Gıda Zehirlenmesi Belirtileri, Nedenleri

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri, Nedenleri

Gıda kaynaklı hastalık olarak da adlandırılan gıda zehirlenmesi, kontamine gıda yemekten kaynaklanan bir hastalıktır. Bulaşıcı organizmalar - bakteriler, virüsler ve parazitler dahil - veya bunların toksinleri, gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenleridir. 

Bulaşıcı organizmalar veya bunların toksinleri, işlemenin veya üretimin herhangi bir noktasında gıdayı kontamine edebilir. Yiyeceklerin yanlış kullanılması veya pişirilmesi durumunda evde de kirlenme meydana gelebilir. 

Kontamine yiyecekleri yemekten saatler sonra başlayabilen gıda zehirlenmesi belirtileri genellikle mide bulantısı, kusma veya ishali içerir. Çoğu zaman, gıda zehirlenmesi hafiftir ve tedavi edilmeden geçer. Ama bazı durumlarda hastaneye gitmek zorunlu olabilir. 

Gıda zehirlenmesi belirtileri

Gıda zehirlenmesi belirtileri, bulaşma kaynağına göre değişir. Çoğu gıda zehirlenmesi türü, aşağıdaki belirti ve semptomlardan birine veya birkaçına neden olur: 

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Sulu veya kanlı ishal
  • Karın ağrısı ve krampları
  • Ateş

Belirtiler ve semptomlar, kontamine yiyecekleri yedikten sonra saatler içinde başlayabilir veya günler, hatta haftalar sonra başlayabilir. Gıda zehirlenmesinin neden olduğu hastalık genellikle birkaç saatten birkaç güne kadar sürer. 

Aşağıdaki belirti veya semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, tıbbi yardım alın. 

  • Sık sık kusma nöbetleri
  • Kanlı kusmuk veya dışkı
  • Üç günden fazla süren ishal
  • Aşırı ağrı veya şiddetli karın krampları
  •  (38 C) yüksek vücut ısısı
  • Dehidratasyon belirtileri veya semptomları - aşırı susama, ağız kuruluğu, az veya hiç idrara çıkma, şiddetli halsizlik, baş dönmesi veya baş dönmesi
  • Bulanık görme, kas güçsüzlüğü ve kollarda karıncalanma gibi nörolojik semptomlar

Gıda zehirlenmesinin nedenleri

Gıdaya bulaşma, üretimin herhangi bir noktasında meydana gelebilir: yetiştirme, hasat etme, işleme, depolama, nakliye veya hazırlama. Çapraz bulaşma (zararlı organizmaların bir yüzeyden diğerine aktarılması) genellikle nedenidir. Bu, özellikle salatalar veya diğer ürünler gibi çiğ, yenmeye hazır yiyecekler için zahmetlidir. Bu yiyecekler pişirilmediği için zararlı organizmalar yemeden önce yok edilmez ve gıda zehirlenmesine neden olabilir. 

Pek çok bakteriyel, viral veya parazitik ajan gıda zehirlenmesine neden olur. 

Kirlenmiş yiyecekleri yedikten sonra hastalanmanız, organizmaya, maruz kalma miktarına, yaşınıza ve sağlığınıza bağlıdır.

Yüksek riskli gruplar

  • Daha yaşlı yetişkinler. Yaşlandıkça, bağışıklık sisteminiz bulaşıcı organizmalara gençliğiniz kadar hızlı ve etkili yanıt vermeyebilir.
  • Hamile kadın. Hamilelik sırasında metabolizma ve dolaşımdaki değişiklikler gıda zehirlenmesi riskini artırabilir. Gebelik sırasında tepkiniz daha şiddetli olabilir. Nadiren bebeğiniz de hastalanabilir.
  • Bebekler ve küçük çocuklar. Bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmemiştir.
  • Kronik hastalığı olan kişiler. Diyabet, karaciğer hastalığı veya AIDS gibi kronik bir rahatsızlığa sahip olmak veya kanser için kemoterapi veya radyasyon tedavisi almak bağışıklık tepkinizi azaltır.

Komplikasyonlar

Gıda zehirlenmesinin en yaygın ciddi komplikasyonu dehidratasyondur - ciddi bir su ve temel tuz ve mineral kaybı. Sağlıklı bir yetişkinseniz ve kusma ve ishalden kaybettiğiniz sıvıların yerini alacak kadar içiyorsanız, dehidrasyon bir sorun olmamalıdır. 

Bebekler, yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi baskılanmış veya kronik hastalıkları olan kişiler, yerine koyabileceklerinden daha fazla sıvı kaybettiklerinde ciddi şekilde susuz kalabilirler. Bu durumda hastaneye kaldırılmaları ve intravenöz sıvı almaları gerekebilir. Aşırı durumlarda dehidrasyon ölümcül olabilir. 

Bazı gıda zehirlenmelerinin bazı insanlar için potansiyel olarak ciddi komplikasyonları vardır. 

Listeria enfeksiyonu. Listeria gıda zehirlenmesinin komplikasyonları, doğmamış bir bebek için en şiddetli olabilir. Hamileliğin erken dönemlerinde bir listeria enfeksiyonu düşükle sonuçlanabilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde, listeria enfeksiyonu, anne sadece hafif derecede hasta olsa bile doğumdan sonra bebekte ölü doğum, erken doğum veya potansiyel olarak ölümcül bir enfeksiyona yol açabilir. Listeria enfeksiyonundan kurtulan bebekler, uzun vadeli nörolojik hasar ve gecikmiş gelişim yaşayabilir.

Gıda zehirlenmeleri nasıl önlenebilir?

Evde gıda zehirlenmesini önlemek için: 

Ellerinizi, kaplarınızı ve yiyecek yüzeylerinizi sık sık yıkayın. Yiyecekleri kullanmadan veya hazırladıktan sonra ellerinizi ılık sabunlu suyla iyice yıkayın. Mutfak eşyaları, kesme tahtaları ve kullandığınız diğer yüzeyleri yıkamak için sıcak, sabunlu su kullanın.

Çiğ yiyecekleri yemeye hazır gıdalardan ayrı tutun. Alışveriş yaparken, yiyecek hazırlarken veya yiyecekleri saklarken, çiğ et, kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz hayvanlarını diğer gıdalardan uzak tutun. Bu, çapraz bulaşmayı önler.

Yiyecekleri güvenli bir sıcaklıkta pişirin. Yiyeceklerin güvenli bir sıcaklıkta pişip pişmediğini anlamanın en iyi yolu bir yiyecek termometresi kullanmaktır. Çoğu yiyecekteki zararlı organizmaları doğru sıcaklıkta pişirerek öldürebilirsiniz. 

Bozulabilir yiyecekleri satın aldıktan veya hazırladıktan sonra iki saat içinde derhal soğutun veya dondurun. 

Yiyecekleri güvenle çözün. Yiyecekleri oda sıcaklığında çözmeyin. Yiyecekleri çözmenin en güvenli yolu buzdolabında çözmektir. Dondurulmuş yiyecekleri "buz çözme" veya "% 50 güç" ayarını kullanarak mikrodalga fırında pişirirseniz, hemen pişirdiğinizden emin olun.

Şüphe duyduğunuzda tüketmeyin. Bir gıdanın güvenli bir şekilde hazırlandığından, servis edildiğinden veya saklandığından emin değilseniz atın. Oda sıcaklığında çok uzun süre bırakılan yiyecekler, pişirilerek yok edilemeyen bakteri veya toksinler içerebilir. Emin olmadığınız yiyeceklerin tadına bakmayın - sadece atın. Güzel görünse ve koksa bile, yemek güvenli olmayabilir.

VİTAMİN EKSİKLİĞİ NEDİR?

KAHVE VE YEŞİL ÇAY TİP 2 DİYABETE KARŞI YARDIMCI OLABİLİR

KETO DİYETİ BAĞIRSAK MANTARLARINI DÜZENLEYEREK ALZHEİMER RİSKİNİ AZALTABİLİR

AKDENİZ DİYETİ SEDEF HASTALIĞINA İYİ GELİR Mİ?

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK EĞİTİMLER