirildi. Önceki bulgulara uygun olarak, bir ketojenik diyeti takip etmenin bu risk profilini iyileştirdiği görülmüştür.

İlginç bir şekilde, bu bireyler, sağlıklı katılımcılara kıyasla başlangıçta bağırsaklarında daha az mantar çeşitliliğine sahipti, ancak bir ketojenik diyet, çeşitliliği geri getirmiş gibi görünüyordu.

Araştırmacılar, bir ketojenik diyet bilişsel bozukluğu bulunan bireylerin bağırsak bakteri popülasyonlarındaki değişikliklerin mantarlar üzerinde zincirleme etkilere sahip olabileceğini belirtiyorlar.

Bazı bakteri türleri, belirli mantarların büyümesini baskıladığı bilinen maddeler üretir. Yazarlar, ketojenik diyetin, Candida adlı bir mantar türünü bastırdığını bildiriyorlar.

Candida , Crohn hastalığı ve ülseratif kolit dahil olmak üzere, bağırsakta bir dizi iltihaplı hastalıkta rol oynamaktadır.

İnflamasyonun artık Alzheimer hastalığında da önemli bir rol oynadığına inanılıyor. Araştırmacılar, ketojenik beslenmenin Candida'yı baskılayarak ve iltihabı azaltarak  Alzheimer riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.

Medical News Today

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK EĞİTİMLER

YAŞLI VE HASTA BAKIMI KURSU - SERTİFİKALI UZAKTAN EĞİTİM

Türkiye Sağlık Vakfı Onaylı Sertifikalı Eğitim

İLGİLİ DOKTORLAR/UZMANLAR

Prof.Dr. Nurten BUDAK

Beslenme ve Diyetetik