Gıda Katkı Maddeleri Rehberi

Gıda Katkı Maddeleri Rehberi

Gıda katkı maddeleri, o gıdanın işlenmesi veya yapılması sırasında eklendiğinde gıda ürününün parçası haline gelen maddelerdir.

Gıda katkı maddeleri genellikle gıdanın hazırlanması sırasında eklenir ve 3 temel işlevi vardır.

  • Yemeğin işlenmesine veya hazırlanmasına yardımcı olma
  • Ürünü taze tutma
  • Yiyecekleri daha çekici hale getirme

Gıda katkı maddeleri insan yapımı veya doğal olabilir.

Doğal gıda katkı maddeleri 

  • Gıdalara lezzet katmak için baharatlar
  • Sirke
  • Etleri korumak için tuz

Gıda katkı maddelerinin 5 ana işlevi

1. Yemeğe pürüzsüz ve tutarlı bir doku verme:

Emülgatörler sıvı ürünlerin ayrılmasını önler.

Stabilizatörler ve koyulaştırıcılar eşit bir doku sağlar.

Topaklanma önleyici maddeler maddelerin serbestçe akmasına izin verir.

2. Besin değerini iyileştirip koruma:

Birçok yiyecek ve içecek, vitaminler, mineraller ve diğer besin maddelerini sağlamak için güçlendirilir ve zenginleştirilir. Yaygın olarak kuvvetlendirilmiş gıdalara örnek olarak un, tahıl, margarin ve süt verilebilir. Bu, bir kişinin diyetinde düşük veya eksik olabilecek vitamin veya mineralleri telafi etmeye yardımcı olur.

3. Gıdaların bozulmasını önleme:

Bakteriler ve diğer mikroplar gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir. Gıda koruyucuları, bu mikropların neden olabileceği bozulmayı azaltır.

Bazı koruyucular, katı ve sıvı yağların bozulmasını önleyerek unlu mamüllerdeki lezzetin korunmasına yardımcı olur.

Koruyucular ayrıca taze meyvelerin havaya maruz kaldıklarında kararmalarını önler.

4. Gıdaların asit-baz dengesini kontrol etme ve mayalanma:

Bazı katkı maddeleri, belirli bir tat veya renk elde etmek için gıdaların asit-baz dengesini değiştirmeye yardımcı olur.

Isıtıldıklarında asit açığa çıkaran mayalama maddeleri, bisküvi, kek ve diğer unlu mamullerin kabarmasına yardımcı olmak için kabartma tozu ile reaksiyona girer.

5. Renk ve lezzet artırma:

Bazı renkler gıdaların görünümünü iyileştirir.

Pek çok baharatın yanı sıra doğal ve yapay tatlar da yemeklerin lezzetini ortaya çıkarır.

Gıda katkı maddelerinin yan etkileri

Gıda katkı maddeleriyle ilgili endişelerin çoğu, gıdalara eklenen insan yapımı bileşenlerle ilgilidir. Bunlardan bazıları:

  • Tavuk ve inek gibi gıda üreten hayvanlara verilen antibiyotikler
  • Yağlı gıdalardaki antioksidanlar
  • Aspartam, sakarin, sodyum siklamat ve sukraloz gibi yapay tatlandırıcılar
  • Meyve sularında benzoik asit
  • Gıda stabilizatörlerinde ve emülgatörlerde lesitin, jelatinler, mısır nişastası, mumlar, sakızlar ve propilen glikol
  • Birçok farklı boya ve renklendirici madde
  • Monosodyum glutamat (MSG) çin tuzu
  • Sosisli sandviçlerde ve diğer işlenmiş et ürünlerinde nitratlar ve nitritler

Herhangi bir alerjisi veya gıda intoleransı olan kişiler kendilerini korumak için her zaman etiketteki içerik listesini kontrol etmelidir. Herhangi bir katkı maddesine verilen reaksiyonlar hafif veya şiddetli olabilir. Örneğin, astımı olan bazı kişilerde, sülfit içeren yiyecek veya içecekleri yedikten sonra astımları kötüleşir.

Türkiye Sağlık Vakfı

İşlenmiş Gıdalar Yaşlanmayı Hızlandırıyor

Romatoid Artrit (İltihaplı Romatizma) Hastalarının Kaçınması Gereken Gıdalar

Fonksiyonel Gıdalar Nelerdir? Sağlıklı Beslenmede Yeri

Gıda Zehirlenmesi, Teşhis ve Tedavisi

Gıda Alerjisi, Gıda Hassasiyeti ve Gıda İntoleransı

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK EĞİTİMLER