Gıda Zehirlenmesi Belirtileri, Nedenleri
Gıda kaynaklı hastalık olarak da adlandırılan gıda zehirlenmesi, kontamine gıda yemekten kaynaklanan bir hastalıktır. Bulaşıcı organizmalar - bakteriler, virüsler ve parazitler dahil - veya bunların toksinleri, gıda zehirlenmesinin en yaygın nedenleridir.
Bulaşıcı organizmalar veya bunların toksinleri, işlemenin veya üretimin herhangi bir noktasında gıdayı kontamine edebilir. Yiyeceklerin yanlış kullanılması veya pişirilmesi durumunda evde de kirlenme meydana gelebilir.
Kontamine yiyecekleri yemekten saatler sonra başlayabilen gıda zehirlenmesi belirtileri genellikle mide bulantısı, kusma veya ishali içerir. Çoğu zaman, gıda zehirlenmesi hafiftir ve tedavi edilmeden geçer. Ama bazı durumlarda hastaneye gitmek zorunlu olabilir.
Gıda zehirlenmesi belirtileri
Gıda zehirlenmesi belirtileri, bulaşma kaynağına göre değişir. Çoğu gıda zehirlenmesi türü, aşağıdaki belirti ve semptomlardan birine veya birkaçına neden olur:
- Mide bulantısı
- Kusma
- Sulu veya kanlı ishal
- Karın ağrısı ve krampları
- Ateş
Belirtiler ve semptomlar, kontamine yiyecekleri yedikten sonra saatler içinde başlayabilir veya günler, hatta haftalar sonra başlayabilir. Gıda zehirlenmesinin neden olduğu hastalık genellikle birkaç saatten birkaç güne kadar sürer.
Aşağıdaki belirti veya semptomlardan herhangi birini yaşarsanız, tıbbi yardım alın.
- Sık sık kusma nöbetleri
- Kanlı kusmuk veya dışkı
- Üç günden fazla süren ishal
- Aşırı ağrı veya şiddetli karın
krampları
- (38 C) yüksek vücut ısısı
- Dehidratasyon belirtileri veya
semptomları - aşırı susama, ağız kuruluğu, az veya hiç idrara çıkma, şiddetli
halsizlik, baş dönmesi veya baş dönmesi
- Bulanık görme, kas güçsüzlüğü ve
kollarda karıncalanma gibi nörolojik semptomlar
Gıda zehirlenmesinin nedenleri
Gıdaya bulaşma, üretimin herhangi bir noktasında meydana gelebilir: yetiştirme, hasat etme, işleme, depolama, nakliye veya hazırlama. Çapraz bulaşma (zararlı organizmaların bir yüzeyden diğerine aktarılması) genellikle nedenidir. Bu, özellikle salatalar veya diğer ürünler gibi çiğ, yenmeye hazır yiyecekler için zahmetlidir. Bu yiyecekler pişirilmediği için zararlı organizmalar yemeden önce yok edilmez ve gıda zehirlenmesine neden olabilir.
Pek çok bakteriyel, viral veya
parazitik ajan gıda zehirlenmesine neden olur.
Kirlenmiş yiyecekleri yedikten sonra hastalanmanız, organizmaya, maruz kalma miktarına, yaşınıza ve sağlığınıza bağlıdır.
Yüksek riskli gruplar:
- Daha yaşlı yetişkinler.
Yaşlandıkça, bağışıklık sisteminiz bulaşıcı organizmalara gençliğiniz kadar
hızlı ve etkili yanıt vermeyebilir.
- Hamile kadın. Hamilelik sırasında
metabolizma ve dolaşımdaki değişiklikler gıda zehirlenmesi riskini artırabilir.
Gebelik sırasında tepkiniz daha şiddetli olabilir. Nadiren bebeğiniz de
hastalanabilir.
- Bebekler ve küçük çocuklar.
Bağışıklık sistemleri tam olarak gelişmemiştir.
- Kronik hastalığı olan kişiler.
Diyabet, karaciğer hastalığı veya AIDS gibi kronik bir rahatsızlığa sahip olmak
veya kanser için kemoterapi veya radyasyon tedavisi almak bağışıklık tepkinizi
azaltır.
Komplikasyonlar
Gıda zehirlenmesinin en yaygın ciddi komplikasyonu dehidratasyondur - ciddi bir su ve temel tuz ve mineral kaybı. Sağlıklı bir yetişkinseniz ve kusma ve ishalden kaybettiğiniz sıvıların yerini alacak kadar içiyorsanız, dehidrasyon bir sorun olmamalıdır.
Bebekler, yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi baskılanmış veya kronik hastalıkları olan kişiler, yerine koyabileceklerinden daha fazla sıvı kaybettiklerinde ciddi şekilde susuz kalabilirler. Bu durumda hastaneye kaldırılmaları ve intravenöz sıvı almaları gerekebilir. Aşırı durumlarda dehidrasyon ölümcül olabilir.
Bazı gıda zehirlenmelerinin bazı insanlar için potansiyel olarak ciddi komplikasyonları vardır.
Listeria enfeksiyonu. Listeria
gıda zehirlenmesinin komplikasyonları, doğmamış bir bebek için en şiddetli
olabilir. Hamileliğin erken dönemlerinde bir listeria enfeksiyonu düşükle
sonuçlanabilir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde, listeria enfeksiyonu, anne
sadece hafif derecede hasta olsa bile doğumdan sonra bebekte ölü doğum, erken
doğum veya potansiyel olarak ölümcül bir enfeksiyona yol açabilir. Listeria
enfeksiyonundan kurtulan bebekler, uzun vadeli nörolojik hasar ve gecikmiş
gelişim yaşayabilir.
Gıda zehirlenmeleri nasıl önlenebilir?
Evde gıda zehirlenmesini önlemek için:
Ellerinizi, kaplarınızı ve
yiyecek yüzeylerinizi sık sık yıkayın. Yiyecekleri kullanmadan veya
hazırladıktan sonra ellerinizi ılık sabunlu suyla iyice yıkayın. Mutfak
eşyaları, kesme tahtaları ve kullandığınız diğer yüzeyleri yıkamak için sıcak,
sabunlu su kullanın.
Çiğ yiyecekleri yemeye hazır
gıdalardan ayrı tutun. Alışveriş yaparken, yiyecek hazırlarken veya yiyecekleri
saklarken, çiğ et, kümes hayvanları, balık ve kabuklu deniz hayvanlarını diğer
gıdalardan uzak tutun. Bu, çapraz bulaşmayı önler.
Yiyecekleri güvenli bir sıcaklıkta pişirin. Yiyeceklerin güvenli bir sıcaklıkta pişip pişmediğini anlamanın en iyi yolu bir yiyecek termometresi kullanmaktır. Çoğu yiyecekteki zararlı organizmaları doğru sıcaklıkta pişirerek öldürebilirsiniz.
Bozulabilir yiyecekleri satın
aldıktan veya hazırladıktan sonra iki saat içinde derhal soğutun veya dondurun.
Yiyecekleri güvenle çözün.
Yiyecekleri oda sıcaklığında çözmeyin. Yiyecekleri çözmenin en güvenli yolu
buzdolabında çözmektir. Dondurulmuş yiyecekleri "buz çözme" veya
"% 50 güç" ayarını kullanarak mikrodalga fırında pişirirseniz, hemen
pişirdiğinizden emin olun.
Şüphe duyduğunuzda tüketmeyin. Bir
gıdanın güvenli bir şekilde hazırlandığından, servis edildiğinden veya
saklandığından emin değilseniz atın. Oda sıcaklığında çok uzun süre bırakılan
yiyecekler, pişirilerek yok edilemeyen bakteri veya toksinler içerebilir. Emin
olmadığınız yiyeceklerin tadına bakmayın - sadece atın. Güzel görünse ve koksa
bile, yemek güvenli olmayabilir.
KAHVE VE YEŞİL ÇAY TİP 2 DİYABETE KARŞI YARDIMCI OLABİLİR
KETO DİYETİ BAĞIRSAK MANTARLARINI DÜZENLEYEREK ALZHEİMER RİSKİNİ AZALTABİLİR
AKDENİZ DİYETİ SEDEF HASTALIĞINA İYİ GELİR Mİ?